-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Baltijos aukso“ kontrabandos byla: teisiamas ir 58,5 kg gintaro „nematęs“ muitininkas

Lapkričio 13 d. Kauno apygardos teismas atvertė gintaro kontrabandos iš Baltarusijos į Lietuvą bylą, kurioje trys kaltinamieji teisiami už kontrabandą, papirkimą bei kyšininkavimą. Veikdami bendrininkų grupėje, Jurgis Galickas ir Rimas Vaisieta papirko muitininką Rolandą Vaitkų, jog šis nematytų pro sieną gabenamų 58,5 kg gintaro. Nematymo kaina – 300 eurų.
Jurgis Galickas
Jurgis Galickas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pagal bylos medžiagą, J.Galickas, veikdamas bendrininkų grupėje su R.Vaisieta ir R.Vaitkumi, 2016 m. spalio 6 d. apie 16:16 val. Varėnos rinktinės Raigardo tarptautiniame pasienio kontrolės punkte vyko per Lietuvos valstybės sieną iš Baltarusijos į Lietuvą. Jo „Opel Omega“ automobilio bagažo skyriuje buvo įrengta slėptuvė, kurioje kaltinamasis gabeno privalomus pateikti muitinei daiktus – 58,50 kilogramus gintaro žaliavos, kurios vertė sudaro 68 438,57 eurų. Šios gintaro žaliavos Jurgis nepateikė muitinės kontrolei.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgis Galickas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgis Galickas

Be to, norėdamas sklandžiai įgyvendinti savo planą, J.Galickas, padedant R.Vaisietai, papirko valstybės tarnautoją, tai yra muitininką, jog šis nevykdytų savo teisėtų įgaliojimų – praleistų gintaro žaliavos pilną „Opel Omega“ nuodugniai netikrinęs.

J.Galickas iš anksto susitarė su R.Vaisieta dėl valstybės tarnautojo – Vilniaus teritorinės muitinės vyriausiojo inspektoriaus R.Vaitkaus – papirkimo už pageidaujamą neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus. Už kyšį pageidauta, jog muitininkas sudarytų sąlygas 2016 m. spalio 6 d. Jurgiui per Raigardo pasienio kontrolės punktą iš Baltarusijos į Lietuvą gabenti gintaro žaliavą, kurios vertė viršija 250 MGL dydžio sumą, nepateikiant jos muitinės kontrolei.

Ikiteisminio tyrimo metu tiksliai nenustatytomis aplinkybėmis J.Galickas paprašė, o R.Vaisieta įkalbėjo R.Vaitkų dalyvauti šioje nusikalstamoje veikoje, už ką pažadėjo ir susitarė duoti kyšį.

2016 m. spalio 6 d. Druskininkų mieste J.Galickas perdavė 300 eurų R.Vaisietai, o R.Vaisieta priėmė iš J.Galicko 300 eurų kyšį, skirtą R.Vaitkui papirkti. Kitą dieną Druskininkuose R.Vaisieta šiuos pinigus kaip kyšį perdavė R.Vaitkui.

Lapkričio 13 d. turėjusiame vykti pirmajame teismo posėdyje pasirodė tik vienas iš kaltinamųjų – J.Galickas. Kitų dviejų kaltinamųjų advokatai negalėjo dalyvauti teisiamajame posėdyje, tad nuspręsta bylos nagrinėjimą atidėti iki lapkričio 23 d.

15min pakalbintas J.Galickas ir jo advokatas pateikti komentarą žiniasklaidai atsisakė. Kiek aiškumo dėl kaltinamųjų pozicijos įnešė bylos prokurorė Saulė Pučkienė. Pasak jos, ikiteisminio tyrimo metu vienintelis J.Galickas, vežęs gintaro žaliavą, savo kaltę pripažino. Tiesa, jis prisipažino tik dėl kontrabandos fakto, neigė papirkimo aplinkybes.

Iš pradžių savo kaltę buvo pripažinęs ir tarpininkas R.Vaisieta, tačiau vėliau jis savo parodymus pakeitė, argumentuodamas, jog nori greičiau būti paleistas iš areštinės namo, tad sukūrė visą papirkimo istoriją.

Nusikaltimas, anot prokurorės, paaiškėjo kriminalinės žvalgybos dėka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius