-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintarui Petrikui paskelbtas antras teismo nuosprendis

Vilniaus apygardos teismas pirmadienio pavakare buvusiam koncerno EBSW prezidentui Gintarui Petrikui paskelbė nuosprendį, kuriuo jį pripažino kaltu dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo. G.Petrikas nuteistas kalėti. Tai jau antras teismo nuosprendis, kurį išgirdo G.Petrikas.
Gintaras Petrikas
Gintaras Petrikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos teismas G.Petriką pripažino kaltu dėl visų jam inkriminuojamų epizodų ir nuteisė kalėti 5 metus ir 6 mėnesius pataisos namuose. Iš jo ir jo bendrininkų taip pat priteista apie 16 milijonų litų LVKB teises perėmusiam Turto bankui. 

Prokuratūra teismo prašė G.Petrikui skirti 6 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, iš jo išskaičiuojant laiką, kurį buvęs EBSW prezidentas praleido suimtas. Pritaikius amnestiją, bausmės laikas garsiajam 38 metų kauniečiui sutrumpintas šeštadaliu: vyras kalės 11 mėnesių trumpiau.

Teisėjas Vladislavas Lenčikas nuosprendį skaitė daugiau kaip valandą. Tačiau pats G.Petrikas nepanoro dalyvauti teismo posėdyje ir jį išklausyti. Teismas leido jam neatvykti. Šiuo metu G.Petrikas kali Pravieniškių pataisos namuose, kur atlieka Kauno apygardos teismo skirtą 7 metų nelaisvės bausmę.

Teisėjas V.Lenčikas pažymėjo, kad G.Petriko atsakomybę lengvinančių aplinkybių byloje nenustatyta, o sunkinančia aplinkybe teismas laiko tai, kad G.Petrikas veikė bendrininkų grupėje.

Teismas pažymėjo, kad padaryti sunkūs tyčiniai nusikaltimai, o buvęs EBSW bosas buvo jų organizatorius..

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Į nuosprendžio paskelbimą susirinko daugybė žurnalistų
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Į nuosprendžio paskelbimą susirinko daugybė žurnalistų

Pasak prokurorų, didelės vertės turto iššvaistymą G.Petrikas organizavo kartu su bendrininkų grupe 1995 m. Tuo metu jis buvo Lietuvos valstybinio komercinio banko (LVKB) tarybos pirmininkas bei koncerno EBSW prezidentas.

Nuosprendyje pabrėžiama, kad organizuodamas nusikaltimus G.Petrikas naudojosi savo, kaip EBSW prezidento bei LVKB tarybos pirmininko, autoritetu ir įtaka.

G.Petrikas buvo kaltinamas dėl EBSW valdomoms įmonėms suteiktų paskolų negrąžinimo. Prokurorai tvirtino, kad bendrovė „Custos“ negrąžino 4,5 mln. litų, bendrovė „Evadis“ - 4,9 mln. litų, „Autopaletė“ - 4,62 mln. litų, „Statybinių medžiagų investicija“ - 2,68 mln. litų.

Dėl dviejų epizodų G.Petrikas teisme savo kaltės nepripažino, dėl kitų dviejų - pripažino iš dalies.

Po šios dienos teismo posėdžio G.Petrikui atstovavęs advokatas Vytautas Sviderskis žurnalistams teigė nesantis patenkintas tokiu nuospredžiu jo klientui. „Tai buvo tais laikais, kai paskolos kartais būdavo išduodamos vien tik patikėjimo teise. Petrikas nebuvo banko valdytojas, o viso labo tik Stebėtojų tarybos narys. Iš tikrųjų sunku sutikti, kad taip jau visi ten jo bijojo, kad Petrikas tiktai mirkteldavo – ir jau dalydavo tas paskolas. Nieko panašaus nebuvo, šiuo metu nėra ir negali būti tokių dalykų!“ – kalbėjo garsusis teisininkas.

V.Sviderskis pabrėžė, jog Kaune ir Vilniuje pastaruoju metu G.Petriko atžvilgiu priimti nuosprendžiai dar nėra įsiteisėję, todėl jų subendrinimas kol kas nėra įmanomas.

Agentūra BNS rašo, kad G.Petrikas jau yra sulaukęs nuosprendžio vienoje byloje. Kauno apygardos teismas pernai liepos pabaigoje jį nuteisė dėl 24 mln. litų bendrovei Investicinė Kauno holdingo kompanija indėlininkų patikėto turto iššvaistymo. Teismas tąkart jam skyrė 7 metus laisvės atėmimo, buvęs EBSW prezidentas suimtas teismo salėje.Sunku sutikti, kad Petrikas tiktai mirkteldavo – ir jau dalydavo tas paskolas. Nieko panašaus nebuvo, – tikino advokatas V.Sviderskis.

Bausmė buvo ne daugiau kaip metais sušvelninta dėl amnestijos, be to, į bausmės laiką įskaičiuotas suėmimo laikas Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo 2004 metų gegužės 3-iosios iki 2007 metų rugsėjo 21-osios ir Lietuvoje nuo 1995 metų spalio 17-osios iki spalio 20-osios, tad G.Petrikas pagal nuosprendį turėtų būti įkalintas apie 2 metus ir 8 mėnesius.

Šį nuosprendį apskundė ir G.Petrikas, ir Kauno apygardos prokuratūra. Apeliacinis teismas grąžino dalį bylos Kauno apygardos teismui, nes pirmosios instancijos teismas esą neišnagrinėjo į G.Petriko advokato pastabų dėl tesimo posėdžio protokolo.

Apeliacinis teismas tęs G.Petriko bylos nagrinėjimą, kai verdiktą dėl posėdžio protokolo paskelbs Kauno apygardos teismas.

G.Petrikas iš Lietuvos pabėgo 1997 metais. JAV jis gyveno svetima pavarde, vertėsi akinių nuo saulės prekyba.

2004-ųjų pavasarį Lietuvos prašymu buvęs EBSW prezidentas sulaikytas JAV. Lietuvos prašymu jį sulaikė JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai.

Kurį laiką lietuvis bylinėjosi dėl ekstradicijos, rašė skundus, tačiau vėliau pranešė sutinkąs būti išduotas. 2007-ųjų rugsėjo 20 dieną G.Petrikas pargabentas į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius