Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bus teisiami sostinės lombardus ir juvelyrines parduotuves siaubę ginkluoti plėšikai

Vilniaus apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorė Lolita Narmontienė teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl plėšimo panaudojant šaunamąjį ginklą organizuotoje grupėje. Ikiteisminio tyrimo metu surinkta įrodymų dėl 2009 metų lapkritį sostinėje apiplėštų arba pasikėsintų apiplėšti keturių juvelyrikos parduotuvių bei lombardų.
Sudaužyta vitrina
Sudaužyta vitrina / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip informuoja Vilniaus apygardos prokuratūra, šiais nusikaltimais prokuratūra kaltina aštuonis jaunus (šiuo metu – nuo 17 iki 34 metų) vilniečius. Nustatyta, kad per mažiau kaip mėnesį, 2009 metų lapkričio 2–27 d., jie apiplėšė arba pasikėsino apiplėšti dvi juvelyrikos parduotuves, lombardą bei juvelyrinę parduotuvę-lombardą.

Be to, kai kuriems iš aštuoniukės inkriminuojamas vaiko įtraukimas į nusikalstamą veiką, vagystės įsibraunant į patalpas, svetimo turto ar nedidelės vertės svetimo turto sugadinimas, šaunamojo ginklo ir šaudmenų įgijimas, laikymas, nešiojimas neturint leidimo, viešosios tvarkos pažeidimas.

Atlikdami ikiteisminį tyrimą pareigūnai atskleidė, kad veikdami išvien, organizuotą grupę subūrė ir jai vadovavo 26 metų O.V. ir 23 metų J.B. Visi šios grupės nariai turėjo tikslą grobti svetimą turtą. Nusikaltimas būdavo suplanuojamas iš anksto, numatant apiplėšti konkrečią juvelyrikos parduotuvę ar lombardą, pasirengiant ginklus ir įrankius, rekvizitus (kaukes, perukus). Kiekvienas organizuotos grupės narys iš vadeivų gaudavo tikslias užduotis, iš anksto žinodavo, ką darys plėšimo metu.

Pirmuoju taikiniu tapo juvelyrinė parduotuvė-lombardas V.Šopeno gatvėje. Praėjusių metų lapkričio 2 dieną į „žygį“ vyko trise. Vienas liko laukti automobilyje, kurį pastatė gretimoje gatvėje. Kiti du, veidus paslėpę po kaukėmis, įėjo į parduotuvę. Vienas plėšikų nukreipė revolverį į pardavėją, kitas plaktuku išdaužė vitrinos stiklą. Ant grindų parpuolusi nėščia moteris paspausti pavojaus mygtuko neišdrįso. Pačiupę daugiau kaip 20 tūkst. litų vertės juvelyrinių dirbinių plėšikai išbėgo gatvėn. Grobį pasiėmė organizuotos grupės vadovai, plėšimo dalyviams atsilyginę po kelis šimtus litų.

Sėkmės paskatinti, po savaitės užpuolė Savanorių prospekte esantį lombardą. Nusikaltimo scenarijus – kaip ir ankstesnis, tiktai plaktukas buvo patikėtas ne septyniolikmečiui J.S., bet metais jaunesniam A.R. Šaunamuoju ginklu išgąsdinę dvi lombarde dirbusias moteris, plėšikai pagrobė penkis padėklus su aukso dirbiniais. Papuošalų vertė – beveik 27 tūkst. litų. Uždirbę po du tūkstančius litų, plėšikai turėjo sudeginti savo rūbus, kuriais tąsyk vilkėjo, – taip liepė vadeivos. Tačiau lombarde liko daiktinis įrodymas – nusikaltimo įrankis: po smūgio į stiklo vitriną plaktuko galva nulėkė nuo koto.

Plėšikų apetitas vis didėjo... Po poros savaičių nusitaikė į juvelyrinę parduotuvę, veikiančią Kęstučio gatvėje. Šį kartą tikėjosi beveik 140 tūkst. litų vertės aukso papuošalų, tačiau nusprendė apsieiti be ginklo ir kaukių. Užsimaskavo perukais ir akiniais, pasiėmė lipnios juostos. Dviese įėję vidun pardavėjos paprašė parodyti keletą neva patikusių žiedų. Kai ši atrakino vitrinos stiklą – puolė ją. Nubloškę moterį ant kėdės, mėgino lipnia juosta užklijuoti jai burną. Tačiau pardavėja pasirodė nepėsčia: vienam įspyrė, nuo kito galvos nutraukė peruką. Pasipriešinimo sugluminti, plėšikai moterį paleido ir pabėgo iš parduotuvės.

Supratę savo klaidą, po trijų dienų į juvelyrikos parduotuvę Trakų gatvėje vyko jau ginkluoti. Viskas apgalvota: revolveris, plaktukai, medicininės kaukės, talpūs krepšiai... Senamiestin važiavo keturiese. Tačiau planą teko atidėti – žmonių parduotuvėje buvo daugiau nei plėšikai tikėjosi.

Lapkričio 27-osios pavakary ketveriukė vėl nuvažiavo ten. Trise, prisidengę veidus kaukėmis, įėjo į parduotuvę.

„Tai apiplėšimas!” – nuskambėjo teatrališkai. Į darbą buvo paleisti plaktukai... Išgirdęs triukšmą parduotuvės salėje pasirodė jos savininkas su savigynai išduotu pistoletu rankoje. Vienas plėšikų paleido šūvį, tačiau sulaukė atsakomojo.

Parduotuvės savininkas buvo taiklesnis – 17 metų O.Ž. buvo peršauta koja, jis parkrito ant grindų. Kita kulka pataikė 16 metų A.R. į ranką. Palikę sužeistą gulintį sėbrą, kiti du paspruko. Tąsyk iš parduotuvės buvo pagrobta beveik 8 tūkst. litų vertės įvairių aukso papuošalų ir sidabrinių monetų. Dalį jų bėgdami plėšikai išbarstė gatvėje.

Žinoma, tai buvo paskutinis šios organizuotos grupės „vizitas“ juvelyrikos parduotuvėje ar lombarde. Pradėję nuo epizodo Trakų gatvėje pareigūnai atskleidė ir ankstesnius jų nusikaltimus. Iš aštuonių kaltinamųjų tiktai du dar nėra buvę teisiami. Vagystės, plėšimai, neteisėtas disponavimas narkotinėmis medžiagomis... Didžiausias „stažas“ – paties jauniausio, J. S.: jis teistas penkis kartus (paskutinįsyk – šiemet gegužę). Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad šioje organizuotoje grupėje buvo ir devintasis narys. Jis slapstosi, todėl ikiteisminis tyrimas dėl jo yra išskirtas į atskirą.

„Klasikinis pavyzdys, rodantis, kad tariamas nebaudžiamumas skatina daryti naujus nusikaltimus, – sakė prokurorė Lolita Narmontienė. – Džiugu, kad sučiupus vieną šios organizuotos grupės narį pavyko išvynioti visą jų įvykdytų nusikaltimų kamuolį“. Tačiau prokurorę labai neramina tai, kad sunkius nusikaltimus (ginkluotas apiplėšimas – vienas tokių) įvykdo itin jauni asmenys, tiesiog vaikai.

Įstatymas tam, kuris apiplėšė panaudojęs šaunamąjį ginklą arba dalyvaudamas organizuotoje grupėje, numato laisvės atėmimo nuo dvejų iki dešimties metų bausmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius