Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egzaminą rengusiam matematikui – kaltinimai atskleidus užduotis, nes giminaitė gavo šimtuką

Žymus matematikas Dainius Dzindzalieta pagarsėjo, kai prieš penkerius metus pažėrė aštrią kritiką brandos egzamino užduotims. Nacionalinis egzaminų centras (NEC) kritiką pasikvietė padėti jiems, o pernai patikėjo matematikos brandos egzamino užduočių rengimą. Penktadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme atversta baudžiamoji byla: D.Dzindzalietai pateikti kaltinimai atskleidus egzamino užduotis savo giminaitei.
Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis
Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Matematikui pateikti kaltinimai dėl tarnybos paslapties atskleidimo.

Įtarimų viena abiturientė iš Vilniaus Gabijos gimnazijos sukėlė NEC vadovams – turėdama vos ketvertą iš matematikos, egzamine ji sugebėjo surinkti 100 balų.

Anot NEC direktorės Saulės Vingelienės, tokie atvejai vienetiniai, per pastarąjį dešimtmetį juos galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

„Mokiniai kelia įtarimų ir tuomet mes aiškinomės, ar galėjo būti tikimybė gauti aukštus balus, ar mokinys mokėsi papildomai“, – sakė ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulė Vingelienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulė Vingelienė

Pradėjus aiškintis situaciją, NEC sulaukė anoniminio skambučio. Anot pranešėjo, būtent įtarimų sukėlusi mergina gyrėsi bendraklasiams turinti pažinčių egzaminų centre.

„Pasižiūrėjus vertinimo instrukciją, dalis jos užduočių atlikta beveik taip pat, kaip parašyta vertinimo instrukcijoje“, – minėjo S.Vingelienė. Anot jos, toliau didelių tyrimų jie nebedarė, medžiagą perdavė policijai.

Kritikuotos mokytojos kerštas?

Pats D.Dzindzalieta kaltę neigia. Egzamino užduočių anksčiau laiko tvirtina nemačiusi ir šimtuką surinkusi Roberta.

O visos situacijos priežastis gali būti įsižeidusi Gabijos gimnazijos mokytoja Virginija V. Būtent ji Robertai rašė blogus pažymius ir, kaip pati mergina pasakojo, nepagrįstai.

D.Dzindzalieta pasakojo būtent mokytojos Virginijos V. rengtas užduotis jis griežtai kritikavo 2014 m.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis

„Virginija V. buvo viena iš tų, kuri kūrė užduotis. Pasakiau, kad 10 užduočių iš 30 yra su klaidomis, parodžiau tas klaidas“, – prisiminė matematikas.

O Roberta teisme pasakojo, kad problemos su mokytoja prasidėjo, kai ši išgirdo apie jos ryšius su D.Dzindzalieta.

„Ji buvo mano mokytoja ir auklėtoja. Virginija V. visada norėjo kuo blogiau man padaryti, kartais neleisdavo atsiskaitinėti, o grįždavau po ligos, iš kart liepdavo man atsiskaitinėti, – pasakojo Roberta. – Mano prasti pažymiai buvo, nes nenorėjau ten eiti, kiekvieną dieną verkdavau po pamokų. Ji prie manęs kabinėdavosi, sakydavo, kaip kažką blogai darau ar nedarau. Dėl jos net nenorėjau eiti į mokyklą.“

Pati Virginija V. turėtų liudyti kitame teismo posėdyje. Ji glaudžiai susijusi su NEC, 2018 m. buvo vyr. vertintoja.

Padėjo mokytis

D.Dzindzalieta pasakojo padėjęs Robertai mokytis, kai ji paprašė pagalbos vienuoliktoje klasėje.

„Gavosi taip, kad 11 klasėje ją mokiau, ir gana intensyviai, rezultatai gerėjo“, – pasakojo jis.

Prokuroro Tomo Čepeliono spaudžiamas, kaip gi matematikos nemokanti mergina galėjo gauti šimtuką, D.Dzindzalieta tikino – tai mitas.

„Šitas mitas apie nieko nemokėjimą, tai yra mitas. Nes ji papildomai matematikos pamokas lankė ne tik pas mane, ji 12-oje klasėje irgi lankė papildomai, ten mokytojai taip pat aiškino, kad ketverto nėra. Žinant santykius jos ir mokytojos Virginijos V., esu matęs ne kartą atvejį, kai gerai besimokantis gauna prastą balą. Jam rašo 7, aš garantuoju, kad jis gaus 100. Jos matematikos gebėjimai tikrai buvo verti daug daugiau nei ketverto“, – pareiškė jis.

2018 m., laimėjęs konkursą rengti egzaminų užduotis, D.Dzindzalieta tvirtina nutraukęs bet kokius ryšius su Roberta, nes buvo įsipareigojęs nedirbti su abiturientais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainiaus Dzindzalietos teismo posėdis

Tačiau prieš pat egzaminus jie buvo susitikę. Kaip rašoma kaltinime, būtent tada ir buvo atskleistos egzaminų užduotys.

Visgi D.Dzindzalieta pasakojo parodęs viešai internete prieinamas ankstesnių egzaminų užduotis, parodęs, kur reikia įrašyti atsakymus, kad nebūtų prarasti taškai.

Tiesa, Roberta liudydama pasakojo, kad tąkart darytus užrašus vėliau sudegino, o D.Dzindzalieta liepė apie jųdviejų susitikimą niekam nepasakoti.

Teismas šią bylą nagrinės toliau. Jei matematikas bus pripažintas kaltu pažeidęs Baudžiamojo kodekso 297 str. 1 d. dėl tarnybos paslapties atskleidimo, bus baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius