Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaujos organizavimu kaltinamas Svajūnas Čebatorius laikomas suimtas jau 21 mėnesį, advokatas tai vadina Konstitucijos ir žmogaus teisių pažeidimu

Didžiojoje kontrabandos byloje kartu su legendiniu Viliumi Karaliumi gaujos organizavimu kaltinamas Svajūnas Čebatorius ir toliau lieka už grotų.
Svajūnas Čebatorius
Svajūnas Čebatorius / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Lėto būdo, neagresyvus, lig šiol niekada neteistas, dirbęs, nuolatinę gyvenamąją vietą turėjęs, mažametį vaiką išlaikantis vilnietis Svajūnas Čebatorius jau 21 mėnesį laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Tai šiurkštus žmogaus teisių ir Konstitucijos vertybių pažeidimas, penktadienį Lietuvos apeliaciniame teisme tikino kaltinamojo gynėjas Vidmantas Martyšius. Tačiau teisėjo Kęstucio Jucio neįtikino – galutine ir neskundžiama Apeliacinio teismo nutartimi, S.Čebatorius ir toliau lieka už grotų.  

44 metų S.Čebatorius yra kaltinamas tuo, kad kartu kontrabandos karaliumi vadinamu Viliumi Karaliumi organizavo nusikalstamą susivienijimą sunkiems nusikaltimams daryti. Bylos duomenimis, S.Čebatorius organizavo ir koordinavo cigarečių kontrabandą, skirstė užduotis kitiems bendrams.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./V.Karalius vedamas į teismą
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilius Karalius

Įtariamasis nuo pat ikiteisminio tyrimo pradžios yra laikomas suimtas.

Spalio 5 dieną Vilniaus apygardos teismas nutartimi pratęsė S.Čebatoriaus suėmimo terminą, skaičiuojant nuo spalio 6 dienos.

Nutartyje buvo nurodyti trys griežčiausios kardomosios priemonės taikymo pagrindai: kaltinamasis gali bėgti nuo teismo, trukdyti teisminiam procesui bei daryti naujus nusikaltimus.

„Nutartis yra formali ir prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai, Aukščiausiojo Teismo išaiškinimams ir Europos Žmogaus Teisių Teismo praktikai!“, – penktadienį Lietuvos apeliaciniame teisme pareiškė kaltinamojo advokatas V.Martyšius.

Anot teisininko, kontrabandos gaujos bylą kuruojantis prokuroras Justas Laucius turi išankstinį neigiamą nusistatymą prieš jį bei jo ginamąjį. V.Martyšius minėjo, jog kai pirmą sykį buvo atvykęs susitikti su savo klientu į Lukiškių kalėjimą, vietos personalas jo neįleido, motyvuodami, kad prokuroras uždraudė V.Martyšiui ginti S.Čebatorių.

„Bendraudamas su Svajūnu Čebatoriumi įsitikinau, kad jis yra nekaltas. Kaltinimai subyrės teisminių ginčų metu“, – teisme pareiškė suimtojo advokatas V.Martyšius, savo ginamąjį apibūdinęs kaip neagresyvų ir socialiai atsakingą žmogų.

Priminęs, kad S.Čebatoriaus suėmimas tęsiamas jau 21 mėnesį, advokatas svarstė: „Morališkai siekiama jį gniuždyti, kad prisipažintų dėl nusikalstamų veikų, kurių nėra padaręs“.

Ir vėl pakartojęs, kad greitai bus dveji metai, kai šis žmogus yra izoliuotas nuo savo šeimos ir viso mus supančio pasaulio, V.Martyšius kalbėjo taip: „Tokiais atvejais man nebūna keista, kai žmogus prisiima atsakomybę už tai, ko nepadarė.“

Teisininkas priminė apie nekaltumo prezumpciją – kiekvienas žmogus yra laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodomas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu. „Bendravimo su Svajūnu Čebatoriumi metu įsitikinau, kad jis yra nekaltas. Kaltinimai subyrės teisminių ginčų metu. Jis yra nekaltas, jį tik įtaria, kaip ir mane gali įtarti, kaip ir jus gali įtarti“, – pasitelkęs visą savąją įtaigą, bylą nagrinėjanti teisėją mėgino įtikinti suimtojo advokatas.

Teisininkui ypač užkliuvo, kad tarp trijų S.Čebatoriaus suėmimo pagrindų yra nurodyta ir sąlyga, jog vyras gali trukdyti procesui (naikinti įrodymus ar mėginti paveikti liudytojus).

„Šią suėmimo sąlygą teismas nustatė savo iniciatyva, neturėdamas jokio pagrindo. Teismas neatsižvelgė į tai, kad prieš tai teismai jau buvo eliminavę šią sąlygą iš suėmimo skyrimo pagrindų“, – akcentavo advokatas.

Gynėjo manymu, apygardos teismas neįsigilino į bylos medžiagą, todėl „davė skubotą ir neteisėtą produktą.“

Posėdyje dalyvavęs Generalinės prokuratūros atstovas Zdislavas Tuliševskis, iškart įspėjęs, kad nėra parengęs tokios audringos kalbos, kaip jo oponentas, pareiškė priešingą poziciją.

„Nežinau, kuo gynyba grindžia nuomonę, kad teismas nesigilino į bylos medžiagą. Manau, kad teismas tai padarė, nes yra privalu tai padaryti“, – kalbėjo prokuroras.

Anot Z.Tuliševskio, byloje yra surinkta pakankamai duomenų, kurių pagrindu S.Čebatoriui yra pateikti kaltinimai ir jo atžvilgiu yra taikoma griežčiausia kardomoji priemonė. Prokuroras buvo įsitikinęs, kad teisingi yra visi trys S.Čebatoriui taikomi suėmimo pagrindai.

Vis dėlto verdiktą paskelbęs teisėjas K.Jucys pabrėžė, kad iš nutarties pašalino aplinkybę, jog S.Čebatorius gali trukdyti procesui. „Tokių duomenų nėra“, – konstatavo Lietuvos apeliacinis teismas.

Vis dėlto kitos byloje esančios medžiagos ir prokuratūros argumentų teismui pakako, kad S.Čebatoriaus ir jo gynėjo skundas dėl ankstesnės teismo nutarties būtų atmestas kaip nepagrįstas. Penktadienio popietę teisėjo K.Jucio paskelbta nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

15min.lt primena, kad didžioji kontrabandos susivienijimo byla šį rudenį jau buvo perduota Vilniaus apygardos teismui, tačiau procesas dar neprasidėjo.

Penktadienį Lietuvos apeliaciniame teisme buvo nagrinėjamas ir vilniečio Edgaro Karaliaus skundas, kuriam neleidžiama susitikti su tėvu – šios didžiosios kontrabandos bylos pagrindiniu veikėju laikomu Viliumi Karaliumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius