Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš policininkų į nusikaltėlius: vogė net batus, prekiavo kontrabanda ir narkotikais, o už grotų grūdo nekaltus

Į nusikalstamą susivienijimą susibūrę dabar jau buvę Šiaulių kriminalistai dar tikisi išvengti ilgų laisvės atėmimo bausmių, kurias jiems skyrė pirmosios instancijos teismas. 9 nuteisti buvę pareigūnai apskundė nuosprendžius. Tiesa, prokuratūra padarė tą patį ir tikisi, kad narkotikais prekiavę, vogę ir daugybę kitų nusikaltimų darę buvę policininkai būtų nubausti dar griežčiau. Trečiadienį dalis jų susirinko Apeliaciniame teisme.
Apeliaciniame teisme pradedama nagrinėti Šiaulių kriminalistų byla
Apeliaciniame teisme pradedama nagrinėti Šiaulių kriminalistų byla / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tiesa, teismas bylos taip ir nepradėjo nagrinėti, nes neatvyko dalis proceso dalyvių. Beveik visi buvę pareigūnai teismo nuosprendžio laukia laisvėje.

Policininkų gaujos nusikaltimų ištakos, kaip fiksuojama byloje, siekia 2007 metus. Tuomet užsimezgė Organizuoto nusikalstamumo tyrimo (ONT) vyresniojo tyrėjo Ričardo Pociaus ir narkotikų prekeivio Lino Šimkevičiaus pažintis.

Beveik 5 metus pastarasis už ramybę mokėjo duoklę – po 10 tūkst. litų kas mėnesį. Oficialiai užfiksuota, kad narkotikų prekeivis R.Pociui sumokėjo mažiausiai 177 tūkst. litų (51 262,74 eurų).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Pocius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Pocius

Ši pažintis visai gaujai buvo ne tik pelninga, bet ir naudinga – melagingi L.Šimkevičiaus parodymai vėliau padėjo įgrūsti ne vieną nekaltą žmogų už grotų.

Tačiau galiausiai narkotikų prekeivis tapo žmogumi, kuris paskandino visą policijoje dirbusį nusikalstamą susivienijimą.

Kai Policijos departamento Imuniteto skyriaus pareigūnai sutriuškino gaują, L.Šimkevičius tapo vienas pagrindinių liudytojų, teisėsaugai padėjęs įrodyti gaujos nusikaltimus, dėl to jis buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Pradžia – kontrabandinių cigarečių vagystė

Pirmasis nusikaltimas, kurį policininkai oficialiai įvykdė kaip gauja, užfiksuotas 2009 metų rugpjūčio 25 dieną, kai Telšiuose esančiuose garažuose aptiktos milijonų litų vertės kontrabandinių cigarečių dėžės.

Aptiktą kontrabandą naktį saugojo tyrėjai Gediminas Aina, R.Pocius, Renatas Ivanovas, o jiems vadovavo ONT 2-ojo skyriaus viršininkas Remigijus Zykas. Tiesa, visai gali būti, kad prie šio nusikaltimo prisidėjo ir dar 3 pareigūnai, tačiau jų kaltės įrodyti nepavyko.

Policininkai nusprendė, kad niekas nesiskųs, jei dalis cigarečių pradings. Prokurorai jiems inkriminavo 100 dėžių vagystę, kurių vertė mažiausiai 100 tūkst. litų (29 135,77 eurų).

Net ir po šios vagystės garažuose liko rūkalų, kurių vertė daugiau nei 1 mln. litų. Už šią kontrabandą buvo nuteistas garažų savininkas.

Cigarečių vagystei vyrai susiorganizavo priekabą ir suvežė viską į vieno jų sodybą. Vėliau išpardavė jas įvairiems asmenims. Tiesa, kaltinamieji tvirtino, kad 100 dėžių tikrai nebūtų tilpę į jų automobilius. Teismui pavyko įrodyti 40-ies dėžių vagystę, o jas pardavę 4 pareigūnai pasidalino po 10 tūkst. litų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Aina
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Aina

Babą „įdarbino“ vogtos kontrabandos pardavėja

Vėliau gaujai tapo įprasta praktika krėsti kontrabandininkų namus, o radus nelegalių rūkalų, už tūkstantinius kyšius suplėšyti jau surašytus protokolus.

Cigaretes jie pasiimdavo ir vėliau parduodavo, o sučiupti nusikaltėliai atsakomybės išvengdavo.

Vienos kontrabandinių cigarečių prekeivės duris išlaužusi jau anksčiau minėta ketveriukė rado 5 blokus cigarečių, taip pat 5 tūkst. litų.

MKT nuotr./Asociatyvi iliustracija
MKT nuotr./Asociatyvi iliustracija

Moteris pasiūlė jiems kavos, visi susėdo pasikalbėti. Rastus pinigus pareigūnai nusprendė pasiimti, o sulaukę prašymo nors kiek palikti pragyvenimui, numetė 130 litų ir suplėšė jau surašytą protokolą.

Šią moterį gaujos nariai privertė bendradarbiauti, vienas pareigūnas įsivedė į telefoną ją „babos“ slapyvardžiu ir vėliau 4 kartus jai atvežė kontrabandinių cigarečių. Moteris jas pardavė ir dalį pinigų perdavė policininkams.

Per kratas vogė net batus

Vykdydami kratas, pareigūnai nebijojo elgtis kaip smulkūs vagišiai. Įtariamųjų piniginėse radę kelis šimtus ar tūkstančius litų juos ne kartą įsidėjo sau į kišenę.

Tiesa, vagysčių būta ir kur kas keistesnių. Pavyzdžiui, R.Pocius vienos kratos metu pamatė jam patikusį grandininį pjūklą. 350 litų vertės daiktą jis paprasčiausiai pasiėmė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Apeliaciniame teisme pradedama nagrinėti Šiaulių kriminalistų byla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Apeliaciniame teisme pradedama nagrinėti Šiaulių kriminalistų byla

Per kratas vyrai vogė viską, kas tik patiko. Tarp pagrobto svetimo turto užfiksuoti tokie daiktai kaip siaurapjūklis, 60 litų vertės laikrodis, ar 6 tūkst. litų verta apyrankė.

Turbūt tarp labiausiai apgailėtinų nusikaltimų galėtų būti minimas R.Ivanovo poelgis. Nusikaltėlio butą krėtęs pareigūnas pamatė sportinius batus, juos pasimatavo ir pasiėmė.

Stebina bukumu

Kai kurie gaujos vykdyti nusikaltimai nesunkiai konkuruotų bukiausių nusikaltimų konkursuose.

Pavyzdžiui, 2012 metų spalį įvykdytas neregėto įžūlumo nusikaltimas: Šiauliuose esančiame parkelyje į medžioklę išsiruošusio pareigūno patykoję plėšikai jį primušė, atėmė ginklą ir kuprinę.

Nukentėjusiojo kolegos ėmėsi tirti šį nusikaltimą, atliko ne vieną kratą, tačiau atsidūrė aklavietėje. Nesėkmingas tyrimas neturėtų stebinti žinant, kad patys pareigūnai ir buvo tie plėšikai.

Visa ši istorija prasidėjo spalio pradžioje. Tuomet po savaitgalio į Ričardo Pociaus kabinetą susirinkę pareigūnai buvo priversti spręsti neįprastą bėdą – savaitgalį pareigūnas Arminas Lipskis medžioklėje pragėrė savo šautuvą.

A.Lipskis sėdėjo kampe nuleidęs galvą, kol jį barė viršininkas. „Tu viską per tą gėrimą prarasi, – pyko Remigijus Zykas. – Supranti, kad dėl to šautuvo tave dabar iš darbo išmes?“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Zykas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Zykas

Šio pareigūno problemos su alkoholiu niekam iš susirinkusiųjų nebuvo paslaptis, jis gerdavo tol, kol nukrisdavo. Ne vienam iš kabinete buvusių kolegų yra tekę girtą A.Lipskį nešti namo.

Tačiau nurimus emocijoms visi suprato kolegos po traukiniu kišti nenorintys, bet bėdą reikia spręsti. Variantai paprasti – reikia suvaidinti arba plėšimą, arba vagystę.

„Suduosi kelis smūgius Arminui“, – tokio klausimo sulaukęs T.Ruchtinas atsakė, kad tiek dėl kolegos padaryti galės.

Praėjus kelioms savaitėms nuo šio pasitarimo atėjo laikas planą įgyvendinti. Spalio 18-osios vakarą R.Ivanovas automobilyje parkelį stebėjo iš vienos pusės, o A.Budrys – iš kitos.

Tuomet R.Pocius su T.Ruchtinu nuėjo pėsčiųjų takeliu laukdami ateinančio A.Lipskio. Po dešimties minučių šis pasirodė su medžiotojo rūbais, nešėsi medžiaginę kuprinę.

Prasidėjo spektaklis: A.Lipskis išlupo švarko sagas, griuvo ant žemės ir ėmė vartytis, išsipurvino. Tuomet T.Ruchtinas rankomis prisidengusiam kolegai kelis kartus smogė, o R.Pocius dar nupurškė ašarinėmis dujomis.

Pabėgę iš nusikaltimo vietos plėšimo vykdytojai tuoj pat sulaukė viršininko skambučio: užpultas ir apiplėštas jų kolega, skubiai reikia susirinkti ir ištirti šį įžūlų įvykį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tomas Ruchtinas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tomas Ruchtinas

Spektaklis visus įtikino, o A.Lipskis ne tik išsprendė pragerto ginklo bėdą, bet ir gavo 3381 lito „Lietuvos draudimo“ išmoką.

Tiesa, praėjus keliems mėnesiams ginklą A.Lipskis rado, todėl teko spręsti naują galvos skausmą – kaip juo atsikratyti.

Buvo diskutuojama, gal ginklą palikti prie policijos komisariato, tačiau T.Ruchtinas pasiūlė įmesti jį į Kriminalinės policijos viršininko kiemą, nes jis žinos, kaip įforminti tokį radinį. Naktį su R.Pociumi jie taip ir padarė, tiesa, nėra įsitikinę, ar išties įmetė šautuvą į tą kiemą, nes ginklas taip ir neatsirado.

Prekiavo narkotikais

Pareigūnai, pasinaudodami narkotikų prekeivio L.Šimkevičiaus pateikta informacija, triuškindavo jo konkurentus.

O dalį rastų narkotikų pasiimdavo ir perduodavo L.Šimkevičiui, kad šis juos parduotų.

Turbūt įspūdingiausias, o kartu ir įžūliausias epizodas: kokaino vagystė.

2012 metų gegužės viduryje žiniasklaida plačiai aprašė Šiaulių kriminalistų žygdarbį: jie aptiko net 11 kg kokaino bananų dėžėse.

O kol kriminalistams skambėjo pagyros už puikią operaciją, R.Zyko kabinete jie patys trynė rankas džiaugdamiesi nelauktu grobiu. Atsitiktinai aptikę 15 kg kokaino, 4 kg jie nusprendė išsidalinti.

Įvairiems nusikaltėliams kokainą pareigūnai pardavinėjo ir gryną, ir skiestą kreatinu.

Jie nespėjo parduoti viso kokaino, tačiau iki įkliūdami užsidirbo maždaug 400 tūkst. litų.

Vilniaus apskrities policijos nuotr./Narkotikai
Vilniaus apskrities policijos nuotr./Narkotikai

Už grotų kišo nekaltus žmones

L.Šimkevičius padėjo pareigūnams ne tik platinant narkotikus, bet tapo ir slaptu informatoriumi, kurio pateikta informacija vėliau padėjo įgrūsti nekaltus žmones už grotų.

Pasikvietę narkotikų prekeivį pareigūnai diktavo, kokius parodymus surašyti, o vėliau jų pagrindu pradėdavo baudžiamąsias bylas.

Vienas už grotų dėl išgalvotos prekybos heroinu praleido net keletą metų.

Taip už grotų atsidūrė ir Šiaulių nusikalstamo pasaulio „Princu“ tituluojamas Vladas Baranauskas.

Žiniasklaida smulkiai aprašė V.Baranausko ir jo gaujos sutriuškinimą 2012 metais, kuri įvykdyta su „Aro“ pareigūnų pagalba. Pradėti net 5 ikiteisminiai tyrimai, dalis jų baigėsi apkaltinamaisiais nuosprendžiais.

Policijos nuotr./Sulaikymas
Policijos nuotr./Sulaikymas

Tačiau už grotų kelis mėnesius praleidęs V.Baranauskas šiuo atveju buvo nekaltas, o čia atsidūrė tik pasirėmus išgalvotais L.Šimkevičiaus parodymais.

Šis ne kartą iš Lietuvos valstybės už puikią informaciją yra gavęs net premijas, kiekvieną kartą maždaug po 1000 litų.

Tiesa, šias premijas jam suorganizuodavę nusikaltėliai, dirbę kriminalistais, vėliau jas patys ir pasiimdavo.

40 tūkst. litų už 8 metus kalėjime

Už didelio kiekio narkotinių medžiagų kontrabandą 2011 m. teisiamas Kęstutis Purvinis sulaukė įdomaus pasiūlo iš T.Ruchtinio ir R.Pociaus.

K.Purviniui grėsė įkalinimas daugiau nei 12 metų, tačiau pareigūnai pasiūlė pasinaudoti savo pažintimis ir suorganizuoti, kad teisėjas skirtų mažesnę, nei įstatyme numatytą, 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Apeliaciniame teisme pradedama nagrinėti Šiaulių kriminalistų byla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Apeliaciniame teisme pradedama nagrinėti Šiaulių kriminalistų byla

Kiekvieni kalėjime nepraleisti metais K.Purviniui kainavo po 10 tūkst. litų, taigi iš viso pareigūnams jis perdavė 40 tūkst. litų.

Deja, buvusiems kriminalistams pažado įgyvendinti nepavyko, galutinis teismo sprendimas K.Purviniui buvo 10 metų laisvės atėmimas.

Pareikalavęs grąžinti kyšį, K.Purvinis neatgavo visų pinigų. T.Pocius nuteistojo žmonai perdavė tik pusę paimtų pinigų – 20 tūkst. litų.

Pas ieškomą nusikaltėlį važiavo į Nyderlandus

Pasipelnyti policininkų gauja buvo nusprendusi ir iš kito ieškomo nusikaltėlio Sigito Kačinsko.

S.Kačinskui buvo paskirtas suėmimas, jam išduotas Europos arešto orderis. Policininkų gauja žinojo, kur šis slapstosi. Tačiau užuot jį sulaikę, nusprendė pasipelnyti.

Gauja pareikalavo 60 tūkst. eurų kyšio, už tai pažadėjo suorganizuoti, kad S.Kačinskui būtų atšauktas suėmimas, be to, sakė pasirūpinsią ir jo byla.

Per tarpininką suderinus detales, T.Ruchtinui ir R.Pociui narkotikų prekeivis nupirko bilietus į Amsterdamą. Ten jie su S.Kačinsku susitiko akis į akį ir aptarė, kaip jam reiktų grįžti į Lietuvą.

Planą įgyvendinti pavyko. Prokurorai atsižvelgė į T.Ruchtino prašymą netaikyti S.Kačinskui suėmimo, o šis pats atvyko į apklausą Šiaulių policijoje. Už šią paslaugą jis perdavė pusę kyšio – 30 tūkst. eurų.

Badė nusikaltėlio automobilio padangas

Nusikaltimus gauja vykdė siekdama išprovokuoti kitus nusikaltėlius. Pareigūnai surinko informaciją apie gaujų karus Šiauliuose, vienas nusikaltėlis nuvarė kito džipą.

Atsakas į šį akibrokštą buvo žiaurus, du nusikaltėliai vagį pasikėsino nužudyti ir sužeidė jį pistoletu.

Tačiau, nors ir žinojo, kas tai padarė, pareigūnams pritrūko įrodymų. Tad jie nusprendė įpilti žibalo į liepsnojantį gaujų karą.

Policininkai nuvažiavo ir subadė vieno iš nusikaltėlių automobilio padangas tikėdamiesi, kad jis po šio išpuolio griebs paslėptą ginklą ir tada jį bus galima sulaikyti.

Pirmosios instancijos teisme – ilgi metai kalėjime

Iš viso kaltinimų sulaukė 18 asmenų, 14 iš jų – buvę policijos pareigūnai, dirbę Šiauliuose.

Tiesa, 4-ių asmenų kaltės teismas neįrodė ir išteisino. Nieko dėtais teismas pripažino Vytenį Maščinską, Rolandą Grigalaitį, Arūną Jankų ir Gintautą Golovnią.

5 iš kaltinamųjų teismas ne tik pripažino kaltais, bet ir priskyrė juos policininkų nusikalstamo susivienijimo dalyviais. Tai pirmas kartas Lietuvos istorijoje, kai pareigūnai susibūrė į grupuotę.

Buvęs Šiaulių apskrities policijos Narkotikų kontrolės skyriaus viršininkas Tomas Ruchtinas kalėjime turės praleisti 15 metų. Beje, 2012 metais T.Ruchtinas buvo pripažintas metų sekliu už puikius rezultatus triuškinant narkotikų prekeivių gaujas.

Kaip paaiškėjo kitoje, jau Aukščiausiajame Teisme išnagrinėtoje byloje, šio pareigūno triuškinti „narkotikų prekeiviai“, bent jau vienu atveju, buvo visiškai nekalti žmonės, prieš kuriuos sufabrikuotos bylos.

Dar vienas „Metų seklys“ Ričardas Pocius, buvęs Organizuoto nusikalstamumo tyrimo (ONT) vyresnysis tyrėjas, taip pat pripažintas kaltu dėl narkotikų prekybos ir kitų nusikaltimų. Grupuotės narys kalėjime turės praleisti 16 metų.

ONT vyresniojo tyrėjo Gedimino Ainos pavardė ne kartą puikavosi ant garbės raštų, jis buvo pagarsėjęs kaip uolus socialinių projektų dalyvis, skaitęs paskaitas studentams apie prekybą žmonėmis. Šįkart jo pavardė atsidūrė tarp nusikalstamo susivienijimo dalyvių, o „apdovanojimas“ – 13 metų ir 6 mėnesiai kalėjime.

Dar du mafijozai, dirbę policininkais, ONT 2-ojo skyriaus viršininkas Remigijus Zykas ir ONT vyriausiasis tyrėjas Renatas Ivanovas kalėjime turės praleisti atitinkamai 14 metų ir 6 mėnesius bei 7 metus.

Gediminas Motiejūnas nepriskirtas prie nusikalstamo susivienijimo dalyvių, nepaisant to, kaltu dėl narkotikų prekybos ir dokumentų klastojimo jis pripažintas, už grotų dėl to jis turės praleisti 11 metų.

Dar trys pareigūnai pripažinti kaltais dėl piktnaudžiavimo ir disponavimo narkotikais, bet kalėjimo išvengė.

ONT biuro viršininkui Remigijui Dereškevičiui paskirta 250 MGL bauda – 9415 eurų. Arvidui Budriui ir Arminui Lipskiui skirta 246 MGL bauda – 9264 eurai.

Nuteisti ir keturi nusikaltėliai, kurie veikė bendrai su pareigūnais, tačiau nedirbo policijoje.

Raimondui Ripinskui paskirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė ir 3,8 tūkst. eurų bauda. Pavelui Osipovui, subendrinus su ankstesne bausme, paskirta galutinė 10 metų ir 5 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Kęstutis Purvinis nuteistas 11 metų kalėjimo. Robertui Paštuoliui dėl papirkimo skirta 7,5 tūkst. eurų bauda.

Tiesa, šis nuosprendis dar neįsiteisėjo, per 20 dienų jis gali būti apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

15min jau anksčiau rašė, kad nuteistieji pareigūnais dirbo nuo 8 iki 19 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius