Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 23 /14:05

Čepkelių raiste iš Baltarusijos atėję vyrai nupjovė du pasienį stebinčių kamerų stulpus

Iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtę asmenys antradienį Kabelių užkardos pasienio ruože, Čepkelių raiste, nupjovė du stulpus su vaizdo stebėjimo kameromis. Vidaus reikalų ministrė pabrėžė, kad net ir infrastruktūros sugadinimo atvejais siena yra saugoma ir stebima kitomis priemonėmis.
A. Bilotaitės vizitas į Pagėgių pasienio rinktinės Vištyčio pasienio užkardą
Asociatyvi iliustracija: piktadariai sieną kirto ties Čepkelių raistu, kur dėl gamtinių sąlygų fizinis barjeras ir koncertina nėra įrengti. / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Čepkelių raiste du baltarusiai nupjovė du stulpus su pasienį stebinčiomis kameromis.

„Jie neteisėtai kirtę sieną nupjovė stulpus, šie nuvirto ant žemės, o asmenys pasišalino. Dabar vykdomi atstatymo darbai, „skylių“ sienoje neatsirado, ruožas stebimas, kameros veikia, kitomis priemonėmis užtikrinama kontrolė, sienos apsaugos požiūriu saugoma“, – BNS trečiadienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Anot jo, neuniformuoti asmenys neteisėtai sieną kirto Varėnos rajone ties Čepkelių raistu, kur dėl gamtinių sąlygų fizinis barjeras ir koncertina nėra įrengti. Pasienyje tokių ruožų, kur nesama barjero, pasak atstovo, esama apie pusantro šimto.

Asmenys buvo nusitaikę į tas dvi kameras, turėjo akumuliatorinius pjovimo įrankius ir nupjovė du stulpus.

„Tie du asmenys buvo nusitaikę į tas dvi kameras, turėjo akumuliatorinius pjovimo įrankius ir nupjovė du stulpus, ant kurių stebėjimo kameros, dengiančios visą perimetrą“, – teigė G.Mišutis.

Toks atvejis, anot VSAT, šiemet fiksuojamas trečias. Neatmetama, kad jie kartosis.

Pernai bandymų pažeisti tiek stebėjimo sistemas, tiek fiziškai gadinti barjerą fiksuota 467, šiemet – daugiau kaip pusšimtis.

Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo ir turto sunaikinimo arba sugadinimo.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė taip pat sakė, jog tokie atvejai nėra išskirtiniai.

„Tokių incidentų nutinka, tai nėra kažkoks išskirtinis atvejis, kuris nutiko prie mūsų sienos“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministrė.

Pasak A. Bilotaitės, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) vertindama grėsmes buvo numačiusi, kad „vienas iš tokių provokacinių elementų gali būti susijęs su mūsų infrastruktūros gadinimu“.

Ministrė pabrėžė, kad net ir infrastruktūros sugadinimo atvejais siena yra saugoma ir stebima kitomis priemonėmis.

„Tai, kas vyksta prieš mūsų valstybę, yra vykdomas nusikaltimas, Baltarusijos režimas naudoja neteisėtą migraciją, gadina mūsų fizinę infrastruktūrą sienos apsaugos, stebėjimo sistemas ir vykdomas nusikaltimas. Mes renkame įrodymus ir ginamės teisiniais būdais“, – kalbėjo ji.

Fizinis barjeras – tvora ir pjaunanti viela – įrengta apie 550 kilometrų atkarpose.

Bendras Lietuvos sienos su Baltarusija ilgis yra 679 km, daugiau nei 100 km siena eina upių ir ežerų krantais.

Barjerą pasienyje nuspręsta statyti po 2021-iais kilusio neteisėtų migrantų iš Baltarusijos antplūdžio. Lietuva kaltina Minsko režimą jo organizavimu ir vadina tai hibridine ataka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius