Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 12 /15:00

Advokatas Vitoldas Petravičius, įtariamas dėl 30 000 litų kyšio teisėjui, suimtas vienam mėnesiui

Prokurorai ketvirtadienį kreipėsi į teismą dėl leidimo laikyti suimtą advokatą Vitoldą Petravičių ir vieną pilietį, įtariamus Vilniaus apygardos teismo teisėjo papirkimu.
Vitoldas Petravičius
Vitoldas Petravičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip skelbta trečiadienį, STT ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių tyrimo grupė atlieka ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, papirkimo bei kyšininkavimo, skandalo epicentre yra atsidūręs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Ryšardas Skirtunas.

Prokurorai ketvirtadienį kreipėsi į teismą dėl leidimo laikyti suimtą advokatą Vitoldą Petravičių ir vieną pilietį, įtariamus Vilniaus apygardos teismo teisėjo papirkimu. Tiesa, užkulisiuose jau kalbama, kad suimti pilietį L.J. prokuratūra teismo nebeprašys, tikėtina, kad šiam įtariamam pakaks ne pačios griežčiausios kardomosios priemonės.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pranešime rašyta, kad antradienį STT Vilniaus valdybos pareigūnai, tirdami galimus korupcijos faktus, įvairiose Vilniaus miesto vietose sulaikė du advokatus Vitoldą Petravičių, Sigitą Juodelį ir pilietį L.J.

Advokato V.Petravičiaus žmona dirba prokurore.

Tuo pačiu metu Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo R.Skirtuno kabinete atlikta krata, kurios metu rasti ir paimti pinigai – kelios dešimtys tūkstančių litų, kurie galimai buvo perduoti kaip kyšis. Įtariama, kad kyšis galėjo būti perduotas siekiant palankaus sprendimo baudžiamojoje byloje.

Žiniasklaidoje spėliota, esą 30 000 litų kyšis teisėjui R.Skirtunui buvo nuneštas už cigarečių kontrabanda įtariamo Marijano Taraškevičiaus iš „dambrauskinių“, neoficialiai įvardijamo naujuoju kontrabandos karaliumi, išlaisvinimą.

Advokatas V.Petravičius bei pilietis L.J. buvo sulaikyti 48 valandoms.

Kyšio nenešiau, klauskite pareigūnų.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius kreipėsi į Vilniaus miesto 2-ąjį apylinkės teismą su prašymais suimti advokatą V.Petravičių ir pilietį L.J.

Teismo koridoriuje įtariamasis V.Petravičius, žurnalistų paklaustas, kodėl yra sulaikytas, jei yra nekaltas, atsakė taip: „Kyšio nenešiau, klauskite pareigūnų.“

Kiek laiko pareigūnai nori laikyti V.Petravičių suimtą, prokuratūra neskelbia, tačiau paprastai prokurorai siekia maksimalaus 3 mėnesių termino. Jau ketvirtadienio popietę teismas žada paskelbti verdiktą.

Papildyta 15.00 val. Paaiškėjo, kad teismas leido suimti advokatą V.Petravičių mėnesiui. Teismas pritarė prokuratūros argumentams, kad įtariamasis laisvėje gali naikinti įkalčius ir kitaip mėginti trukdyti ikiteisminiam tyrimui.

Ketvirtadienio popietę buvo paviešinta ir šioje istorijoje figūruojančios piliečio pavardė – tai Laimonas Jurgelevičius. Šį vyrą po apklausų prokurorai paleido namo, skyrę jam švelnesnių kardomųjų priemonių.

Tuo tarpu teisėjas R.Skirtunas, dėl suprantamų priežasčių nebegalintis nagrinėti bylų, išėjo atostogų. Ketvirtadienį generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą dėl šio Temidės tarno teisinės neliečiamybės panaikinimo. Seimo posėdyje generalinis prokuroras perskaitė pranešimą, kuriuo grindė tokį prašymą: „Specialiųjų tyrimų tarnyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl prekybos poveikio, kyšininkavimo ir papirkimo. Tyrimo metu nustatyta, kad Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas praėjusių metų gruodžio 12 d. priėmė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kuriuo Laimonas Jurgelevičius pripažintas kaltu padaręs nusikalstamas veikas dėl sukčiavimo bei dokumentų klastojimo ir jam buvo paskirta 3 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Nuteistasis kartu su savo advokatu Vitoldu Petravičiumi š. m. sausio 2 d. per aplinkės teismą padavė apeliacinį skundą, kuris sausio 13 d. buvo gautas Vilniaus apygardos teisme. Surinkti duomenys leidžia manyti, kad dar iki skundo padavimo advokatas V.Petravičius, veikdamas L.Jurgelevičiaus sutikimu ir prašymu, Vilniaus apygardos teismo baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui R.Skirtunui pasiūlė ir susitarė duoti 30 tūkstančių litų kyšį už veiksmus, kad  į trijų teisėjų kolegiją L.Jurgelevičiaus baudžiamajai bylai apeliacine tvarka  nagrinėti būtų paskirtas būtent jis – R.Skirtunas ir už palankių L.Jurgelevičiui proceso sprendimų priėmimą minėtoje baudžiamojoje byloje. Įtariama, kad teisėjas R.Skirtunas ėmėsi veiksmų, kad būtent jis būtų  paskirtas į teisėjų kolegiją, nagrinėsiančią minėtą L.Jurgelevičiaus baudžiamąją bylą. Teismų informacinėje sistemoje fiksuota, kad š. m. sausio 24 d. byla atiduota teisėjui ir š.m. kovo 13 d. paskirtas teisiamasis posėdis. Į trijų teisėjų kolegiją įtrauktas ir R.Skirtunas, kuris vėliau paskirtas pranešėju šioje byloje. Antrasis teismo posėdis paskirtas š.m. balandžio 20 d. Pagrįstai įtariama, kad teisėjas R.Skirtunas užtikrino advokatą V.Petravičių, kad byloje viskas turėtų būti gerai, o V.Petravičius š.m. balandžio 10 d. R.Skirtuno darbo kabinete perdavė pastarajam 30 tūkstančių litų, kurie tą pačią dieną kratos metu buvo paimti iš teisėjo darbo kabinete, Vilniaus apygardos teisme. Ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas R.Skirtunas padarė nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 2 dalyje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius