-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Argus“ apie apsaugininko užtampytą „Iki“ klientę: ji įtarta dėl vagystės, ir ne pirmą kartą

Savaitgalį aplinkinių, o paskui ir žiniasklaidos bei visuomenės dėmesio sulaukė sostinės Stoties rajone esančioje „Iki“ parduotuvėje nufilmuotas incidentas, kuomet apsaugos darbuotojas panaudojo jėgą prieš vieną pirkėją. Pirmadienį liudininko užfiksuotus vaizdus analizavo ir kitas įvykio aplinkybes aiškinosi šią parduotuvę saugančios bendrovės „Argus“ administracija. Apsaugininkų tyrimo išvadas antradienį pateikia 15min. Tuo metu policija po šio incidento jokių veiksmų nesiėmė – į pareigūnus nesikreipė nei prekybininkai, nei „Argus“ atstovai, nei už parankių laikyta ir po grindis tampyta jauna moteris.
Įtariamosios sulaikymas
Įtariamosios sulaikymas / Kadras iš filmuotos medžiagos

„Ji ne kartą kartojo, jog niekur neis, nes nieko blogo nepadarė. Jog kažkokią prekę, kurią pasiėmė, paliko ant prekystalio. Liepė tikrinti rankinę čia pat, prie visų. Apsaugos darbuotojas ėmė ją tempti jėga, o ji įsitvėrė į duris. Galiausiai vargšė tėškėsi ant grindų, vis kartodama: „Ką padariau? Tikrink čia. Ko aš turiu ten eiti?“ – apie susirėmimą Vilniuje, Sodų gatvėje prie Stoties, yra rašęs incidentą nufilmavęs liudininkas Rodžertinas.

Jis piktinosi, kad apsaugininkas taip šiurkščiai elgėsi su moterimi, kuri, teoriškai, net galėjo būti nėščia.

„Iki“ spaudos atstovė Berta Čaikauskaitė dar savaitgalį 15min buvo pranešusi, kad už Vilniaus autobusų stotyje veikiančios parduotuvės apsaugą yra atsakinga UAB „Argus“, tad jos atstovai ir turėtų paaiškinti savo darbuotojo elgesį konkrečioje situacijoje. „Mūsų įmonė laikosi pozicijos, kad apsaugos darbuotojai visais atvejais turi laikytis įstatymų kiekvieno žmogaus atžvilgiu. Jei asmuo nesutinka būti patikrinamas, privalo būti kviečiama policija“, – teigė „Iki“ atstovė B.Čaikauskaitė.

Po pirmadienį atlikto vidinio tyrimo 15min sulaukė ir Klaipėdoje įsikūrusios „Argus“ bendrovės komentaro. „Straipsnyje pateikta vaizdo medžiaga yra trumpa incidento ištrauka, todėl nežinant visų aplinkybių gali būti padarytos netikslios interpretacijos. Dažniausiai įtariamų teisės pažeidėjų ir jų daiktų apžiūra yra vykdoma be incidentų ir tokia apžiūra yra tarpusavio geranoriškas bendradarbiavimas“, – pabrėžia apsaugininkai.

Mėgino sprukti, vėliau atgailavo

VIDEO: Incidentas Vilniaus autobusų stotyje — apsaugininkas tampė moterį

Vadovaujantis LR Asmens ir turto saugos įstatymu, turėdami duomenų, leidžiančių įtarti, kad saugomame objekte rengiamas, daromas ar padarytas administracinis teisės pažeidimas ar nusikalstama veika, apsaugos darbuotojai turi teisę, pareikalauti iš įtariamo teisės pažeidėjo parodyti su savimi turimus daiktus ir juos, gavę jo žodinį ar rašytinį sutikimą, apžiūrėti.

Atsižvelgiant į pareigą apsaugos darbuotojams gerbti konstitucines žmogaus teises ir laisves, įtariamų teisės pažeidėjų ir jų turimų daiktų apžiūra vykdoma ne viešoje vietoje. Saugos tarnybos „Argus“ darbuotojas turi teisę sulaikyti įtariamą teisės pažeidėją, užkluptą darant administracinį teisės pažeidimą ar nusikalstamą veiką, susijusią su saugomu objektu arba subjektu, ar tuoj po pažeidimo padarymo.

Vaizdo įraše užfiksuotas apsaugos darbuotojas ir įtariama teisės pažeidėja. Kadangi įtariama teisės pažeidėja, kuri saugos tarnybos „Argus“ darbuotojams yra jau žinoma, bandė pasišalinti iš objekto, buvo imtasi veiksmų ją sulaikyti.

Įtariama pažeidėja, kuri saugos tarnybos „Argus“ darbuotojams yra jau žinoma, bandė pasišalinti, todėl imtasi veiksmų ją sulaikyti.

Vėliau įtariama teisės pažeidėja sutiko bendradarbiauti su apsaugos darbuotoju ir buvo išsiaiškintos įvykio aplinkybės. Kadangi buvo užkirstas kelias galimai vagystei iš objekto, buvo priimtas sprendimas nekviesti policijos pareigūnų.

Saugos tarnybos „Argus“ darbuotojai kasdieniniame darbe susiduria su vagystes vykdančiais asmenimis nuo šešerių iki 80 metų: tiek moterimis, tiek vyrais. Nemaža dalis vagystes vykdančių asmenų nusikaltimus daro pakartotinai. Kasdienė apsaugos darbuotojo pareiga yra užtikrinti klientų ir aplinkinių saugumą nuo įtariamų teisės pažeidėjų ir jų neteisėtų veiksmų, teigiama redakcijai atsiųstame „Argus“ komentare.

Apsaugai ir policijai žinoma

Paviešinus šią filmuotą medžiagą, 15min sulaukė vieno informatoriaus pranešimo, kad jis ekrane atpažino vilnietę I.N. (vardas ir pavardė redakcijai žinoma).

„Šita moteris kenčia nuo narkotikų priklausomybės, ji dažnai būna ieškoma policijos. Per dieną nemažai padaro panašių scenų, dažnai tokiais atvejais prašo aplinkinių pagalbos“, – tikino 15min skaitytojas.

Jo žodžius bent iš dalies patvirtino ir pareigūnai.

Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate 15min sužinojo, kad pastarąjį kartą byla I.N. atžvilgiu buvo iškelta spalio 20 dieną. Tuomet į pareigūnus kreipėsi Žirmūnų rajone esančios to paties „Iki“ tinklo parduotuvės vadovė, kuri nurodė, kad peržiūrėjus vaizdo kamerų įrašus buvo pastebėta spalio 12 d. prekių vagystė, o įtariamoji yra ta pati apsaugai neblogai pažįstama I.N.

Dėl šių įtarimų policija dar aiškinasi.

Tuo metu dėl spalio 28 d. nufilmuoto incidento policija jokio tyrimo neatlieka, nes į pareigūnus niekas nesikreipė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius