-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Jakutienė – tarp nepilnamečių, vežtų prostitucijai į Jungtinius Arabų Emyratus

Praėjo daugiau nei dešimtmetis nuo tada, kai prisidengdami modelių agentūra sąvadautojai vežė grupes merginų į Jungtinių Arabų Emyratus (JAE) seksui su šeichais. Nustojus slapstytis vienam iš sąvadautojų paaiškėjo, kad tarp šių merginų buvo ir Vita Jakutienė-Pliadytė.
Vita Jakutienė
Vita Jakutienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po ilgų metų slapstymosi užsienyje teisėsaugininkams pasidavė Denisas Potapovas, kuris penktadienį stojo prieš Vilniaus apygardos teismą.

Vyras kaltinamas tuo, jog dirbdamas modelių agentūroje „Vita Luci“ Vilniuje verbavo merginas prostitucijai. Dauguma merginų tuo metu buvo nepilnametės. O savo kaltę sąvadautojas visiškai pripažįsta.

Abejonių neliko, kai pačios merginos man paminėjo tą faktą.

Bylos duomenimis, 2003-2004 metais veikdamas bendrininkų grupėje D.Potapovas atrinko penkias grupes merginų, kurios buvo išvežtos į JAE ir Siriją, pas tuos pačius šeichus ir jų aplinkos žmones.

Šiose šalyse sąvadautojo bendrininkės lietuvės faktiškai kontroliavo merginas, kadangi jos surinkdavo lietuvaičių pasus, lėktuvo bilietus ir neišleisdavo jų iš namų.

Tarp dešimčių merginų – V.Jakutienė

Visos merginos buvo vežamos pas ginekologus, buvo tiriamas jų kraujas dėl lytiškai plintančių ligų, jos privalėjo gerti kontraceptines tabletes.

Atsisakius teikti sekso paslaugas merginoms buvo grasinama, kad jos negalės grįžti namo arba turės sumokėti įdarbinimo sutartyje numatytą baudą, kuri siekė 10 tūkst. JAV dolerių.

Tiesa, ne visos išvežtos merginos turėjo lytiškai tenkinti klientus, tačiau jos žinojo apie tikrąjį kelionės tikslą Sirijoje ar JAE.

„Kai kurios pilnai žinodavo, kad galimai reikės teikti seksualines paslaugas. Kai kurioms aš turėjau paaiškinti pats. Jei kildavo abejonių, kad mergina nesupranta ar nesutinka, jai nebūdavo siūloma ta kelionė“, – sakė D.Potapovas.

Vilniaus apygardos prokuroras Remigijus Matevičius buvo pasibaisėjęs tuo, jog nepilnamečių merginų tėvai ne tik neprieštaravo, tačiau ir sutiko su tokiomis kelionėmis.

O tarp prokuroro išvardintų dešimčių merginų, kurios išvažiavo į JAE, buvo ir tuomet dar pilnametystės nesulaukusi atlikėja V.Jakutienė-Pliadytė.

Atlikėja nekomentuoja

15min kreipėsi į buvusią grupės „Naujosios pupytės“ narę V.Jakutienę, kad ji galėtų plačiau pakomentuoti, ar savo noru buvo išvažiavusi į JAE, kiek kartų ten lankėsi ir kaip su ja elgėsi sąvadautojomis virtusios modelių agentūros vadovės, darbuotojos ir pats D.Potapovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vita Jakutienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vita Jakutienė

15min: <…> Norėjau paklausti jūsų dėl ryšių su modelių agentūra „Vita Luci“ 2003-iaisiais ir 2004-aisiais, nes teisme paaiškėjo, kad jūs buvote tarp tų merginų, kurios dar būdamos nepilnametės buvo išvežtos į JAE.

V.Jakutienė-Pliadytė: Nebuvau, nežinau, gal ten kažkas pas jus ne taip <...>

15min: Tai kad, bylos duomenimis, buvote.

V.J.P.: Aš dalyvavau agentūroje „Elite Model Look“, „Super Model“ ir taip toliau.

15min: Tai jūs neigiate tą faktą, kad tuo metu buvote Jungtiniuose Arabų Emyratuose?

V.J.P.: Aš šito nekomentuoju <...> (nutraukė pokalbį15min past.)

Agentūra kaupė duomenis

Merginas verbavęs D.Potapovas aiškino, kad dažniausiai užsakymo iš šeichų aplinkos žmonių sulaukdavo likus dviem savaitėms iki kelionės į JAE ar Siriją, tačiau merginos buvo stebimos ir atrenkamos gerokai anksčiau. O agentūros skelbimai buvo dedami į žurnalą „Panelę“ ir afišuojami televizijoje.

Anot D.Potapovo, oficialiai jo užduotis buvo ieškoti „naujų veidų“ – ne tik JAE šeichams, tačiau ir pasirodymams mados renginiuose, filmavimuose televizijose. Taip D.Potapovas sukaupė duomenų bazę, kurioje būdavo anketiniai duomenys ir merginų nuotraukos.

Šeichai patys atsirinkdavo merginas pagal nuotraukas, o agentūra joms pasiūlydavo kelionę į JAE.

Sąvadautojams padėjo ir tai, jog iš šalies „Vita Luci“ atrodė, kaip tikra modelių agentūra – ji buvo įsikūrusi S.Konarskio gatvėje esančiame Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) pastate.

Dėl to D.Potapovas tikino įsidarbinęs agentūroje vadybininku ir neplanavęs prisidėti prie prostitucijos verslo.

„Vėliau, įmonių savininkės ir direktorė viską tiesiai šviesiai papasakojo – merginoms gali būti pasiūlyta teikti lytines paslaugas, bet buvau įtikintas, kad jokios prievartos nebūtų. Abejonių neliko, kai pačios merginos man paminėjo tą faktą“, – sakė D.Potapovas.

Važiuodavo ne kartą

Apklausę merginas teisėsaugininkai panaudotos fizinės prievartos atvejų prieš jas taip pat neužfiksavo, tik viena mergina prabilo „apie krepštelėjimą“, daugiau tyrime figūruoja psichinė prievarta.

Po savaitės JAE merginos grįždavo, o D.Potapovas pats dar Vilniaus oro uoste joms išdalydavo vokus su pavardėmis. Juose būdavo numatytas atlygis „už kelionę“. Taip pat merginos dovanų iš savo klientų gaudavo telefonus, fotoaparatus ar sukneles, todėl apie du trečdalius jų į tokias keliones važiuodavo pakartotinai.

Tiesa, lietuvaitės taip paprastai į JAE grįžti negalėdavo, kadangi kelias vizas turinčios merginos sukeldavo įtarimų, todėl joms tekdavo atsikratyti turimu pasu Lietuvoje, kad gautų naują.

D.Potapovas neigė versiją, kad šeichų aplinkos žmonės taip siekė apsidrausti, kad į JAE atvyktų nekaltos merginos. Pasak sąvadautojo, tokio reikalavimo nei iš savo vadovės, nei iš klientų nėra sulaukęs.

Paspruko po vadovės skambučio

Sąvadautojas aiškino iš Lietuvos pasprukęs, kai vieną 2004-ųjų vakarą sulaukė netikėto skambučio iš taip pat ieškomos „Vita Luci“ vadovės, Natalijos Liminovič.

„Natalija pasakė, kad turiu 20 minučių susikraut daiktus ir išvykt iš Lietuvos. Pasakė, kad jai nereikia liudytojų. Nors aš nebuvau paieškomas tuo metu“, – sakė D.Potapovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Denisas Potapovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Denisas Potapovas

Jis bijojo savo vadovės, todėl paklausė jos ir trumpam paspruko į Olandiją, tačiau vėl grįžo į Lietuvą ir tik po to išvyko į JAE, kur slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugininkų dirbdamas nekilnojamojo turto agentu.

Po kelerių metų ramaus gyvenimo, D.Potapovui buvo išduotas Europos arešto orderis, jo pradėjo ieškoti Interpolas.

JAE teisėsauga taip pat buvo įspėta dėl ieškomo asmens, tačiau mįslingomis aplinkybės jokių veiksmų nesiėmė.

„2015 m rugsėjį JAE pareigūnai iškvietė pokalbiui, bet neareštavo, o tik pasakė, kad galimai turiu problemų ir nuvažiuočiau bei išsiaiškinčiau“, – sakė D.Potapovas.

Sąvadautojas gerai žinojo, kodėl jo taip įnirtingai ieško teisėsauga. Dar 2010 metais jo kolegės Iš „Vita Luci“ Marija Damaševičiūtė ir Nadežda Riabykina už sąvadavimą buvo nuteistos Lietuvoje, o modelių agentūros vadovė ir sąvadautojų organizatorė N.Liminovič taip pat glaudėsi ir tebesislapsto JAE. Bylos duomenimis, ji artimai draugavo su vietiniu gyventoju Anasu al Halabiu, tarpininkavusiu tarp lietuvių ir šeichų aplinkos žmonių.

Arešto orderis nesuveikė

Pasitaręs su advokate D.Potapovas nutarė grįžti į Lietuvą ir pasiduoti teisėsaugininkams. Tokį jo sprendimą galėjo paskatinti ir tai, kad netrukus turėjo pasibaigti jo 10 metų viza gyventi JAE, o prieš grįžtant į Lietuvą sąvadautojas skaičiavo devintus metus šioje šalyje.

Tiesa, prokuroras stebėjosi, kad ne tik JAE teisėsauga, tačiau ir Europos šalių pareigūnai žiūrėjo pro pirštus į išduotą tarptautinį arešto orderį. D.Potapovas į Lietuvą iš JAE parskrido per Olandiją, tačiau Amsterdame jam niekas nesutrikdė išskristi į Vilnių, o mūsų šalies oro uoste jį pasitiko ne pareigūnai, o sąvadautojo motina.

D.Potapovas teisme pats prasitarė, kad paskelbus paiešką jis lankėsi ir Tailande, ir Rusijoje.

„Aš tikėjausi, kad jis bus sulaikytas Lietuvoje ar Olandijoje. Deja, kelia nuostabą, kad taip grįžo. Europos Sąjungos sistemoje nėra apsaugotas mūsų keliavimas. Turime paprastą prekybos žmonėmis bylą – aš net nekalbu apie terorizmą. O šis atvejis parodė Europos teisėsaugos sistemos spragas“, – sakė prokuroras R.Matevičius.

R.Matevičius atmetė galimybę, kad D.Potapovas keliavo su svetimu dokumentu.

Bet kuriuo atveju už pelnymąsi iš nepilnamečių merginų prostitucijos sąvadautojui prokuroras prašo skirti 10 168 eurų baudą. Tai panaši dydžio bauda, kuri 2010 m. kitoms dviem „Vita Luci“ darbuotojoms, o pagrindinė organizatorė N.Liminovič šiuo metu toliau sėkmingai slapstosi JAE.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius