Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į laisvę išeis dar vienas iki gyvos galvos kalėti pasiųstas žmogžudys: liko aštuoneri metai

Liepos 4 d. priimtas istorinis nuosprendis: Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad 1991 m. iki gyvos galvos kalėti nuteistas Rimas Bražinskas po penkmečio galės išeiti į laisvę. Galimybė sušvelninti bausmę atsirado tik šiemet, kai kovą Seimas priėmė įstatymo pataisas. Liepos 18-ąją pirmąjį kalinčiojo iki gyvos galvos prašymą tenkino ir Kauno apygardos teismas: laisvę išvys žmogžudys Arūnas Vaidelis.
Kalinys apsidžiaugė pamatęs žurnalsitus, kviesdamas užsukti į jo kamerą.
Kalinys/ Asociatyvi nuotr. / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Liepos 18 dieną Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija patenkino pirmąjį Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos teikimą dėl įkalinimo iki gyvos galvos pakeitimo į terminuotą laisvės atėmimo bausmę. Tokios teismo malonės sulaukė jau daugiau kaip 25-erius metus už grotų leidžiantis pusamžį perkopęs Arūnas Vaidelis. Daugiau nei prieš du dešimtmečius jis Kaune tyčia sunkinančiomis aplinkybėmis nužudė du žmones. Nusikaltimą nuteistasis padarė vienas, tačiau jo gyvenimo būdas buvo asocialaus pobūdžio. Prieš suėmimą A.Vaidelis buvo keturis kartus teistas už vagystes, chuliganizmą, kūno sužalojimą.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 1994 m. nuosprendžiu A.Vaidelis buvo nuteistas mirties bausme, kuri netrukus pakeista į įkalinimą iki gyvos galvos. Tad kali šis nuteistasis jau 25-erius metus. Vilniaus apygardos teismas 2003 m. rugsėjo 29 d. nutartimi sutrumpino jam paskirtą laisvės atėmimo bausmę iki 20-ties metų, bausmę atliekant pataisos namuose. Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas 2003 m. spalio 29 d. nutartimi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 1994 m. spalio 28 d. nuosprendžiu paskirtą laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos paliko nepakeistą.

Už gerą elgesį nuteistasis skatintas net 39 kartus.

Galiausiai šių metų liepos 18 d. 1994-ųjų spalį Aukščiausiojo Teismo skirtas įkalinimas iki gyvos galvos pakeistas į aštuonerių metų laisvės atėmimą. Atsižvelgta į tai, kad per įkalinimo laikotarpį A.Vaidelis nustatytus vidaus tvarkos ir režimo reikalavimus pažeidė tik 2 kartus: 2003 m. laiku neatvyko atsižymėti „linkusių pabėgti registracijos žurnale“ ir 2005 m. rytinio patikrinimo metu miegojo. Vieną iš tų dviejų kartų jis baustas nuobauda.

O štai už gerą elgesį nuteistasis skatintas net 39 kartus. Pastarasis paskatinimas buvo paskirtas 2019 m. gegužės 6 d. už stropų darbą. Jo pakartotinio nusikalstamo elgesio rizika yra vertinama kaip žema.

Kaip teismą tikino Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos atstovas, nuteistojo bendravimo įgūdžiai patenkinami, savivertės jausmas vidutinis, valios savybės išugdytos patenkinamai, neformaliosios nuteistųjų bendrijos subkultūros tradicijos jam nėra svarbios, jų nesilaiko. Bausmės atlikimo metu A.Vaidelis dirbo, tinkamai dalyvavo socialinės reabilitacijos programose. Teisėjų kolegija teigiamai vertino nuteistojo darbinę motyvaciją. Iki nuteisimo nuteistasis yra įgijęs vidurinį išsilavinimą bei tekintojo specialybę.

Šiuo metu A.Vaidelis kaltę dėl padarytos nusikalstamos veikos pripažįsta, prisiima atsakomybę už savo veiksmus, nemažindamas savo vaidmens ir nesiteisina, suvokia pasekmes aukoms ir aplinkai. Pasak jo, alkoholis turėjo įtakos smurtinei elgsenai ir padarytai nusikalstamai veikai.

Nusikalstamo elgesio riziką jo atžvilgiu mažina ir tai, kad prieš porą metų A.Vaidelis sukūrė santuoką su moterimi, kalinčia Panevėžio pataisos namuose. Tiesa, jam priteistos nužudytųjų artimiesiems atlyginti žalos – 527 ir 1200 litų, A.Vaidelis neatlygino. Tačiau nėra duomenų, kad šie būtų kur nors dėl to kreipęsi. Vienas iš nukentėjusiųjų, be to, yra jau miręs. Antroji įtraukta į asmenų, neturinčių gyvenamosios vietos sąrašą.

Posėdžio Kauno apygardos teisme metu nuteistasis nurodė, kad yra pasikeitęs ir padaręs išvadas, todėl prašo jam suteikti šansą.

Kauno apygardos prokuratūra, kurios atstovė prašė teismo teikimo dėl bausmės A.Vaideliui pakeitimo netenkinti, dar gali šią teismo nutartį apskųsti.

Šiuo metu Kauno apygardos teismas jau yra išnagrinėjęs 9 įkalinimo įstaigos teikimus pakeisti įkalinimą iki gyvos galvos terminuotu kalinimu – vienintelis šis buvo patenkintas.

15min primena, kad įstatymo projektas parengtas, įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. Strasbūro teismas 2017 metais konstatavo, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Atlikus reikalingas pataisas, Baudžiamojo kodekso 51 straipsnio 2 dalyje nustatyta, jog nuteistajam atlikus 20 metų laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės, klausimą dėl jam paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo terminuoto laisvės atėmimo bausme nagrinėja ir išsprendžia teismas pagal bausmę vykdančios institucijos teikimą.

Jeigu teismas nusprendžia pakeisti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę terminuoto laisvės atėmimo bausme, terminuoto laisvės atėmimo bausmės terminas negali būti trumpesnis negu 5-eri ir ilgesnis negu 10 metų nuo teismo nutarties įsiteisėjimo dienos.

Spręsdamas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo terminuoto laisvės atėmimo bausme klausimą, teismas atsižvelgia į nuteistojo nusikalstamo elgesio riziką, nuteistojo elgesį bausmės atlikimo metu, bausmės tikslus ir atliktos bausmės poveikį nuteistajam, ar nuteistasis atlygino ar pašalino reikšmingą padarytos žalos dalį ir įsipareigoja ją visiškai atlyginti ar pašalinti.

1991-ųjų metų rugsėjo mėnesį Rimas Bražinskas dėl taksisto nužudymo Alytuje išgirdo negailestingą nuosprendį: Aukščiausiasis Teismas jam skyrė mirties bausmę. Tiesa, iškart ji buvo pakeista kalėjimu iki gyvos galvos. Liepos 4 dieną priimtas istorinis nuosprendis: Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija paskelbė, kad po 5 metų R.Bražinskas galės išeiti į laisvę.

Asmeninio archyvo nuotr./Rimas Bražinskas
Asmeninio archyvo nuotr./Rimas Bražinskas

Tai pirmas kartas Lietuvos istorijoje, kai iki gyvos galvos kalinčiam nusikaltėliui sušvelninta bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius