Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune įsikūręs nigerietis pažinčių portale apsimetė žavia mergina: patiklus australas neteko 33 tūkst. eurų

Ketvirtadienį Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį sukčiavimo įgyjant didelės vertės svetimą turtą byloje. Nustatyta, kad gyvendamas Kaune nigerietis Oluwaseunas Evansas Ayotunde, apsimetęs mergina, iš pažinčių svetainėje surastos aukos – australo, apgaulės būdu išviliojo 33 tūkst. eurų. Už šį nusikaltimą jis buvo nuteistas Kauno apylinkės teismo, tačiau nuosprendį apskundė.
Teisiamasis
Kaltinamasis Oluwaseunas Evansas Ayotunde (nuotr.) naudojo iš „Instagram“ tinklo paimtą gražuolės nuotrauką (asociatyvi iliustracija). / 15min koliažas

Apeliacinio teismo nuosprendžio nigerietis laukė už grotų. Teismo posėdžių salėje jis pasirodė tvarkingai apsirengęs – su kostiuminiu švarku, marškiniais.

„Turėjome bylą, kurioje nigerietis, gyvenantis su išvaizdžia lietuvaite viename bendrabučio kambaryje, sukūrė sukčiavimo schemą. Pažinčių svetainėje suviliojo Australijos pilietį, kuriam siuntė gražias lietuvaitės nuotraukas, rašė meilės laiškus. Tuomet prasideda graudžios istorijos. Pavyzdžiui, kad lietuvaitė turi vaiką, kuris neturi ko valgyti, kad susirgo mama – jai reikia operacijos. Ieškiniai siekia 20 tūkst. eurų“, – 2018 metų liepą duotame interviu apie šią bylą yra sakęs Kauno apylinkės teismo teisėjas Audrius Meilutis.

Ketvirtadienį Kauno apygardos teismas paskelbė atmetantis nuteistojo apeliacinį skundą. Pasak Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijos, padarytas nusikaltimas – sunkus, už jį numatyta tik vienintelė bausmė – įkalinimas. Civilinio ieškinio klausimas išspręstas taikos susitarimu tarp nuteistojo ir nukentėjusio Australijos piliečio.

Panaikinta nuosprendžio dalis, kuria antroji kaltinamoji šioje byloje, Vaida Karčinskaitė, buvo išteisinta.

Kauno apygardos teismui pateiktą prokuratūros skundą nuspręsta tenkinti. Iš dalies pakeistas Kauno apylinkės teismo šios vasaros verdiktas, – panaikinta nuosprendžio dalis, kuria antroji kaltinamoji šioje byloje, Vaida Karčinskaitė, buvo išteisinta.

Aukštesnės instancijos teismas pripažino V.Karčinskaitę kalta ir paskyrė 1,5 metų terminuoto laisvės atėmimo bausmę. Tiesa, jos vykdymas buvo atidėtas dvejiems metams. Moteris įpareigota per visą atidėjimo laiką tęsti darbą, neišvykti iš miesto ribų be nuteistosios priežiūrą atliekančių pareigūnų žinios. Taip pat ji per pusmetį nuo nuosprendžio paskelbimo privalės sumokėti 30 MGL (1129,8 euro) įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Teisėjų kolegijos teigimu, nuteistojo parodymai ikiteisminio tyrimo ir pirmosios instancijos teisme iš esmės skyrėsi, buvo prieštaringi. Visi įrodymai tvirtina, kad V.Karčinskaitė veikė bendrininkų grupėje su nuteistuoju.

Solidariai iš abiejų nuteistųjų nuspręsta nukentėjusiojo naudai priteisti 6 tūkst. eurų proceso išlaidų.

Kitą Kauno apylinkės teismo nuosprendžio dalį nuspręsta palikti nepakeistą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Oluwaseun Evans Ayotunde
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Oluwaseun Evans Ayotunde

Mulkino australą apsimetęs mergina

Bylos duomenimis, kaltinamasis Nigerijos pilietis Oluwaseunas Evansas Ayotunde laikotarpiu nuo 2016 m. liepos 13 d. iki 2017 m. gegužės 19 d., tuo metu gyvendamas Kaune, internetu užsiregistravo pažinčių svetainėje www.alt.com.

Sukūręs melagingą anketą, sukčius susipažino su nukentėjusiuoju. Australas visą laiką manė bendraujantis su mergina.

Anketą jis sukūrė ne savo vardu – pateikė kito žmogaus išvaizdą, t. y. žinomai svetimos merginos socialinio bendravimo tinklalapio „Instagram“ paskyros nuotraukas.

Sukūręs melagingą anketą, jis susipažino su nukentėjusiuoju. Šis visą laiką manė bendraujantis su mergina.

Naudodamasis elektroniniu paštu bei mobiliojo ryšio telefonu, O.E.Ayotunde siuntė ant kabliuko užkibusiam vyrui laiškus. Juose melagingai prisistatė mergina, intensyviai teigė norintis su nukentėjusiuoju santuokos, užmegzti ilgalaikius santykius, bendrą gyvenimą. Taigi, įgijęs nukentėjusiojo pasitikėjimą, nigerietis aktyviai, sistemingai ir neketindamas vykdyti savo įsipareigojimų, teikė šiam tikrovės neatitinkančią informaciją.

Pasakojo apie neva sergančią motiną, kurios operacijai reikalingi pinigai, dukrai būtinas atlikti odontologų paslaugas, kurioms, suprantama, taip pat reikalingi pinigai. Toliau apsimesdamas moterimi, nigerietis melavo ir apie įšaldytas mirusio tėvo pinigines lėšas, norint kurias atgauti reikalinga apmokėti advokato teisines paslaugas. Užsiminė ir apie trūkstamus pinigus skrydžio bilietams į Turkiją bei Naująją Zelandiją.

Šioms tariamoms problemoms spręsti O.E.Ayotunde nuolat nukentėjusiojo prašė, o galiausiai ir įtikino paskolinti pinigų. Nukentėjusysis atliko keletą perlaidų per „Western Union“ kompaniją, o vėliau atsiuntė savo vardu išduotą debetinę atsiskaitomąją banko kortelę. Taip laikotarpiu nuo 2016 m. liepos 25 d. iki 2017 m. vasario 28 d. per kelis kartus antrajai kaltinamajai šioje byloje – Vaidai Karčinskaitei (kaltinamo nigeriečio draugė – aut. past.), buvo pervesta bendra 33 115, 35 eurų suma.

Dalis šios sumos – 3 645, 97 eurų, buvo išgryninti kompanijos „Western Union“ pinigų atsiėmimo punkte. Iš nukentėjusiojo debetinės atsiskaitomosios banko kortelės įvairiuose Kauno bankomatuose išgryninti likę 28 399, 87 euro. Taip apgaule savo ir V.Karčinskaitės naudai O.E.Ayotunde įgijo didelės vertės nukentėjusiajam priklausantį turtą – 33 115,35 euro.

Taip pat skaitykite: Kauno teisėjas – apie bylas su užsienio elementu: dėl ko užsieniečiai atsiduria teisme?

Kauno apylinkės teismo 2018 m. birželio 7 d. nuosprendžiu O.E.Ayotunde buvo pripažintas kaltu padaręs nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 2 dalyje (sukčiavimas stambiu mastu), ir nuteistas laisvės atėmimu 2 metams 6 mėnesiams, bausmę atliekant pataisos namuose.

Nigeriečio draugė V.Karčinskaitė buvo išteisinta, neįrodžius, kad ji dalyvavo padarant šią nusikalstamą veiką.

Paskelbus nuosprendį, jį nusprendė apskųsti kaltinimą byloje palaikiusi Kauno prokuratūra. Prokurorų netenkino tai, kad V.Karčinskaitė buvo išteisinta. Apeliacinį skundą pateikė ir pats nuteistasis O.E.Ayotunde.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius