-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tik atidavusi 3 000 eurų lietuvė suprato, kad JAV karys iš feisbuko yra sukčius

„Romantiška“ pažintis su tariamu Jungtinių Valstijų kariu moteriai apkarto: tik atidavusi solidžią pinigų sumą lietuvė suprato, kad jos „Facebook“ draugas Ewartas Dughallas tėra aferistas.
Ewart Dughall
Ewartu Dughallu prisistatęs vyras / Asmeninio archyvo nuotr.

Viename Lietuvos kaime gyvenanti moteris jau susitaikė su mintimi, kad savo prarastų pinigų nebeatgaus. Tačiau nukentėjusioji nori įspėti kitas potencialias aukas: draugystės su gerbėjais socialiniame tinkle, prašančiais įvairių su finansais susijusių paslaugų, gali baigtis ne tik emociniais nusivylimais, bet rimtais turtiniais nuostoliais.

Telefoninių sukčių saugojosi, o tokių – ne

Nei virtualaus draugo, nei romantiškos perspektyvos, nei santaupų. Tokiu nusivylimu vienai moteriai iš Lietuvos kaimo baigėsi bendravimas su aferistu, įtaigiai prisistačiusiu Jungtinių Amerikos Valstijų misijos Afganistane dalyviu.

Asmeninio archyvo nuotr./Lietuvę mulkinę sukčius prisistatė Ewarto Dughallo vardu ir naudojo šią tikriausiai vogtą nuotrauką
Asmeninio archyvo nuotr./Lietuvę mulkinę sukčius prisistatė Ewarto Dughallo vardu ir naudojo šią tikriausiai vogtą nuotrauką

Pasidalyti skaudžia patirtimi su 15min skaitytojais sutikusi moteris dabar pati stebisi, jog ne kartą buvo girdėjusi apie telefoninius sukčius ir jų saugodavosi, tačiau apie internetinius nė nesusimąstė. Ir 15min straipsnius apie analogiškai nukentėjusias moteris ji paskaitė tik tada, kai buvo vėlu.

Suprasti akimirksniu

  • 2012 metais viena šiaulietė, patikėjusi sukčiaus pažadais atvykti pas ją su milijonais, prarado kapitalą ir įklimpo į skolas. Ši moteris bendravo pažinčių portale.
  • Šiaulietė pinigų neturėjo, todėl bankui įkeitė savo butą, naudojosi greitųjų kreditų paslaugomis, skolinosi iš giminių ir pažįstamų.
  • Iš viso nukentėjusioji pervedė 196 tūkst. 592 litus asmeniui, kuris prisistatė JAV karinių pajėgų pulkininku leitenantu, esančiu misijoje Afganistane.

Moteris neabejoja, kad tokio plauko sukčių artimiausiu metu niekas nesutramdys, todėl patarė kitoms dailiosios lyties atstovėms išlikti budrioms.

Šiuo atveju neįtikėtinai skamba ir tai, kad aferistas su nukentėjusiąja bendravo angliškai, o moteris šios užsienio kalbos nemokėjo – lietuvė vis tiek padarė tai, ko nusikaltėlis prašė. Tiesa, ne viską – kai aferistas papildomai prabilo apie reikiamą 6 kartus didesnę sumą, moteris atsitokėjo ir nebeleido vedžioti jos už nosies.

Ypatingai svarbūs dokumentai

Ewartu prisistatęs aferistas su nukentėjusiąja bendravo angliškai, o lietuvė šios užsienio kalbos nemokėjo, tačiau vis tiek uoliai įvykdė dalį sukčiaus prašymų.

Egzotiška ir galbūt netgi romantiškai perspektyvi draugystė virtualioje erdvėje lietuvei iš pradžių nieko blogo nežadėjo.

Ištisus du mėnesius „draugas“ Ewartas Dughallas rodė jai elektroninį dėmesį, klausinėdamas apie ją ir esą pasakodamas apie save. Solidžią anketą feisbuke susikūręs vyriškis prisistatė JAV piliečiu, tarnaujančiu karinėje misijoje Kabule. Suvedžiotojas prasitardavo, kad kariauti jam liko nebedaug, taip tarsi duodamas suprasti, kad netrukus viliasi pratęsti draugystę.

Vieną dieną lietuvė sulaukė netikėto prašymo: galbūt ji galėtų keletą mėnesių pasaugoti svarbius dokumentus, kuriuos jis turi su savimi karo zonoje ir nuogąstauja dėl jų saugumo? Moteris nieko bloga neįtarė ir sutiko.

Asmeninio archyvo nuotr./Ewart Dughall
Asmeninio archyvo nuotr./Ewart Dughall

Kai atėjo laikas atsiimti siuntinį, paaiškėjo, kad jo turinys brangus, todėl reikia sumokėti 2 800 eurų. Dar 112 eurų esą kainuoja persiuntimo paslaugos.

Kai moteris pervedė iš viso 2 912 eurų, siuntinys jos vis tiek nepasiekė. „Tada paaiškėjo, kad jis ten įdėjęs ne tik tuos dokumentus, bet ir kompiuterį, brangų žiedą, grynuosius pinigus, todėl už to siuntinio atsiėmimą buvo prašoma dar 18 000 eurų“, – pasakojo 15min pašnekovė.

Tada ji suprato, kad pateko į aferisto pinkles. Moteris kreipėsi į policiją, tačiau pareigūnai esą tik numojo ranka: „Nekreipkit dėmesio – tai yra sukčiai!“

Pasak pašnekovės, galimybė parašyti pareiškimą jai buvo pasiūlyta, tačiau policininkai iškart pasakė, kad atgauti prarastus pinigus beveik nėra jokio šanso. Todėl nukentėjusioji nutarė nevarginti nei savęs, nei tyrėjų.

Moteris minėjo, kad dar apie 1,5 mėnesio, jau žinodama, kad yra apgauta, ji apsimestinai palaikė santykius su savo skriaudiku, norėdama išlaikyti apčiuopiamą ryšį su įtariamuoju.

„Aš net nemoku angliškai, bet mes bendravome per „Google“ vertėją ir susikalbėdavome. Jis irgi nemokėjo lietuviškai, bet man aiškindavo: „Aš esu gabus, greitai išmoksiu tą jūsų kalbą“, – pasakojo nukentėjusi moteris.

Praėjusią žiemą 15min išsamiai pasakojo apie Ganos sukčių pinkles – pažintis su apsimetėliu vokiečių majoru vienai kaunietei atsiėjo 15 000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius