-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

G.Petrikas: „Prisiimu tik moralinę atsakomybę“ (atnaujinta 17.30 val.)

Kauno apygardos teisme ketvirtadienį baigta nagrinėti buvusio EBSW prezidento Gintaro Petriko byla. Baigiamąją kalbą popiet sakęs kaltinamasis prašė jį išteisinti, kad galėtų tinkamai rūpintis iš JAV sugrįžtančia šeima.
G. Petrikas eina į Kauno apygardos teismą.
Gintaras Petrikas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

9 val. prasidėjusiame teismo posėdyje 24 mln. litų iššvaistymu kaltinamas G.Petrikas turėtų sakyti baigiamąją kalbą. O valstybinį kaltinimą byloje palaikantis prokuroras Zenas Leonavičius kaltinamajam pasiūlys bausmę.

To tikėtasi jau antradienį, tačiau tuomet, vos pradėjus svarstyti bylą, prokuroras teismui ir G.Petrikui bei jo gynėjui advokatui V.Sviderskiui pateikė patikslintą kaltinimą. Nors jame, teisėjo ir prokuroro nuomone, esminių pakeitimų nebuvo, kaltinamasis ir jo gynėjas paprašė atidėti baigiamąsias kalbas. Anot G.Petriko, jam reikia kelių dienų, kad su advokatu galėtų įsigilinti į naują kaltinimo formuluotę, kuri jam nesuprantama.

Prokuroras siūlo nuosprendžio paskelbimo dieną iš karto pakeisti kardomąją priemonę G.Petrikui iš rašytinio pasižadėjimo neišvykti į suėmimąNors iš pradžių tam skyrė tik pusvalandį, vėliau bylai pirmininkaujantis teisėjas nusileido ir teismo posėdį nukėlė į ketvirtadienį.

Tačiau ilgai nagrinėti Kauno apygardos teismo prokuroro padarytus pakeitimus kaltinime G.Petrikas ir jo gynėjas neturėjo laiko. Trečiadienį jis dalyvavo kitame teismo posėdyje Vilniaus apygardos teisme. Sostinės teisme jis laukiamas ir rytoj, penktadienį.

Papildyta 10.01 val. Ketvirtadienio posėdis pasisuko netikėta linkme – G.Petriko gynėjas V.Sviderskis pareikalavo, kad nusišalintų bylai pirmininkaujantis teisėjas Kęstutis Dargužis. Savo reikalavimą advokatas motyvavo tuo, kad teisėjas „nėra laisvas“.

Per gegužės 29 dieną vykusį teismo posėdį teisėjas įtraukė gynybos pateiktą papildomą medžiagą – 150 puslapių apimties Seimo komisijos, tyrusios koncerno EBSW veiklą, išvadas ir žiniasklaidos publikacijas. Ketvirtadienį teisėjas pakeitė nuomonę ir pareiškė, kad gynybos pateikta medžiaga neturi ryšio su byla. Po tokio K.Dargužio sprendimo V.Sviderskis ir pareikalavo nusišalinti.

Ankstesnis G.Petriko advokatas keletą kartų nesėkmingai jau siekė teisėjo nusišalinimo.

Šiuo metu teismas paskelbė pusės valandos pertrauką. Per ją teisėjas sprendžia nusišalinimo klausimą.

Papildyta 11.30 val. Vietoj pusės valandos pertrauka užtruko dvi. Teisėjas K.Dargužis atmetė advokato V.Sviderskio reikalavimą ir nusprendė nenusišalinti nuo bylos nagrinėjimo.

Papildyta 12.39 val. Prokuroras G.Petrikui pasiūlė maksimalią įstatymais numatytą bausmę – įkalinimą septyneriems metams. Į šį laiką būtų įskaičiuotas 3 metų ir 8 mėnesių laikotarpis, kurį G.Petrikas praleido suimtas Jungtinėse Valstijose ir Lietuvoje.

Prokuroras taip pat siūlo bausmę dėl amnestijos sumažinti penktadaliu. Tokiu būdu G.Petrikui už grotų tektų praleisti tik dvejus metus ir aštuonis mėnesius. Tačiau G.Petrikas, kuris neprisipažįsta esąs kaltas, tvirtina, kad ir tokia bausmė atrodo per didelė.

Prokuroras siūlo nuosprendžio skelbimo dieną iš karto pakeisti kardomąją priemonę G.Petrikui iš rašytinio pasižadėjimo neišvykti į suėmimą, nelaukiant, kol nuosprendis įsiteisės. Motyvas – G.Petrikas gali mėginti vėl pasislėpti nuo teisingumo.

Papildyta 17.30 val. 15 val. pratęstame teismo posėdyje baigiamąsias kalbas pagaliau pasakė G.Petrikas ir jo gynėjas, advokatas V.Sviderskis. Nors pastarasis prieš tai buvo minėjęs, kad nėra pasiruošęs baigiamosios kalbos, teisėjui nutarus nenukelti posėdžio, gynėjas kalbėjo 1,5 val.

Kur kas konkretesnis buvo pats G.Petrikas. Milijonų litų iššvaistymu kaltinamas vyras dar kartą pabrėžė esantis nekaltas.  

„Prisiimu tik moralinę atsakomybę kaip tuometinis EBSW prezidentas. Tačiau jei ne neteisingi tuometinės valdžios priimti sprendimai, koncernas nebūtų sužlugęs ir mes būtume gražinę visus pinigus. Tuo metu buvo gilesnė krizė nei dabar ir įmonės išgyveno. Bet valdžia EBSW neleido išlikti“, – sakė G.Petrikas. Į prokuroro pastabas, kad bylos nagrinėjimo metu, jis kelis kartus keitė parodymus, nesutiko su apklausos metu užrašytais savo parodymais, G.Petrikas tikino, kad teismo metu nemelavo.

Nuosprendį priimsiančio teisėjo kaltinamasis prašė, kad būtų išeisintas. „Turiu šeimą, tris mažamečius vaikus, kurie netrukus iš JAV grįš į Lietuvą. Dabar tvarkomi dokumentai. Man reikia dirbti, kad juos išlaikyčiau,“ – savo prašymą motyvavo G.Petrikas.

Kauno apygardos teisme verdiktas dėl buvusio EBSW prezidento likimo paaiškės liepos 27 dieną. Tuomet bus skelbiamas nuosprendis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius