Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Bugavičiaus nužudymo byloje – net 6 skundai: „Prasilenkia ir su logika, ir su teise!“

Didžiulį visuomenės atgarsį sukėlusio nužudymo ir milžiniškų teisėsaugos pastangų reikalavusio jo tyrimo istorijoje tašką turės padėti Lietuvos apeliacinis teismas. Kauno apygardos teismas nuosprendį Deimanto Bugavičiaus žmogžudystės byloje yra paskelbęs, tačiau pirminis verdiktas neįtiko, galima sakyti, niekam. Aukštesnės instancijos teismo teisėjai sulaukė prokuratūros, nuteistų ir jų advokatų apeliacinių skundų.

Su „Agurkinių“ gauja sieto buvusios „Olialia“ mergaitės mylimojo Deimanto Bugavičiaus nužudymo byla visuomenei ne sykį jau buvo pristatyta kaip ištirta, tačiau apie šioje kriminalinėje dramoje įvykdytą teisingumą kalbėti dar anksti. Vien dėl to, kad nuo šio ketvirtadienio milžiniškas darbas dar laukia Lietuvos apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegijos.

Pirminį praėjusią vasarą Kaune paskelbtą nuosprendį apskundė visų trijų nuteistųjų advokatai, be to, apeliacijas pateikė du iš trijų kaltinamųjų (išskyrus Ričardą Baiką, kuris nerašo skundų asmeniškai, tačiau į aukštesnės instancijos teisminį procesą pasisamdė antrą jo interesams atstovaujantį advokatą).

Tris kaltinamuosius salėje vienu metu saugojo mažiausiai 7 ginkluoti konvojaus pareigūnai.

Progos prašyti tobulesnio už pirminį verdiktą nepraleido ir Generalinė prokuratūra.

Rūtos Strakšaitės nuotr./Bylą kuruojantis prokuroras Zdzislavas Tuliševskis
Rūtos Strakšaitės nuotr./Bylą kuruojantis prokuroras Zdzislavas Tuliševskis

Spalio 14-ąją visi proceso dalyviai sostinėje susirinko į fizinį posėdį. Tris kaltinamuosius salėje vienu metu saugojo mažiausiai 7 ginkluoti konvojaus pareigūnai.

Apeliaciniame teisme beveik nuolat šiandieną skambėjo ir estų kalba – dviem teisiamiems Estijos piliečiams buvo užtikrinamas sinchroninis vertimas. Beje, kalbos barjeras yra vienas iš dalykų, dėl ko užsieniečiai pareiškė pretenzijas – esą iki šiol procese netrūko su vertimu susijusių problemų: vėlavimo, netikslumo, nesugebėjimo išversti svarbių bylos detalių, duomenų.

Apskritai, reziumuojant visus šešis teisme gautus apeliacinius skundus, dar neįsiteisėjęs Kauno apygardos teismo nuosprendis tarsi „subombarduotas“ teisinės kritikos strėlėmis iš visų pusių.

„Prasilenkia ir su logika, ir su teise!“ – nepagailėta net ir tokių, rodos, teisme nereikalingų emocingų epitetų. Tačiau kritiškas emocijas visi apeliantai, įskaitant prokurorą, visi apeliantai pamėgino pagrįsti ir konkrečiais argumentais.

Nelaisvė iki 16 metų

2021 m. birželio 30 dieną Kauno apygardos teismas paskelbė dabar jau apskųstą nuosprendį kauniečio Deimanto Bugavičiaus (gim. 1988 metais) nužudymo byloje. Kaltais dėl žmogžudystės pripažinti ir ilgus metus (13–16 metų) už grotų praleisti gali du estai – Hansas Erikas Ehvertas ir Arle Grabbi, taip pat kaunietis R.Baika.

Suprasti akimirksniu

  • Su „Agurkinių“ grupuote sieto D.Bugavičiaus nužudymas įvykdytas 2015 metų vėlų lapkričio 7-osios vakarą, kai jis apie vidurnaktį „Mercedes-Benz“ automobiliu grįžo į savo namus Kaune ir sustojo prie vartų į kiemą.

Nužudytojo D.Bugavičiaus mylimoji ir vaiko motina (laukėsi tuo metu, kai buvo įvykdytas nužudymas) Vita Jakutienė (buvusi „Olialia“ mergaitė, grupės „Naujos pupytės“ narė) buvo pripažinta nukentėjusiąja ir pareiškė byloje įspūdingo dydžio ieškinį – 1 mln. 854 tūkst. eurų. Visgi teismas sutiko ieškinį tenkinti iš dalies: V.Jakutienei numatyta 70 tūkst. eurų kompensacija.

Taip pat priteistas ir bendros V.Jakutienės ir D.Bugavičiaus dukros išlaikymas – nuteistieji solidariai kas mėnesį turės mokėti po 175 eurų. Tai jie privalės daryti nuo mergaitės gimimo iki ji sulauks pilnametystės. Mergaitei nuteistieji solidariai turės atlyginti ir 50 tūkst. eurų patirtą neturtinę žalą.

Nuosprendį stipriai sukritikavo

„Visi apeliantai teigia, kad skundžiamą nuosprendį priėmęs teismas padarė esminių Baudžiamojo proceso pažeidimų, nesilaikė įrodymų vertinimo taisyklių. Teismas padarė išvadas, kurios neatitinka faktinių bylos aplinkybių. Teismo nuosprendis grindžiamas prielaidomis. Teismas selektyviai vertino įrodymus.

Teismo nuosprendis neatitinka Baudžiamojo proceso kodekse nuosprendžiui keliamų reikalavimų. Taip pat teismas neteisintai aiškino ir pritaikė materialinės teisės normas. O būtent, iš bendrosios dalies, Baudžiamojo kodekso nuostatas dėl bendrininkavimo, bei iš specialiosios dalies nuostatų, dėl 129-ojo straipsnio 2-osios dalies požymių,“ – gautuosius apeliacinius skundus apibendrino juos išnarplioti pasirengusios teisėjų kolegijos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius