Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Beprecedentis nuosprendis: matematikos egzamino rengėjas nuteistas dėl užduočių nutekinimo giminaitei

Pirmadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis matematikui Dainiui Dzindzalietai. Jis rengė 2018 metų matematikos egzaminą, iš kurio jo giminaitė gavo šimtuką, nors pamokose nežibėjo – vos sugebėjo ištempti ketvertą.
Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis
Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Paaiškėjus šiai situacijai D.Dzindzalietai iškelta byla dėl tarnybos paslapties atskleidimo, esą jis egzamino užduotis parodė savo giminaitei.

Ir nors pats matematikas savo kaltę kategoriškai neigė, teismas jo pasakojimu nepatikėjo ir pripažino jį kaltu pagal Baudžiamojo kodekso 297 straipsnį.

Matematikui skirta 5000 eurų bauda, tačiau šis teismo sprendimas dar neįsiteisėjo, o su juo D.Dzindzalieta kategoriškai nesutinka.

Nuteistasis po jam paskelbto verdikto pareiškė, kad teismas apkaltinamąjį nuosprendį priėmė remdamasis apkalbomis. D.Dzindzalieta buvo ryžtingai nusiteikęs pirminį dar neįsiteisėjusį nuosprendį skųsti ir aukštesnės instancijos teisme siekti išteisinimo.

VIDEO: Nuteisto matematiko komentaras: nuosprendis paremtas apkalbomis

15min jau rašė, kad įtarimų viena abiturientė iš Vilniaus Gabijos gimnazijos sukėlė Nacionalinio egzaminų centro (NEC) vadovams – turėdama vos ketvertą iš matematikos, egzamine ji sugebėjo surinkti 100 balų.

Anot NEC direktorės Saulės Vingelienės, tokie atvejai vienetiniai, per pastarąjį dešimtmetį juos galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

„Mokiniai kelia įtarimų ir tuomet mes aiškinomės, ar galėjo būti tikimybė gauti aukštus balus, ar mokinys mokėsi papildomai“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulė Vingelienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulė Vingelienė

Pradėjus aiškintis situaciją, NEC sulaukė anoniminio skambučio. Anot pranešėjo, būtent įtarimų sukėlusi mergina gyrėsi bendraklasiams turinti pažinčių egzaminų centre.

„Pasižiūrėjus vertinimo instrukciją, dalis jos užduočių atlikta beveik taip pat, kaip parašyta vertinimo instrukcijoje“, – minėjo S.Vingelienė. Anot jos, toliau didelių tyrimų jie nebedarė, medžiagą perdavė policijai.

Pats D.Dzindzalieta kaltę neigia. Egzamino užduočių anksčiau laiko tvirtina nemačiusi ir šimtuką surinkusi abiturientė.

D.Dzindzalieta pasakojo padėjęs merginai mokytis, kai ji paprašė pagalbos vienuoliktoje klasėje.

„Išėjo taip, kad 11 klasėje ją mokiau, ir gana intensyviai, rezultatai gerėjo“, – pasakojo jis.

Prokuroro Tomo Čepeliono spaudžiamas, kaip matematikos nemokanti mergina galėjo gauti šimtuką, D.Dzindzalieta tikino – tai mitas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis

„Šitas mitas apie nieko nemokėjimą, tai yra mitas. Nes ji papildomai matematikos pamokas lankė ne tik pas mane, ji 12-oje klasėje irgi lankė papildomai, ten mokytojai taip pat aiškino, kad ketverto nėra. Žinant santykius jos ir mokytojos Virginijos V., esu matęs ne kartą atvejį, kai gerai besimokantis gauna prastą balą. Jam rašo 7, aš garantuoju, kad jis gaus 100. Jos matematikos gebėjimai tikrai buvo verti daug daugiau nei ketverto“, – pareiškė jis.

2018 m., laimėjęs konkursą rengti egzaminų užduotis, D.Dzindzalieta tvirtina nutraukęs bet kokius ryšius su mergina, nes buvo įsipareigojęs nedirbti su abiturientais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis

Tačiau prieš pat egzaminus jie buvo susitikę. Kaip rašoma kaltinime, būtent tada ir buvo atskleistos egzaminų užduotys.

Visgi D.Dzindzalieta pasakojo parodęs viešai internete prieinamas ankstesnių egzaminų užduotis, parodęs, kur reikia įrašyti atsakymus, kad nebūtų prarasti taškai.

Tiesa, mergina liudydama pasakojo, kad tąkart darytus užrašus vėliau sudegino, o D.Dzindzalieta liepė apie jųdviejų susitikimą niekam nepasakoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius