Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsių brolių krepšininkų tėvui orią senatvę nuodija sukčiavimo byla: „Norėčiau teisme nedalyvauti“

Pažadais apie pelningas investicijas susigundęs, tačiau iš tiesų pats žalos dėl finansinės piramidės griūties patyręs šiaulietis Vladas Kuzminskas teisme pareiškė niekam jokių pretenzijų neturintis. Žinomų krepšininkų Mindaugo ir Sauliaus Kuzminskų tėvas paaiškino, kad sveikata ir nervai jo amžiuje yra kur kas brangesni, nei miglota galimybė iš teisiamojo atgauti prarastus tūkstančius eurų.
Teismas nagrinėja Juozo Tumėno bylą
Ypatingai saugo sveikatą: Vladas Kuzminskas iš kitų proceso dalyvių išsiskyrė ir tuo, kad į teismo salę atvyko su kauke. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip šią savaitę jau pasakojo 15min, Vilniaus miesto apylinkės teismas atvertė baudžiamąją bylą, kurioje prieštaringos reputacijos sporto ir verslo veikėjas Juozas Tumėnas kaltinamas sukčiavimu stambiu mastu.

Krepšininkų tėvas V.Kuzminskas – vienas iš dešimties nukentėjusiųjų, kurie ikiteisminio tyrimo metu ryžosi kreiptis į teisėsaugą ir prisidėjo prie to, kad jokios aferos daugiau nebūtų plėtojamos. Tačiau dabar solidaus amžiaus šiauliečio mintys – ne apie pinigus ir ne apie teisybės paieškas.

Nutaikęs progą kreiptis į bylą nagrinėjančią teisėją, V.Kuzminskas jau pačioje posėdžio pradžioje pakilo iš savo vietos ir prabilo taip: „Dėl savo sveikatos būklės norėčiau toliau nedalyvauti jokiuose svarstymuose ir kaltinamajam neturiu jokių pretenzijų. Sveikata man yra brangesnė, norėčiau teisme nebedalyvauti.“

Jis dar pridūrė manantis, kad dėl visos šios istorijos išgyveno, patyrė streso ir susigadino nervų galbūt daugiau, net pats kaltinamasis.

Teisėja Ieva Narbutaitė nukentėjusiajam paaiškino, kad dalyvauti posėdžiuose iš tiesų yra jo teisė, o ne pareiga. Kita vertus, nukentėjusiojo statusas įpareigoja vyrą bent sykį duoti teismui išsamius, sąžiningus parodymus, prieš tai prisiekus, kad niekas nebus sumeluota ar nutylėta. Dar vienas svarbus momentas: atsisakęs savo ieškinio baudžiamojoje byloje, asmuo praranda teisę kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo ir vėliau. Savo ruožtu V.Kuzminskas, nė trupučio nedvejodamas, tik kartojo poziciją: saugodamas sveikatą, vaikščioti į posėdžius jis nepageidauja.

Teisėja paprašė nukentėjusiojo bent šiame posėdyje, į kurį jis visgi jau yra atvykęs duoti parodymus. Šiaulietis sutiko.

„Bet turėjau sunkių operacijų, po narkozės ne viską atsimenu. Jei kažko nepasakysiu, tai ne dėl to, kad nenoriu sakyti – galiu neatsiminti“, – prieš liudijimą įspėjo nukentėjusysis.

Jis šiaulietis, ir aš šiaulietis. Jis prie sporto, ir aš prie sporto.

Iš teismo jis sulaukė pirmų standartinių klausimų: ar pažįsta kaltinamąjį, kokie sieja santykiai?

„Jis šiaulietis, ir aš šiaulietis. Jis prie sporto, ir aš prie sporto, mano du vaikai žaidė krepšinį. Turėjo komandą, pakvietė mano mažąjį sūnų žaisti.

Vyresnis sūnus, baigdamas karjerą, žaidė Molėtų „Ežerūno“ komandoje, Tumėnas buvo jos vadovas“, – paaiškino NBA duonos ragavusio krepšininko Mindaugo ir šlovingą karjerą Europoje (įskaitant Lietuvą) turėjusio Sauliaus Kuzminskų tėvas.

VIDEO: Juozo Tumėno baudžiamosios bylos svarstymas teisme

Teisėja paprašė atskleisti ir bylos aplinkybes: kokių piniginių reikalų turėjo su kaltinamuoju J.Tumėnu ir kaip tapo nukentėjusiuoju.

„Kiekvieną žmogų sugundo lengvi pinigai. Ir paprasčiausiai aš jam paskolinau, tikėdamasis pelno“, – pripažino liudininkas.
V.Kuzminskas papasakojo ir smulkiau.

Kiekvieną sugundo lengvi pinigai. Buvo vieša paslaptis, kad galima uždirbt, patikint lėšas Tumėnui.

„Mes pardavėme butą ir pasistatėme namą. Turėjome laisvų pinigų. Buvo vieša paslaptis, kad galima uždirbti lengvų pinigų, patikint lėšas Tumėnui. Pradžioje paskolinau 50 tūkst. litų, gražino 35 tūkstančius, o tie 15 liko. Netrukus pradėjo eiti kalbos, kad pinigų jis neturi, ir aš suprantu, kad tų likusių pinigų aš nebeatgausiu“, – pasakojo V.Kuzminskas.

Kaltinamasis patvirtino: krepšininkų tėvui jis jaučiasi skolingas, skaičiuojant nauja europine valiuta, maždaug 4 344 eurus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Tumėnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Tumėnas

Teismas domėjosi, ką žmonėms pasakojo pats J.Tumėnas – kaip jis taip „stebuklingai“ daugindavo pinigus?

Anot nukentėjusiojo, kaltinamasis pasakodavo, kad „gipso skulptūrų, figūrų biznis jam labai gerai sukasi. Dar minėjo kažkokią savo parduotuvę senamiestyje.“

„Ar pats kaltinamasis jums nurodė, kad gauna pajamų iš sporto talentų pardavimo?“, – teiravosi teisėja?

„Oi, ne, mes apie tai nekalbėjome“, – kategoriškai paneigė V.Kuzminskas.

Teisme toks klausimas kilo, nes būtent šiuo teiginiu kaltinamasis remia savo gynybinę poziciją: esą anais laikais jis valdydavo maždaug 15 sporto klubų, jo dispozicijoje būdavo apie 300 ar net 400 sportininkų. Viena vertus, visiems jiems reikėdavo mokėti algas. Tačiau kartais pavykdavo atskleisti jaunimo talentus, tad išugdytus sportininkus norėdavo įsigyti turtingesni klubai, tad už šią galimybę esą sumokėdavo.

Suprasti akimirksniu

  • Kaltinamasis J.Tumėnas (gim. 1981 m.) yra Seimo nario, buvusio (2014–2015 m.) Šiaulių miesto vicemero Stasio Tumėno sūnus.
  • Baudžiamosios bylos duomenimis, vien iš Šarūno Marčiulionio kaltinamasis yra „išmelžęs“ apie 1,5 milijono eurų.
  • Apgautųjų sąraše, be legendinio krepšininko, yra dar mažiausiai 9 visuomenėje žinomi ir nežinomi asmenys. Bendra, prokuratūros duomenimis, iš dešimties nukentėjusiųjų „išmelžta“ suma siekia per 2 milijonus eurų.
  • Bylos užkulisiuose kalbama, kad reali kaltinamojo esą išviliota suma siekia 7-8 milijonus, tačiau ne visi nukentėjusieji ryžosi kreiptis į teisėsaugą.

Nors ši versija V.Kuzminskui nėra aktuali, šiaulietis ir be to turėjo pagrindo, kodėl tikėjo ir pasitikėjo J.Tumėnu.

„Jis man sudarydavo labai solidaus žmogaus ir verslininko įvaizdį. Duodavo vekselį, ir aš maniau, kad tas vekselis būdavo garantija, šimtaprocentė“, – teismui liudijo V.Kuzminskas.

Pasak nukentėjusiojo, visuomet tarsi susidarydavo įspūdis, kad žmonės patys nori skolinti pinigus. „Susidarė įspūdis, kad J.Tumėnas daro žmonėms paslaugas“, – pabrėžė vyriškis, kuriam po 50 tūkst. litų investicijos turėjo būti grąžinta 70 000 litų, t.y. net 40 proc. daugiau vos per kelių mėnesių laikotarpį.

Pirmajame posėdyje kelis nukentėjusiuosius apklausęs Vilniaus miesto apylinkės teismas toliau J.Tumėno baudžiamąją bylą numato nagrinėti rugpjūtį ir rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius