Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusio advokato D.Zagrecko išpažintis kyšių skandale: „Už atlygį prašiau prazonduoti...“

Buvęs advokatas Drąsutis Zagreckas teisme pirmadienį pasakojo už atlygį prašęs „prazonduoti“ galimybes atnaujinti bylą Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT).
Drąsutis Zagreckas
Drąsutis Zagreckas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Buvęs advokatas, kuris bendradarbiauja su teisėsauga ir yra atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, davė parodymus viename iš daugelio didelės apimties teisėjų korupcijos bylos epizodų. Valstybės saugomą liudytoją į posėdį atlydėjo du pareigūnai.

Jis liudijo epizode, kuriame buvęs Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėjas, šio teismo teisėjos Audronės Kartanienės sūnus Airingas Kartanas kaltinamas, kad, būdamas teisėjų padėjėju, rinko informaciją apie bylas ir teisėjus, kuriuos būtų galima papirkti.

Jis ankstesniame posėdyje teigė D.Zagreckui duoti jam pinigų pasiūlęs spontaniškai, blefavęs dėl savo kontaktų su jį dominančią administracinę bylą nagrinėjančiu teisėju.

„Aš pasiūliau atlygį už tai, Airingas pažadėjo pasižiūrėti, prazonduoti“, – teisme liudijo D.Zagreckas.

Perklaustas jis patikslino, jog prašė kaltinamojo, „kad pakalbėtų su bylą nagrinėsiančiu teisėju, kad priimtų palankų sprendimą“, kokio pageidavo asmuo, kuriam D.Zagreckas tarpininkavo. Šis siekė atgauti dėl vairavimo neblaiviam konfiskuotą automobilį.

„Paprastai aš niekad nesigilindavau, koks sprendimas. Jeigu būdavo skundas asmens, būdavo prašymas patenkinti skundą“, – kalbėjo liudytojas.

D.Zagreckas prašė pagarsinti jo duotus parodymus, nes byloje yra daug epizodų, o nuo šių įvykių praėjo daug laiko.

„Aš bendraudavau su daug teisėjų, daug buvo klausimų sprendžiama“, – kalbėjo buvęs advokatas.

Jis pasakojo su A.Kartanu kalbėjęsis apie 3 tūkst. siekiantį kyšį teisėjui bei dar tūkstantį eurų pačiam A.Kartanui. Šis ankstesniame teismo posėdyje tvirtino, jog kalbėdamas apie galimybes paveikti teismo sprendimą blefavo, apsimetinėjo, o iš tiesų nieko šiuo klausimu nenuveikė ir neturėjo tam galimybių.

D.Zagreckas pasakojo, jog plano atgauti automobilį galiausiai atsisakė pats suinteresuotasis, paskaičiavęs, jog tai būsią pernelyg brangu.

„Žmonės neįsivaizduoja, kiek jiems kainuos tas reikalas. Tai aš pasakydavau tą sumą“, – kalbėjo buvęs advokatas.

Dėl kitų epizodų D.Zagreckas bus apklausiamas vėlesniuose posėdžiuose.

Tai, jog nieko apie šią bylą nežinojo, anksčiau duodamas parodymus patvirtino ir buvęs Aukščiausiojo Teismo teisėjas Vytautas Masiokas, minėtas D.Zagrecko ir A.Kartano pokalbiuose.

Jis ir kiti apklaustieji pabrėžė, jog Aukščiausiajame Teisme, skirtingai nei kituose, kolegijos pirmininku ir pranešėju būna skirtingi teisėjai, bylą rengia teisėjas pranešėjas bei jo padėjėjas. V. Masiokas šioje byloje buvo pirmininku, todėl jos detalių teigė nė nežinojęs. Jų žinoti negalėjęs ir A.Kartanas.

Šioje didelės apimties byloje nagrinėjami buvę epizodai dėl teisėjų ir politikų galimo galimo kyšininkavimo.

Per ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai sakė surinkę duomenų, kad suinteresuoti bei jiems tarpininkavę asmenys, įtariama, planuodavo, tardavosi ir perduodavo įvairaus dydžio piniginius kyšius, siekdami neteisėtais būdais užsitikrinti pageidaujamus teismų sprendimus.

Tyrimo medžiagoje nurodomos galbūt duotų ir priimtų kyšių sumos siekia nuo 3 tūkst. iki 60 tūkst. eurų. Dalis kaltinamųjų kaltinami veikę bendrininkaudami, dalis – organizuotoje grupėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius