-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min skaitytojų priešnuodžiai sukčiams: studentas nepirko JAV žalios kortos, mergina nedraugavo su kariu iš Amerikos

15min nuolat pasakoja įvairias istorijas apie, rodos, visur tykančius ir lengvatikių vis dar randančius telefoninius arba internetinius sukčius. Keli 15min skaitytojai pasidalijo patirtimi, kaip jiems pavyko tokių spąstų išvengti.
Telefoniniai sukčiai ieško būdų, kaip apgauti patiklius žmones
Telefoniniai sukčiai ieško būdų, kaip apgauti patiklius žmones / Facebook nuotr.

Vieną studentą iš Klaipėdos (vardas ir pavardė redakcijai žinoma) seniai vilioja perspektyva išvykti į Jungtines Amerikos Valstijas, todėl, kaip pats sakė, jis nuolat „guglina“ apie galimybę laimėti imigracinę vizą į Jungtines Valstijas – vadinamąją žaliąją kortą.

Pasiūlymo ją laimėti jaunuolis sulaukė per savąjį „Facebook“.

Paspaudęs jį sugundžiusią nuorodą, studentas pateko į USALWS puslapį, kur jam buvo pasiūlyta užpildyti anketą.

Moteris sklandžiai kalbėjo angliškai su amerikietišku akcentu, tai tikrai patikėjau, kad skambina iš JAV.

„Įrašiau savo vardą, pavardę, nurodžiau telefono numerį. Bet vėliau pamačiau, kad ten prašoma sumokėti pinigus, tad išjungiau anketą, nebaigęs visko pildyti“, – minėjo 15min pašnekovas.

Nuotrauka iš „Facebook“/Svetainė, kurioje lietuvis pradėjo pildyti anketą dėl žaliosios kortos loterijos ir paliko kai kuriuos savo duomenis.
Nuotrauka iš „Facebook“/Svetainė, kurioje lietuvis pradėjo pildyti anketą dėl žaliosios kortos loterijos ir paliko kai kuriuos savo duomenis.

Už galimybę dalyvauti loterijoje, kurioje esą siūloma laimėti žaliąją kortą metams, buvo prašoma sumokėti 150 eurų. Kaina 3 metams buvo 300 eurų, 5 metams – 400 eurų. Skirtingi pasiūlymai buvo įvardijami kaip „Silver“, „Gold“ arba „Platinum“ variantai.

„Po dviejų savaičių sulaukiau skambučio, telefonas prasidėjo +1, tai amerikietiškas numerio formatas. Moteris kalbėjo angliškai su amerikietišku akcentu, tai tikrai patikėjau, kad skambina iš JAV“, – pasakojo vaikinas.

Jam buvo pasakyta, kad jis laimėjo žaliąją kortą. Nesvarbu, kad anketos jis taip ir nebuvo baigęs pildyti. Beje, jei anuomet studentas būtų užpildęs visus reikiamus laukelius, sukčiai gautų pakankamai duomenų apie jo banko kortelę, kad galėtų juos išnaudoti atsiskaitymams internetu.

Prasidėjo apklausa.

„Manęs klausė, ar turėsiu pinigų atvykti į JAV, ar man pakaks lėšų, nes jų reikės gyvenimo pradžiai Amerikoje. Taip pat klausė, ar esu vedęs, ar turiu vaikų. Dar teiravosi, ar aš būčiau naudingas Amerikos pilietis“, – prisiminė vaikinas.

Studento taip pat buvo klausiama apie jo ID kortelės numerį, iš jo esą buvo suformuotas specialus kodas, pagal kurį vienintelį vėliau asmuo bus atpažįstamas.

Sukčiai sistemingai artėjo prie savo tikslo – pinigų.

Pirmas tos srities klausimas studentui buvo apie jo turimą banko kortelę.

Pasakęs, kad naudoja „MasterCard“, lietuvis išgirdo, kad reikia įsitikinti, jog ši kortelė tikrai yra veikianti.

Saldžiabalsė pašnekovė paprašė, kad lietuvis padiktuotų kortelės galiojimo pabaigos datą ir trumpą kodą.

„Aš pasakiau, kad čia privatūs mano duomenys ir nenorėčiau jų telefonu diktuoti. Tuomet moteris pasakė, kad yra kita, visiškai saugi linija, ir sujungė mane su kita pašnekove“, – prisiminė studentas.

Naujoji pašnekovė tarsi nebuvo tikra amerikietė – apie tai lietuvis nusprendė iš jos akcento.

Ji paprašė padiktuoti pilną, ilgąjį ant kortelės užrašytą jos numerį. Ne iš kelmo spirtas studentas pasiūlė išeitį: jis nukeliaus į JAV ambasadą Vilniuje ir ten suteiks šiuo duomenis. Tačiau operatorė patikino, kad tokia paslauga Amerikos atstovybėje neteikiama.

Pakartojęs, kad telefonu kortelės duomenų nediktuos, lietuvis išgirdo tokį ultimatumą: arba diktuoji, arba būsi diskvalifikuotas iš žaliosios kortos programos. Jis neprieštaravo ir padėjo ragelį.

„JAV kariškis“ galvos nesusuko

Nuotrauka iš „Facebook“/Jeffery Melendezo vardu sukurtoje anketoje buvo panaudota ši tikriausiai vogta nuotrauka
Nuotrauka iš „Facebook“/Jeffery Melendezo vardu sukurtoje anketoje buvo panaudota ši tikriausiai vogta nuotrauka

Į 15min kreipėsi ir viena jauna moteris (vardas ir pavardė redakcijai žinoma), kuri perskaitė straipsnį apie apgautą lietuvę, patikėjusia JAV karininku Afganistane (Kabule) save vadinusio sukčiaus pasakomis ir pažadais.

Skaitytoja ryžosi pasidalyti ir savo asmenine patirtimi. 15min pateikia jos pasakojimą iš pirmų lūpų.

Nuotrauka iš „Facebook“/Jeffery Melendez vardu sukurtoje anketoje buvo panaudota ši tikriausiai vogta nuotrauka
Nuotrauka iš „Facebook“/Jeffery Melendez vardu sukurtoje anketoje buvo panaudota ši tikriausiai vogta nuotrauka

„Visiškai toks pats variantas pasitaikė ir man. Visai neseniai. Tik skirtumas tas, kad tokiais pliurpalais aš nepatikėjau. Kartais gerai neprarasti sveiko proto. Tariamo kariškio kalbos ir pasakojimai identiški 15min rašytam straipsniui.

Kodėl rašau? Nes noriu paviešinti dar vieno aferisto FB anketą, nes jis apgaudinėja daug merginų. Iš ko supratau? Nes pradėjo painiotis savo pasakojimuose ir siųsti nukopijuotas savo ankstesnes žinutes, kurias jau buvo siuntęs.

Netikėjau nuo pat pradžių, tik norėjau pažiūrėti, prie ko tai prives. Galiausiai paprašė pasaugoti jo rastą turtą Kabule (pinigus). Suma tokia, kad bet kokia mergina iš provincijos nedvejodama galėtų susigundytų, juk buvo žadama 35 % nuo šios sumos. Taigi, siunčiu tikriausiai vogtas nuotraukas, su kuriomis buvo sukurta anketa. Tačiau gal bent keletas merginų bus apsaugotos nuo šios aferos ir didelių problemų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius