-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusi P.Vileišio gimnazijos direktorė teisme aiškinosi dėl galbūt iššvaistytų 50 tūkst. eurų

Buvusi Vilniaus Petro Vileišio progimnazijos direktorė Danutė Kazakevičienė stojo prieš teismą. Tyrėjų pateiktais duomenimis, moteris padarė daugiau nei 25 tūkst. eurų žalą mokyklos labdaros ir paramos fondui, taip pat 24 tūkst. eurų žalą Vilniaus Petro Vileišio progimnazijai.
Danutė Kazakevičienė
Danutė Kazakevičienė / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teisme pirmadienį D.Kazakevičienei pateikti kaltinimai dėl gimnazijai skirtų pinigų pasisavinimo, apgaulingo lėšų tvarkymo ir neteisėto disponavimo pareigomis.

D.Kazakevičienė direktorės pareigas paliko 2017 m. pavasarį. Sostinės savivaldybės taryba atleisti vadovę nusprendė be didesnių diskusijų. Šiam sprendimui įtakos turėjo progimnazijoje atliktas auditas, po kurio pastebėti stambūs biudžeto neatitikimai.

Remiantis ikiteisminio tyrimo duomenimis, nuo 2002 metų direktorės pareigas einanti D.Kazakevičienė veikdama tyčia ir neteisėtai į savo asmeninę sąskaitą pervedė daugiau nei 34 tūkstančius eurų.

Nemažai gimnazijos pirkimų buvo atliekama grynaisiais pinigais, kuriuos D.Kazakevičienė kompensuodavo sau ir pervesdavo į savo sąskaitą.

Kaltinamosios advokatė tikino, jog dalis minėtų lėšų, apie aštuoni tūkstančiai, buvo skirta atsiskaityti už įvairias paslaugas ir prekes, o į D.Kazakevičienės sąskaitą jos buvo pervestos dėl patogumo atsiskaitant.

„Nemažai gimnazijos pirkimų buvo atliekama grynaisiais pinigais, kuriuos D.Kazakevičienė kompensuodavo sau ir pervesdavo į savo sąskaitą“, – teigė kaltinamosios advokatė.

Pasak advokatės, kitos lėšos buvo grąžintos į progimnazijos sąskaitą, tad pasisavinta suma iš tiesų viršija devynis tūkstančius eurų.

Pareikalauta daugiau dokumentų

Advokatė pareikalavo ir saugykloje esančių dokumentų. Jos teigimu, dokumentai turėtų įrodyti, kad tyrimą atlikę specialistai praleido tiesioginius apmokėjimus, vykdytus iš tos pačios asmeninės D.Kazakevičienės sąskaitos.

Pasak jos, teismo saugykloje esantys 38 vienetai dokumentų gali įrodyti, jog lėšos buvo tiesiog neapdairiai tvarkomos. Tačiau pasisavinimu to laikyti nederėtų.

Advokatė tikino, kad tyrėjai didžiąją dalį dėmesio turėjo skirti minėtoms sąskaitoms faktūroms, kurios įrodo santykius su tiekėjais.

„Tose sąskaitose matoma, kad daug kur atsiskaityta direktorės lėšomis ir fondo pinigais“, – prašymą pateikti dokumentus grindė advokatė.

Teisėjas minėtus dokumentus į posėdį pateikti atsisakė. Pasak jo, tiek advokatė, tiek kaltinamoji žino apie jų vietą ir yra su jais susipažinusios.

„Jūs galvojat, kad mes visas šešias dėžes atsinešim ir vartysim teismo metu? Kol kas tam nėra reikalo“, – į kaltinamosios advokatės prašymą sureagavo teisėjas.

Kaltės nepripažįsta

Pati D.Kazakevičienė tikina, kad jai pareikšti kaltinimai nėra teisingi. Moteris sako, jog yra kalta tik dėl aplaidžiai tikrinamo biudžeto ir galbūt netiksliai pildytos buhalterinės apskaitos.

Kaltinamoji posėdžio metu duoti parodymus atsisakė, esą tai padarys po detalesnio dokumentų tyrimo.

„Parodymus aš sutinku duoti, tik norėčiau, kad būtų pirma atliktas aiškesnis tyrimas, nes daug kas nėra priskaičiuota“, – tikino D.Kazakevičienė.

Dėl biudžeto nesutapimų – kreipimasis į teismą

Tyrimas dėl galimo D.Kazakevičienės piktnaudžiavimo pareigomis ir turto pasisavinimo pradėtas dar 2016 metais, kuomet atliktas progimnazijos biudžeto bei sąskaitų patikrinimas.

Dėl rastų nesutapimų miesto savivaldybė kreipėsi į teismą.

Įstatymo nustatyta tvarka visi progimnazijos paramos fondo pinigai turėjo pasiekti centralizuotą buhalterijos sąskaitą. Tačiau iš tiesų lėšos buvo pervedamos į progimnazijos vardu atidarytą sąskaitą, kuri, pasak direktorės, buvo skirta paramai gauti.

Teismo metu nustatyta, kad minėtos sąskaitos atidarymas gimnazijos vardu – neteisėtas. Pati direktorė inicijavo šios sąskaitos atsiradimą, tvarkė visus piniginius klausimus ir buvo atsakinga už fondo lėšų skirstymą.

Įsigytos prekės nė neegzistuoja

Po atlikto audito paaiškėjo, kad kai kurios už mokyklos lėšas įsigytos prekės neegzistuoja, o didžioji dalis pirkinių įvertinti kaip nereikalingi progimnazijai.

Daug neaiškumų buvo atrasta ir nustatant turto valdymo bei jo naudojimo klausimus. Auditoriai paminėjo ir galimą turto disponavimą ir neatitinkančias nuomos sutartis, kurias progimnazija sudarinėjo su juridiniais asmenimis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus Petro Vileišio progimnazija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus Petro Vileišio progimnazija

Nusiskundimų sulaukė ir anksčiau

Buvusios direktorės veikla sulaukė ir progimnazijos darbuotojų, mokinių ir jų tėvų skundų. D.Kazakevičienė buvo kaltinama netinkamu vadovavimu gimnazijai ir savivaliavimu.

D.Kazakevičienė iš progimnazijos direktorės pareigų buvo priversta pasitraukti 2017 metų balandžio mėnesį. Atleidimą inicijavo sostinės savivaldybės taryba.

Šiuo metu buvusi progimnazijos direktorė D.Kazakevičienė dirba patalpų tvarkytoja ir taip pat gauna valstybinę pensiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius