-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 10 /14:45

Buvęs Vilniaus meras Vilius Navickas stojo prieš teismą

Teismas sostinėje pradėjo nagrinėti buvusio Vilniaus mero Viliaus Navicko baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kišimosi į savivaldybės kontrolieriaus veiklą.
Vilius Navickas
Vilius Navickas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas antradienį pradėjo nagrinėti piktnaudžiavimu tarnyba ir kišimusi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą įtariamo buvusio Vilniaus mero, konservatoriaus Viliaus Navicko bylą.

Buvęs meras kaltas dėl jam pateiktų kaltinimų teisme neprisipažino, tačiau sutiko duoti parodymus. Jis teigė, kad jo darbai būnant meru liudija visai ką kita.

Buvęs Vilniaus miesto savivaldybės kontrolierius Šarūnas Skučas, į kurio veiklą, kaip įtariama, kišosi V.Navickas, byloje bus apklaustas kaip liudytojas, jis atvyko į posėdį.

Įtariama, kad V.Navickas Š.Skučą vertė pakeisti Kontrolės ir audito tarnybos atliktą bendrovių „Vilniaus šilumos tinklai“ ir „Vilniaus vystymo kompanija“ audito ataskaitas.

Valdančiajai partijai naudingus patikrinimus reikia atlikti per 3 dienas, o nenaudingus – per 3 metus...

Š.Skučas su sostinės mero reikalavimais nesutiko, todėl V.Navickas jį esą vertė atsistatydinti. Vėliau Vilniaus miesto savivaldybės taryba atleido kontrolierių iš pareigų. Teismas Š.Skučą grąžino į pareigas, tačiau procesas dėl grąžinimo į darbą vyksta iki šiol.

Papildyta 14.45 val. Buvęs Vilniaus miesto savivaldybės kontrolierius Š.Skučas nenoriai teisme prisimena dvejų metų senumo įvykius, kurie išsirutuliojo į baudžiamąją bylą tuometiniam Vilniaus merui V.Navickui.

Buvęs Vilniaus miesto savivaldybės kontrolierius, į kurio veiklą, kaip įtariama, kišosi V.Navickas, byloje bus apklaustas liudytoju, jis atvyko į posėdį. Įtariama, kad V.Navickas Š.Skučą vertė pakeisti Kontrolės ir audito tarnybos atliktą bendrovių „Vilniaus šilumos tinklai“ ir „Vilniaus vystymo kompanija“ audito ataskaitas.

„Ar meras pageidavo susipažinti su auditų išvadų projektais?“,  – paklausė Š.Skučo prokurorė.

„Gali būti, kad ir pats atsinešiau, bijau pasakyti, neprisimenu“, – atsakė liudytojas Š.Skučas. Jis teigė, kad dabar jaučiasi psichologiškai stiprus, anksčiau niekada nebuvo susipykęs su aukštu pareigūnu, o kai aistros nurimo, viskas ėmė atrodyti kitaip.

Š.Skučas teigė, kad dėl savo kabinete padaryto įrašo buvo apklaustas policijos komisariate.

„Dėl įrašo – teisme teisybės dėlei turiu pasakyti, kad jis nėra vientisas, didelė dalis nepateikta, kas buvo įrašyta. Aš į portalą įrašo neteikiau, jį pateikė žmogus, apie kurį ėjo kalba“, – sakė liudytojas. Jis teigė, vėliau pats atleidęs Arūną Totoraitį ir netrukus baigė liudijimą.

„Viskas?“, – nusistebėjo bylą nagrinėjanti teisėja Nijolė Žimkienė. Ji pati ėmė klausinėti liudytoją, kas jam žinoma apie kaltinimus V.Navickui.

Š.Skučas teigė, kad jis pats asmeniškai nieko neteikė į prokuratūrą, tačiau darė garso įrašą bijodamas dėl galimo spaudimo vaikams, taip pat jeigu būtų ateistas iš pareigų, kad bus sau – gynybai. Diktofoną jam davęs A.Totoraitis.

Š.Skučo teigimu, dalis įrašo buvo ištrinta, tačiau A.Totoraitis esą su žurnalistais galėjęs įrašą atkurti.

Buvęs meras kaltas dėl jam pateiktų kaltinimų teisme neprisipažino, tačiau sutiko duoti parodymus. Jis teigė, kad jo darbai būnant meru liudija visai ką kitą – jis stengėsi, kad būtų daugiau viešumo.

„Kai kurie asmeninai dalykai pervesti į politinį lygmenį. (...) Ugnį, vandenį ir varines triūbas ir čia reikės pereiti. Aš tikiu teismais ir teisėtvarka. (...) Aš manau, kad moralinę naštą pasitraukdamas iš darbo nunešiau, o teisinę dar pernešiu“, – žurnalistams sakė V.Navickas.

Š.Skučas su sostinės mero reikalavimais nesutiko, todėl V.Navickas jį esą vertė atsistatydinti. Vėliau Vilniaus miesto savivaldybės taryba atleido kontrolierių iš pareigų. Teismas Š.Skučą grąžino į pareigas, tačiau procesas dėl grąžinimo į darbą vyksta iki šiol.

Kaltinamajame akte teigiama, kad slapta darytuose pokalbių įrašuose užfiksuota, jog V.Navickas savivaldybės administracijos kontrolierių vertė priimti Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams palankius sprendimus.

Jis teigė, kad valdančiajai partijai naudingus patikrinimus reikia atlikti per tris dienas, o nenaudingus – per trejus metus.  

Bylos nagrinėjimo metu šis įrašas buvo išklausytas.

„Tu viską darai, kad Tėvynės sąjunga praloštų rinkimus, ar tu supranti?“, – įraše girdėti V.Navicko priekaištai Š.Skučui.

V.Navickas teigė, kad jie tiesiog kalbėjosi apie politiką.

„Mes šnekėjomės, dalinomės patirtimi, politikoje susigaudyti nėra paprasta“, – po įrašų perklausymo kalbėjo kaltinamasis.

„Taip, aš emocingas, toks mano charakteris, tas pokalbis nėra originalus. Aš pokalbį traktuoju kaip tarp partijos kolegų. Pokalbis sumontuotas, iškarpytas“, – gynėsi eksmeras.

V.Navickas teigė, kad nelabai buvo patenkintas Š.Skučo darbu, nes jis kartais jame nebūdavo, buvo kalbų, kad Š.Skučas darbo metu matomas mieste kavinėse.

Eksmeras mano tapęs buvusio patarėjo A.Totoraičio auka.

„Aš klausausi tavęs, tai tu kažkokia lopeta. Tu truputį kitų žmonių paklausyk. (...) Tai gerai, kad tu turi savo supratimą, tačiau tu su savo supratimu privačioj kontoroj daryk ką nori“, – įraše skamba V.Navicko balsas.

„Ar tu žinai, kad kontrolės komitetas yra pozicijos komitetas tiek savivaldybėje, tiek Seime. Tai du dabar pozicija ar opozicija. Tu susigaudyk politinėje situacijoje“, – girdėti mero raginimas, be to, pasak V.Navicko, „kontrolės komitetas yra komitetas, yra sudarytas iš politikų, o ne iš profesionalų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius