-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į pataisos namus Vilniuje negrįžusi nuteistoji rasta Šiauliuose

Kaip pranešė Kalėjimų departamentas, 32 metų nuteistoji, bausmę atliekanti Vilniaus atvirojoje kolonijoje, Rasų gatvėje, ketvirtadienį laiku negrįžo iš parduotuvės. Ji turėjo teisę be sargybos išvykti už pataisos įstaigos ribų. Po kelių valandų paieškos moteris buvo sulaikyta Šiauliuose.
Nuteistųjų dėvima apykojė
Asociatyvi iliustracija: nuteistuosius, dėvinčius apykojes, kontroliuoti lengviau / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tą pačią dieną, apie 12 val. 35 min., Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo pranešimą, kad į pataisos namus negrįžo 30-metis nuteistasis Kastytis Stakėnas.

Jis taip pat buvo išleistas apsipirkti.

Paskelbta K. Stakėno paieška, turinčius informacijos apie nuteistojo buvimo vietą prašoma pranešti telefonu 112.

KD archyvo nuotr./Kastytis Stakėnas
KD archyvo nuotr./Kastytis Stakėnas

Dėl abiejų atvejų Kalėjimų departamente pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 242 straipsnį, numatantį atsakomybę už vengimą atlikti arešto, laisvės atėmimo bausmę arba sugrįžti į kardomojo kalinimo vietą.

Tas, kas būdamas nuteistas arešto ar laisvės atėmimo bausme, tačiau dar nesuimtas vengė atlikti paskirtą bausmę arba būdamas laikinai išleistas iš areštinės ar įkalinimo arba kardomojo kalinimo vietos be svarbios priežasties nustatytu laiku negrįžo, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Atvirosiose kolonijose bausmę atliekantys asmenys turi teisę savarankiškai lankytis gydymo, savivaldybių įstaigose, parduotuvėse, palikti pataisos namų teritoriją darbo arba trumpalaikių išvykų metu, naudotis mobiliaisiais telefonais.

Atvirosios kolonijos nėra saugomos taip, kaip įkalinimo įstaigos. Tai – bendrabučio tipo patalpos, kuriose nuteistieji tikrinami du kartus per parą. Čia jie rūpinasi savo buitimi, dažniausiai apsiperka ir maistą gaminasi patys.

Negrįžtantiems laiku iš atvirosios kolonijos išleistiems ar pasišalinusiems nuteistiesiems už vengimą atlikti laisvės atėmimo bausmę arba sugrįžti į kardomojo kalinimo vietą gresia bauda arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Kalėjimų departamento teigimu, teismų praktika tokia, kad griežtos bausmės už minėtus įstatymų pažeidimus neskiriamos ir nuteistųjų bausmės laikas dėl pasišalinimo nepailgėja arba pailgėja keliais mėnesiais, todėl jie ir po pasišalinimo ar negrįžimo dažniausiai paliekami toliau bausmę atlikti atvirojoje kolonijoje ir kai kurie jų toliau linkę piktnaudžiauti suteiktu pasitikėjimu bei teisėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius