-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaidas Matulaitis: Pilietybė, LDK ir kandidatų vizijos sutrikimai

Kandidatai į Lietuvos prezidentus klysta. Tiksliau – neprimato į tolį. Štai vienas savo programos ašimi pasirinko šūkį “Lietuva yra čia”. Sako esąs karštas daugybinės Pilietybės priešininkas, pasisako už tautinių vertybių išsaugojimą ir, panašu, būtų nieko prieš išstoti iš ES, o gal ir iš NATO. Kitas atvirkščiai. Sako esąs už daugybinę Pilietybę ir šneka apie LDK nuo Baltijos iki Juodosios jūros. Abu, be abejo, sakosi būsia žmonių prezidentais. Savaime suprantama. Ir abu už stiprios Lietuvos (at)kūrimą. Štai čia prasideda sutrikimai.
Vaidas Matulaitis
Vaidas Matulaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

Vienas, galingais plaukiko grybšniais, taškosi prieš viską, kas yra sukurta per pastaruosius veik 30 metų. Viskas tamsu, o jis būsiąs baltas taškas juodame fone. Kaip žinia, politikoje reikia kontrastų, tuomet geriau mataisi. Kandidatas PRIEŠ. Kandidatas – negatyvas, pasirinkęs savo rinkimine strategija būti totaliu status quo kritiku. Tačiau kokia jo vizija ateičiai? Kaip jis kurtų stiprią ir sėkmingą Lietuvą? Panašu, kad siūloma sugrįžti atgal į ateitį ir Lietuvai pavirsti gintaro inkliuzu kosminiu greičiu atsiveriančiame pasaulyje. Tai klaida. Sėkmingos ir stiprios Valstybės kūrimas nebeatsiejamas nuo jos sėkmės pasaulyje.

Galingais mostais kandidatas skrodžia ir per daugybinę Pilietybę. Jis kategoriškas: nereikia jos, nes Lietuva yra čia. Klaida ir vėl. Tiksliau – trumparegiškumas. Valstybių dydžiai moderniaisiais amžiais matuojami ne (vien tik) teritorijos plotu, bet jų gebėjimu įtakoti ir valios jėga. Taip, geografinė Lietuva yra čia. Ji – mūsų Visatos, mūsų lietuvybės centras. Tačiau Lietuvos Valstybė yra kur kas didesnė nei jos geografinis apibrėžimas, kuris, amžiams bėgant patyrė daugybę dramatiškų pokyčių.

Kalbėdami apie Pilietybės išsaugojimo klausimą, galvokite apie Lietuvą ir jos interesus. Daugybinė Pilietybė – tai strateginis pačios Lietuvos interesas. Tos, kuri yra čia ir tam, kad būtų sėkminga rytdienos pasaulyje. Daugybinės Pilietybės klausimas staiga tampa kur kas aiškesnis, jei žiūri per ilgalaikės perspektyvos prizmę: ar mums pakeliui su pseudoimperiniu Rusijos XIX amžiaus didybės naratyvu ar judame šiaurės vakarų link. Link progresyvios, klestinčios, išsilavinusios, ne pakraščio, o sėkmės Lietuvos.

Kandidatai daug kalba apie išeiviją, tiksliau, bando diasporą paversti politine korta savo priešrinkiminėse dėlionėse. Tačiau pasaulio lietuviai ne „atsarginė“, o tęstinė Lietuva. Tūkstančiai lietuvių visame pasaulyje nuolatos veikia Lietuvos labui. Užsienyje veikia virš 200 lituanistinių židinių, šimtai bendruomenių ir verslo klubų. Tai yra pati tikriausia Lietuvos jėga pasaulyje. Išnaudokite šią galimybę kuriant stiprią, klestinčią ir saugią Lietuvą.

Antrasis kandidatas tai jau suprato, nes turi didelę diplomatinę patirį. Tačiau ir jo regėjimas taip pat šiek tiek sutrikęs. Kalbėdamas apie LDK jis bando atgaivinti praeities naratyvą: Lietuva ir vėl bus nuo Baltijos iki Juodosios jūros. Nebus. Pamirškite sienų braižymą žemėlapiuose ir žmonių protuose. Tik mes, visi kartu galime sukurti klestinčią Lietuvą, kuri garsėtų nuo vandenyno iki vandenyno. Nuo Vilniaus iki Vašingtono ar Velingtono. Svarbiausia – nustoti braižyti sienas tarp mūsų visų, Lietuvos vaikų. Nes Lietuva yra čia, pasaulyje.

Vaidas Matulaitis – Estijos Lietuvių Bendruomenės pirmininkas ir Pasaulio Lietuvių Bendruomenės Valdybos narys, Viešųjų Ryšių Komisijos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius