-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gelbėtojai vaizdžiai pakartojo tai, ką sakyti visada saugiausia: „Lipti ant ledo dar pavojinga“

Sausio 14 d. ant Balsio ežero Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos ugniagesių narai į prevencinę spaudos konferenciją susirinkusiems žurnalistams pademonstravo, kaip atliekamos gelbėjimo operacijos, kai įlūžtama ant ledo.
Ugniagesiai gelbėtojai pademonstravo, kaip saugiai elgtis ant ledo ir išsigelbėti įlūžus
Ugniagesiai gelbėtojai pademonstravo, kaip saugiai elgtis ant ledo ir išsigelbėti įlūžus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Norime atkreipti gyventojų dėmesį į tai, kad ledas dar nėra saugus. Dažnai rizikuoti yra linkę žvejai, įlūžta ir žmonės pramogaujantys, tiek suaugę, tiek vaikai. Taip pat ir tie, kurie ledui sukausčius ežerus, bando trumpinti kelią į namus, pas kaimynus ar į parduotuvę. Mūsų tikslas yra priminti, kad gyventojai, lipdami ant ledo, įsitikintų, ar jis yra saugus, kad laikytųsi taisyklių ir žinotų, kaip elgtis, jeigu įlūžtų“, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius.

Ugniagesių narai parodė, ką daryti, kai įlūžtama neturint smaigų.

Gelbėtojų veiksmus išsamiai komentavo Vilniaus PGV Civilinės saugos skyriaus viršininkas Donatas Gurevičius.

Reikia stengtis išsiropšti iš eketės, užšliaužti ant ledo rankomis ir kojomis.

Pasak jo, įlūžus be smaigų, reikia stengtis išsiropšti iš eketės, užšliaužti ant ledo rankomis ir kojomis, apimant kuo didesnį plotą, kad būtų kuo mažesnė ledo lūžimo rizika. O tada mėginti ristis kranto link.

Gelbėtojai taip pat pademonstravo, kaip gelbėtis, panaudojant smaigus. Įlūžus reikia juos išsitraukti ir smeigiant į ledą, bandyti išsiropšti iš vandens. Po to juos bedant ledan šliaužti į priekį. Taip pat buvo parodyta, kaip vyksta gelbėjimo operacija, atvykus ugniagesiams.

Šiais metais ant ledo ugniagesiai gelbėtojai atliko 12 gelbėjimo darbų.

Pernai jiems 381 kartą teko dirbti vandenyje ir ant ledo. Šių darbų metu jie ištraukė 123 skenduolius (iš jų 52 asmenys ištraukti vasaros laikotarpiu) bei išgelbėjo 19 gyventojų.

Daugiausia žmonių nuskendo Vilniaus (ištraukta 21 skenduolis), Klaipėdos (20) ir Panevėžio (19) apskrityse. Ugniagesiai gelbėtojai iš vandens telkinių ištraukė 90 nuskendusių vyrų ir 18 moterų. Vyrų nuskendo 5 kartus daugiau nei moterų. Nuskendusiųjų amžiaus vidurkis – 54 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius