Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiojoje teismų korupcijos byloje bus teisiamas dar vienas advokatas ir teisėjas

Teismui perduota byla dėl prekybos poveikiu ir kyšininkavimo, penktadienį skelbia Lietuvos Respublikos prokuratūra. Joje figūruoja advokatų Drąsučio Zagrecko, Romualdo Mikliušo ir dar vieno teisėjo, šiame korupcijos skandale iki šiol viešai neminėto, pavardės.
Teisėjas Stasys Lemežis
Buvęs teisėjas Stasys Lemežis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai teismui perdavė keturioliktą baudžiamąją bylą, atskirtą iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Centrinės tyrimų valdybos atliekamo didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis. Kaltinimai šioje byloje pateikti advokatui Romualdui Mikliušui ir buvusiam teisėjui Stasiui Lemežiui.

Kaltinimo duomenimis, teisėjas S.Lemežis sutiko priimti advokato pasiūlytus 3000 eurų, ir dar 2000 eurų dydžio kyšius tuo atveju, jei neteisėtus prašymus pavyktų įgyvendinti.

Teismui perduotos baudžiamosios bylos duomenys leidžia įtarti, kad 2018 m. rudenį bei 2019 m. pradžioje advokatas R.Mikliušas bendraudamas su advokatu Drąsučio Zagrecku susitarė, kad pastarasis pasinaudos savo pažintimi ar kita tikėtina įtaka tuo metu Vilniaus apygardos teismo teisėjo pareigas ėjusiam S.Lemežiui ir už neteisėtą piniginį atlygį paveiks šį teisėją taip, kad jis neteisėtai veiktų dviejų atstovaujamų asmenų interesais.

Taip veikdamas R.Mikliušas, kaip įtariama, vienu atveju siekė, kad Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija įtariamajam baudžiamojoje byloje pakeistų suėmimą į švelnesnę kardomąją priemonę, o kitu buvo suinteresuotas tuo, kad teisėjas S.Lemežis patenkintų teisės vairuoti transporto priemonę atėmimu nubausto asmens skundą ir šią bausmę jam panaikintų.

Turimais duomenimis, R.Mikliušas per du kartus perdavė D.Zagreckui iš viso 9000 eurų – kaip atlygį D.Zagreckui už neteisėtą poveikį teisėjui bei teisėjo papirkimui skirtą sumą.

Teismui perduotos baudžiamosios bylos duomenys taip pat leidžia pagrįstai įtarti, kad buvęs teisėjas S.Lemežis susitikimų su D.Zagrecku metu sutiko priimti pasiūlytus 3000 eurų ir 2000 eurų dydžio kyšius tuo atveju, jei neteisėtus prašymus pavyktų įgyvendinti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Advokatas Romualdas Mikliušas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Advokatas Romualdas Mikliušas

Šiandien teismui perduotoje baudžiamojoje byloje S.Lemežis kaltinamas kyšininkavimu (BK 225 straipsnio 2 d.) , o R.Mikliušas – prekyba poveikiu (BK 226 straipsnio 1 d.).

Suprasti akimirksniu

  • 2020 m. vasarą skelbta, kad 2019 m. pradžioje iškeltoje vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai įtarimus jau pareiškė 12 teisėjų, dar šeši teisingumo vykdytojai yra apklausti kaip specialieji liudytojai.
  • „Pranešimai apie įtarimus įteikti 12 buvusių ir esamų teisėjų: vieni jų yra atleisti iš darbo, kiti – nušalinti nuo pareigų, o dalis teisėjų yra išėję iš darbo savo noru. Iš šių 12-os įtariamųjų keturiems teisėjams pranešimai apie įtarimus įteikti, kai jie jau nebedirbo teismuose“, – tuomet portalą informavo Generalinė prokuratūra.
  • Dar anksčiau viešai buvo įvardintos tik 8 į didįjį teismų korupcijos skandalą įsivėlusių teisėjų pavardės. Kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami 3 Apeliacinio teismo teisėjai (Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas), Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Itin didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl galimos plataus masto korupcijos teisinėje sistemoje buvo pradėtas 2019 m. vasarį. Šiuo metu jame yra 25 įtariamieji, tiriama daugiau nei 120 nusikalstamų veikų.

Nuo šio ikiteisminio tyrimo buvo atskirta ir teisminiam nagrinėjimui perduota 14-a baudžiamųjų bylų, 7 iš jų šiuo metu nagrinėjamos teisme. Šeši asmenys yra pripažinti kaltais, jiems skirtos įvairaus dydžio baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius