Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FNTT baigtuose tyrimuose – Tauragės apskrities mėsos ir jos gaminių prekeivių bylos

Rugsėjo mėnesį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Tauragės apskrities skyriaus pareigūnai kartu su prokuratūra baigė du ikiteisminius tyrimus, kuriuose apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą nefiksuota pajamų beveik už 1 mln. litų.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba / FNTT nuotr.

Kaip informuoja Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Pagėgių savivaldybės, Rukų kaimo ūkininkas A.S. iš Lenkijos atgabentas ir iš kitų subjektų įsigytas kiaules parduodavo kaip savo augintas, o suklastojęs dokumentus ir pateikęs neteisingus duomenis apie pelną, pajamas ir apgaulingai tvarkęs buhalterinę apskaitą nuslėpė daugiau nei 100 tūkstančių litų pajamų.

Tauragės rajone veikiančios uždarosios akcinės bendrovės „Jatkančių mėsinė“ vadovai kaltinami realizavę daugiau nei 57 tonas įvairių mėsos gaminių už daugiau kaip 500 tūkstančių litų, o bendrovės buhalterinėje apskaitoje neišrašydavę pardavimo dokumentų ir nefiksuodavę gautų pajamų. Baigtos baudžiamosios bylos perduotos Tauragės rajono apylinkės teismui.

FNTT Tauragės apskrities skyriaus pareigūnai ikiteisminį tyrimą dėl Pagėgių sav., Rukų k.aimo ūkininko A. S. nusikalstamos veiklos pradėjo šių metų birželio mėnesį.

Tyrimo duomenimis, 2009 m. sausio mėn. ūkininkas deklaravo, kad ūkyje augina 235 kiaules, o 2009 m. birželio mėn. deklaracijoje jau nurodė turįs tik 70 kiaulių. Tokiu būdu ūkininkas per pusmetį pardavė 165 kiaules už daugiau kaip 100 tūkstančių litų, tačiau įvykusių ūkinių operacijų nefiksavo apskaitos dokumentuose.

Be to, išaiškinta, kad šių metų sausį į Tauragėje veikiančią skerdyklą ūkininkas atvežė paskersti 10 kiaulių, tačiau A. S. buhalterinės apskaitos dokumentuose nėra duomenų apie jų įsigijimą ir pardavimą. FNTT Tauragės apskrities skyriaus pareigūnai nustatė, kad važtaraščiuose įrašyta, jog į ūkininko ūkį iš vienos uždarosios akcinės bendrovės atvežta 15 kiaulių, tačiau buhalterinės apskaitos dokumentuose duomenų apie šių kiaulių įsigijimą ir pardavimą nėra.

Atliekant ikiteisminį tyrimą išaiškinta, kad gegužės mėnesį ūkininkas A. S. iš Lenkijos įsivežė 37 kiaules, iš kurių 13 pardavė kaip savo išaugintas, o likusių 24 kiaulių pardavimo išvis nefiksavo buhalterinės apskaitos dokumentais.

Tokiu būdu Rukų kaimo ūkininkas A. S., deklaruodamas kiaulių auginimo ir pardavimo veiklą, didžiąją dalį kiaulių įsigydavo iš kitų ūkio subjektų ar įveždavo iš Lenkijos ir parduodavo kaip savo išaugintas. Taip pat ūkininkas nefiksavo buhalterinėje apskaitoje didžiosios dalies kiaulių realizacijos ir gautų pajamų.

Antrasis ikiteisminis tyrimas baigtas dėl Tauragės rajone veikiančios UAB „Jatkančių mėsinė“ apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo. Kaltinimai pareikšti bendrovės direktoriui Z. G. ir direktoriaus pavaduotojui V. R.

Tyrimo metu nustatyta, kad UAB „Jatkančių mėsinė“ vadovai, atsakingi už vykdomą veiklą ir buhalterinės apskaitos organizavimą, 2007–2008 metais vykdydami mėsos produktų gamybą, mėsos ir mėsos produktų prekybą, apgaulingai tvarkė apskaitą. 2007–2008 metais jie realizavo daugiau nei 57 tonas mėsos gaminių už daugiau kaip 500 tūkstančių litų, tačiau neišrašinėjo pardavimo dokumentų ir gautų pajamų neapskaitė bendrovės buhalterinėje apskaitoje.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, išsiunčiant realizuoti paruoštą produkciją, buvo išrašomi tik krovinio važtaraščiai, nurodant vien krovinio kiekį ir gavėją. Pristatę produkciją gavėjams, įmonės vairuotojai gautus pinigus ir vieną krovinio važtaraščio egzempliorių atiduodavo bendrovei, o ši nefiksuodavo gautų lėšų ir pardavimo sandorių.

FNTT Tauragės apskrities skyriaus pareigūnai nustatė, kad bendrovės buhalterinėje apskaitoje buvo sąmoningai fiksuojami neteisingi duomenys, kad tariamai pagal verslo liudijimus individualią veiklą vykdantiems asmenims parduota 30 tonų mėsos produktų, nors realiai pati bendrovė per šiuos asmenis mėsos produktus pardavė turgavietėse.

Gautos pajamos nebuvo apskaitytos ir taip išvengta mokesčių, susijusių su darbo užmokesčiu, darbuotojai nebūdavo įdarbinami, bet jų vardu buvo išperkami verslo liudijimai prekybai turgavietėse. Išaiškinta, kad 4 bendrovės darbuotojams išmokėtas papildomas, bendrovės apskaitoje nefiksuotas darbo užmokestis, iš viso 6 tūkst. 811 litų, ir nesumokėta į valstybės biudžetą 4 tūkst. 981 litas mokesčių.

Be to, tyrimo metu atskleista, kad bendrovės buhalterinėje apskaitoje sąmoningai užfiksuoti neteisingi duomenys apie tai, kad tariamai pagal verslo liudijimus individualią veiklą vykdantiems asmenims parduotos 62 tonos skerdienos už daugiau kaip 400 tūkstančių litų. Realiai FNTT Tauragės apskrities skyriaus pareigūnai nustatė, kad šie asmenys skerdienos iš bendrovės nepirko, todėl bendrovė, prekiavusi šviežia mėsa, neteisėtai pasinaudojo lengvatiniu 5 proc. PVM tarifu.

Kadangi UAB „Jatkančių mėsinė“, kaip išaiškino FNTT Tauragės apskrities skyriaus pareigūnai, pažeidė buhalterinės apskaitos tvarkymo teisės aktų reikalavimus ir apgaulingai ją tvarkė, dėl ko iš dalies negalima nustatyti jos veiklos, turto, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų dydžio ir struktūros ir nustatyti privalomų mokėti į biudžetą mokesčių sumą, bendrovės ūkinės finansinės veiklos tyrimo medžiaga perduota mokesčių administratoriui, tai yra Tauragės apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai, kad ši paskaičiuotų nuslėptus mokesčius taikydama netiesioginio metodo būdą.

Dėl apgaulingai tvarkytos apskaitos, dokumentų klastojimo ir neteisingų duomenų apie pelną, pajamas ir turtą pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai Rukų kaimo ūkininkui ir UAB „Jatkančių mėsinė“ vadovams pagal Baudžiamojo kodekso 222 str. 1 d. (Apgaulingas apskaitos tvarkymas) ir 300 str. 1 d. (Dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas arba realizavimas) gresia baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius