Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Dėl D.Bugavičiaus nužudymo teisiamas R.Baika pirmąjį teistumą užsidirbo už grotų: grasino pareigūnui išdurti akis

Kaunietis Ričardas Baika, kuris kartu su dviem bendrais iš Estijos yra teisiamas dėl su „Agurkinių“ grupuote siejamo Deimanto Bugavičiaus nužudymo, Kauno tardymo izoliatoriuje užsidirbo pirmąjį savo teistumą – 2020 metų rugsėjo 8 dienos Kauno apylinkės teismo nuosprendžiu pripažintas kaltu dėl grasinimo pareigūnui. Šiuo metu Kauno apygardos teismas šią bylą nagrinėja apeliacine tvarka.
Ričardas Baika
Ričardas Baika / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Anksčiau nė karto neteistas, tačiau su organizuotu nusikalstamumu siejamas 1983 metais gimęs R.Baika Kauno apylinkės teismo kaltinamųjų suole atsidūrė dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą (Baudžiamojo kodekso 145 straipsnio 1 dalis).

Teismas nustatė, kad R.Baika 2020 metų gegužės 21 dieną apie 15.40 valandą Kauno tardymo izoliatoriuje, prasilenkdamas antrojo režiminio korpuso aukšte su Saugumo valdymo skyriaus jaunesniuoju specialistu D.G., atsisukęs į jį ir sakydamas „vieną dieną aš tau, k****, akis išdursiu, pamatysi“, pagrasino su juo susidoroti, tokiais savo nusikalstamais veiksmais patvirtindamas pagrindą, kad grasinimas sunkiai sutrikdyti D.G. sveikatą gali būti įvykdytas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ričardas Baika
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ričardas Baika

R.Baika kaltu neprisipažino

R.Baika dėl šio nusikaltimo kaltu teisme neprisipažino. Tikino, kad išties vartojo necenzūrinius žodžius, tačiau negrasino. Paaiškino, kad viskas įvyko Kauno tardymo izoliatoriuje po to, kai pareigūnas D.G. surašė tarnybinį pranešimą, jog pasivaikščiojimų kiemelyje jis su kitais asmenimis turi neleistinų daiktų. Kiti pareigūnai patikrinę rado skaitmeninę laikmeną. Po savaitės dėl šio įvykio R.Baika buvo svarstomas Drausmės komisijoje, kuri nusprendė jį, auginantį tris vaikus, nubausti – pusę metų uždraudė pasimatymus. Apimtas emocijų dėl tokio sprendimo, išėjęs iš komisijos kabineto ir prasilenkdamas su D.G., jis spontaniškai pasakęs pareigūnui keletą necenzūrinių žodžių. „Išdursiu akis“ neva nesakęs.

R.Baika teisme teigė, kad po jo išsakytų keiksmažodžių niekas neišsigando, visi nuėjo savais keliais. Jis grįžo į kamerą ir viską pamiršo, kol sužinojo, kad jam dėl to iškelta byla. Nuteistasis tikino, su visais pareigūnais tardymo izoliatoriuje sutariantis gerai, konfliktų nei su nukentėjusiuoju, nei su kitais pareigūnais neturėjęs. Tai, anot jo, tebuvo spontaniškai išlieta emocija. Mano, kad apkaltindamas jį, nukentėjusysis siekia pasipelnyti. R.Baika teisme pareiškė nesutinkąs atlyginti D.G. pareikšto civilinio ieškinio.

Duodamas parodymus teisme nukentėjusysis D.G. tikino, kad R.Baikos grasinimai, kuriuos girdėjo liudininkė – kita pareigūnė, nuskambėjo rimtai, nes kitoje byloje R.Baika kaltinamas panašiais straipsniais. Pats incidentas tetruko iki 5 sekundžių. Tuo momentu D.G. teigė pavojaus iš nuteistojo nejautęs, tačiau po kiek laiko, kai grįžo į namus, prisiminė ankstesnius įvykius iš kitų darboviečių, atsirado depresija. Ši frazė paveikė jį, nes žinojo, kad tai gali būti įvykdyta. Į necenzūrinius žodžius pareigūnas tikino pratęs nebekreipti dėmesio, tačiau grasinimų iki šiol jam nebuvo tekę girdėti. Tai nėra kasdienybė. Jokių asmeniškumų R.Baikos atžvilgiu nukentėjusysis teigė neturintis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno tardymo izoliatorius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno tardymo izoliatorius

D.G. nurodė, kad po šio incidento su R.Baika jam suprastėjo sveikata, paūmėjo stuburo skausmai, tapo irzlesnis, atsirado nerimas, nemiga, pergyvenimas dėl savo ir artimųjų sveikatos, ramybės.

R.Baiką į Drausmės komisijos posėdį tą dieną atvedusi ir iš jo išvedusi pareigūnė E.M. teisme liudijo girdėjusi R.Baiką pasakant, kad šis išdurs D.G. akis. Sakydamas šiuos žodžius, R.Baika, anot jos, buvo apimtas pykčio, įtūžio. Jie nuskambėjo bauginančiai ir įtikinamai, juk R.Baika yra, pasak pareigūnės, organizuotos grupės narys, todėl jai tai sukėlė nerimą dėl kolegos sveikatos. Pati ji su R.Baika jokių konfliktų neturėjo, jis jai negrasinęs, ji jo nebijanti.

Nukentėjusysis D.G. teismui pateikė civilinį ieškinį, kuriuo prašė priteisti 5 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Nuteisė 12 mėnesių laisvės apribojimu

Šių metų rugsėjo 8 dieną nuosprendį šioje byloje priėmęs Kauno apylinkės teismas pripažino R.Baiką kaltu ir paskyrė jam 12 mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant visą bausmės atlikimo laikotarpį būti namuose nuo 22 iki 7 valandos, jei tai nesusiję su darbu. Nukentėjusiajam priteistas 500 eurų neturtinės žalos atlyginimas.

Šį nuosprendį nuteistojo R.Baikos gynėjas Gediminas Bukauskas apskundė, nes, jo nuomone, nepadaryta Baudžiamojo kodekso 145 straipsnyje nurodyta nusikalstama veika. Lapkričio 4 dieną Kauno apygardos teisme turėjo būti pradėtas apeliacinio skundo nagrinėjimas, tačiau pirmasis posėdis neįvyko.

Suimtas, nes kaltinamas D.Bugavičiaus nužudymu

R.Baika Kauno tardymo izoliatoriuje laikomas suimtas dėl to, kad šiuo metu Kauno apygardos teisme yra nagrinėjama „agurkinio“ Deimanto Bugavičiaus, nužudyto 2015 metų lapkritį, žmogžudystės byla. R.Baika laikomas vienu iš trijų kaltinamųjų šioje byloje. Kiti du kaltinamieji – estai Hansas Erikas Ehvertas ir Arle Grabbi.

Manoma, kad D.Bugavičiaus nužudymui ruoštis pradėta dar 2015 metų rugsėjį. Anksčiau neteistas, bet teisėsaugai puikiai žinomas ir su organizuotu nusikalstamumu siejamas R.Baika sulaukė prašymo padėti iš Estijos atvykstantiems samdomiems žudikams. Nužudymą jis įgyvendino norėdamas praturtėti ir įgyti viršesnių už jį nusikaltėlių palankumą.

Įtariama, kad R.Baika sumontavo sekimo įrangą D.Bugavičiaus „Mercedes“, parūpino telefonus ir ryšio priemones. Atvykusiai įtariamų žudikų trijulei R.Baika esą parūpino gyvenamąją vietą Kaune, juos pasitiko ir padėjo pasiruošti. Iš Ispanijos pasiekė ir siunta su specialiais drabužiais, chemikalais pėdsakams naikinti ir optinis taikiklis. Ginklai ir šaudmenys tiesiog kuprinėje atkeliavo autobusu iš Estijos.

Manoma, kad R.Baika žudikams parūpino ir automobilį – Prancūzijoje vogtą „Renault Megane“. Juo H.E.Ehvertas ir A.Grabbi spruko iš nusikaltimo vietos, tačiau toli nevažiavo. Praėjus vos keliolikai minučių po nužudymo pranešta apie Šėtos gatvėje atvira liepsna degantį automobilį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius