Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Heroino prekeivius gelbsti gripas

Visagino prokuratūrai paskelbus karą narkotikų platintojams iš pradžių lydėjusią sėkmę pristabdė pareigūnų ligos. Iš dešimties narkotikų tinklą atskleisti bandančių tyrėjų šiuo metu dirba vos trys.
Visagine parduodamuose narkotikuose, anot pareigūnų, yra iki 60 proc. heroino.
Visagine parduodamuose narkotikuose, anot pareigūnų, yra iki 60 proc. heroino. / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Operacija, kurios tikslas – suvaldyti vietinę narkomanų mafiją, pradėta vykdyti 2009–ųjų lapkričio pradžioje. Iki vakar pavyko sulaikyti 13 asmenų, aštuonis iš jų teismas leido suimti. Tiesa, viena narkotikais prekiavusi romų tautybės moteris paleista į laisvę. Teismą nusileisti privertė faktas, kad be mamos globos liko septyni moters vaikai.

Užplūdo per porą metų

Visagino prokuratūros vadovas Genadijus Jefimovas LŽ pasakojo, kad staiga užklupusios darbuotojų ligos tapo rimta problema: „Su kolegomis aptarėme veiksmų planą, ką ir kaip toliau reikėtų daryti. Viskas, ką darėme iki tol, pasitvirtino. Tačiau bėda ta, kad nėra kam dirbti.“

Sostinėje romų taboras yra ta vieta, kuri dažniausiai siejama su narkotikais. Visagine šios tautybės atstovų – vienetai, tačiau pakanka ir tiek, kad narkotikai nevaržomai plistų.

„Visagine prie narkotikų platinimo daugiausia prisideda vietiniai. Pačių romų yra nedaug, bet, neverta slėpti, per juos vyksta pagrindinis draudžiamų medžiagų „tiekimas“. Tikimės, kad ši operacija padės išardyti narkotikų pardavėjų tinklą“, – teigė Visagino prokuratūros vadovas.

Šalutinės problemos

Vien narkotikų platinimas nėra įvardijamas kaip esminė problema. Kvaišalus vartojantys žmonės kelia daugiau rūpesčių.

„Statistika negailestinga. Iš jos matyti, kad padaugėjo vagysčių bei užpuolimų. Lankausi teismo posėdžiuose ir žinau, kad beveik 90 proc. tokių nusikaltimų padaro narkomanai. Jiems svarbiausia gauti dar vieną dozę. Vienas po kito registruojami atvejai, kai narkomanai įbėga į parduotuvę, pagrasina peiliu ir apiplėšia. Anksčiau turėdavome tokių atvejų, bet jų nebūdavo tiek daug“, – kalbėjo prokuroras.

Atlikdami kratas pareigūnai aptinka įvairių vogtų daiktų – nuo automobilių magnetolų iki antikvarinių daiktų. Atlikdami prevencines priemones, susijusias su narkotikais, pareigūnai atskleidžia ir kitokio pobūdžio nusikaltimų. Vogti daiktai dažnai išmainomi į narkotikus. Netrukus turėtų pavykti išaiškinti vagystę iš vienos vilnietės antikvariato.

Įkliūva tie patys

Viena sulaikytų moterų, 29 metų Visagino gyventoja, tik šių metų liepos 2 dieną buvo lygtinai paleista iš Panevėžio pataisos namų. Ji buvo įpareigota gydytis nuo narkomanijos. Bet lapkričio 17 dieną jos kišenėje pareigūnai aptiko švirkštą su gelsvos spalvos skysčiu (narkotine medžiaga). Moteris teisme aiškino, kad gydymas apčiuopiamos naudos neduoda. Anot jos, vien skaitomų moralų nepakanka, kad pavyktų išbristi iš narkotikų liūno.

Šiais metais Visagine pradėti 22 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis bei jų platinimo. Visi narkotikų pardavėjai yra ne kartą teisti, turi nuolatinę klientūrą. Prie nelegalaus „verslo“ žmonės grįžta dėl jo pelningumo – 0,033 gramo heroino kainuoja 20 litų. Bausmė už narkotikų platinimą gali siekti iki 15 metų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius