-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš „Senukų“ ėjusį Vilniaus senjorą tramdė 5 policininkai: dujos, elektrošokas, antrankiai

Solidaus amžiaus vilniečiui ginkluotų pareigūnų penketas nepriminė „angelų sargų“ būrio, kuris rūpinasi saugia jo kelione iš santechnikos skyriaus prekybos centre į remonto laukiančius namus. Tuo metu policininkams šis pėsčiasis nepriminė drausmingo eismo dalyvio, pasiryžusio geranoriškai prisiimti atsakomybę už galbūt nepiktybiškai padarytą Kelių eismo taisyklių pažeidimą. „Lygioje vietoje“ kilęs konfliktas buvo nuožmus: patruliams prireikė pastiprinimo, daug raumenų jėgos ir beveik viso specialiųjų priemonių arsenalo, o pensininkui – medikų ir teisininkų pagalbos.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija: pareigūnai teigia tik norėję sudrausminti pėsčiąjį, o pastarasis apskritai neigia kirtęs gatvę degant raudonam šviesoforui. / 15min iliustracija

Abiejų pusių pasakojimai apie šią istoriją, žinoma, kardinaliai skiriasi. Liudininkų buvo, tačiau kol kas jie neatsiliepė, o policija galbūt turi vaizdo įrašą, tačiau nemato reikalo jo viešinti. Tad 15min išklausė oponentų versijas.

Incidentas gruodžio 3 d. įvyko Vilniuje, ties Kalvarijų ir Žvalgų gatvių sankryža.

65 metų vilnietis teigė ramiai ėjęs iš prekybos centro „Senukai“, kur buvo įsigijęs namų santechnikos remontui reikalingą detalę, kai, jo vertinimu, buvo užpultas policijos patrulių. Pastarieji esą kaltino jį nebūtais KET pažeidimais, o pėsčiajam prieštaraujant išsikvietė pastiprinimą ir jėga sutramdė įtariamąjį pažeidėją.

Nebuvo jis tiek pavojingas, kad penkiese reikėtų tramdyti. Policininkai pradėjo laužti rankas ir tempti į mašiną. Jie ir kažkokias dujas purškė, ir elektros šoką panaudojo...

Tuo metu pareigūnams beliko stebėtis piliečio aršumu: vyriškis esą kategoriškai atsisakė aiškintis dėl galimo neteisėto gatvės kirtimo, elgėsi su valstybės tarnautojais taip, kad jiems beliko iškelti vilniečiui bylą už pasipriešinimą ir reikalavimų nevykdymą.

„Tėtis parėjo namo tik apie 21 val., visas kruvinas, sudaužytas. Visa istorija nuo pradžių atrodė kaip užpuolimas“, – pasakojimą pradėjo pensininko sūnus (pavardės redakcijai žinomos – aut. past.).

Anot pašnekovo, šviesiu paros metu, popietę apie 14 val., kaip pasakojo pats jo tėtis, degant žaliam šviesoforo signalui jis ėjo per perėją Kalvarijų bei Žvalgų gatvių sankryžoje. Maždaug už 50–100 metrų nuo sankryžos jį esą netikėtai už rankų čiupo policininkai ir ėmė kažkur tempti.

Policija: situacija visai kitokia

Pakomentuoti šio epizodo 15min iškart paprašė Vilniaus apskrities policijos atstovų.

Pareigūnai mėgino pėsčiąjį stabdyti, bet jis nekreipė į policininkus jokio dėmesio.

„Žiūrint iš mūsų pusės, situacija, aišku, atrodo visai kitokia. Pareigūnai važiavo automobiliu, patruliuodami savo maršrute. Jie pastebėjo asmenį, kuris kirto gatvę per perėją, bet degant raudonam šviesoforo signalui. Pareigūnai mėgino pėsčiąjį stabdyti, bet jis nekreipė į policininkus jokio dėmesio. Paprašytas prieiti prie tarnybinio automobilio, kad būtų surašytas pažeidimo protokolas, asmuo atsisakė. Tvirtindamas, kad neva nieko nepadarė, sulaikomas asmuo pradėjo aktyviai priešintis. Dėl to ir buvo panaudotos specialiosios priemonės. Be to, pareigūnams teko kviesti ir dar vieną ekipažą“, – 15min teigė Vilniaus VPK atstovė žiniasklaidai Julija Samorokovskaja.

Jos teigimu, policijos Komunikacijos skyrius ir IT specialistai bent kol kas neturi teisinio pagrindo pateikti žiniasklaidai ir visai visuomenei šio incidento vaizdo medžiagos (jei tokia yra).

Abiejų pusių teiginių nesutapimai glumina. Pėsčiasis teigia, kad pareigūnai jį užklupo gal už 100 metrų nuo tos sankryžos, kurioje jis perėjo gatvę, tad iš pradžių net nesiejo sulaikymo su gatvės kirtimu. Tuo metu policijos tarnybiniame pranešime apie įvykį užfiksuota, kad asmuo buvo stabdomas šaligatvyje, vos už 3–4 metrų nuo neteisėtai įveiktos perėjos.

„Bet kuriuo atveju, jei žmogus yra nepatenkintas pareigūnų darbu, veiksmais, jis gali rašyti skundą viršininkui. Vadovas paves atlikti tarnybinį patikrinimą. Atliekant patikrinimą, yra pagrindas įvertinti ir vaizdo įrašą, jei įvykis buvo užfiksuotas techninėmis priemonėmis, pavyzdžiui, tarnybiniame automobilyje įrengtu vaizdo registratoriumi“, – pridūrė sostinės policijos atstovė.

Kreipėsi į prokuratūrą

Tuo metu policijos jėgą išbandžiusio vilniečio sūnus nutarė eiti kiek kitokiu keliu. „Rašome pareiškimą tiesiogiai prokuratūroje“, – 15min informavo vilnietis, siekiantis policijos pareigūnų atliktų veiksmų teisinio įvertinimo.

Jis tvirtina, kad pareigūnai akivaizdžiai persistengė: iš pradžių galbūt klaidingai apkaltino jo tėvą dėl KET pažeidimo, po to naudojo esą perteklinę fizinę prievartą, dar vėliau demonstravo savo galias ilgai laikydami sužeistą žmogų nuovadoje. Todėl šeima ryžosi ieškoti teisybės, kreipdamasi ne tik į žiniasklaidą, bet ir į medikus (kad būtų užfiksuoti patirti sužalojimai) bei prokurorus, kurie įvertintų galbūt neteisėtus policijos pareigūnų veiksmus.

„Būtų priėję, prisistatę, kad esame tokie ir tokie pareigūnai, o jūs pažeidėte Kelių eismo taisykles. Ateikite, surašysime protokolą, norėsite – pasirašysite, norėsite – nepasirašysite. O dabar jį tiesiog užpuolė, nieko normaliai nepaaiškino“, – įsitikinęs vilniečio sūnus.

Pašnekovas pabrėžė, kad jo tėtis yra „pasaulio matęs“ žmogus, žinantis, kaip civilizuotai pareigūnai bendrauja su visuomenės nariais.

„Nebuvo jis tiek pavojingas, kad penkiese reikėtų tramdyti. Apskritai jis nėra piktybiškas žmogus. Jį pasiviję policininkai pradėjo laužti rankas ir tempti į mašiną. Tėtis klausė, už ką, o jie ir kažkokias dujas purškė ir elektros šoką panaudojo“, – vilniečio sulaikymu baisėjosi jo sūnus.

Jei liudininkė filmavo – įrašas praverstų

Jis prasitarė, kad įvykio vietoje buvo kažkokia moteris, kuri tikriausiai viską filmavo: „Tačiau pareigūnai vos ne nuvijo ją į šoną, o mano tėtį įsodino į tarnybinį automobilį ir išvežė į komisariatą Ševčenkos gatvėje.“ Pašnekovas svarstė, kad galbūt liudininkė turi vaizdo įrašą, tačiau niekas neturi svarbių įrodymų savininkės duomenų, kontaktų.

Greitosios nekvietė, atėjo tik vietinė seselė, kuri drėgnomis servetėlėmis pavalė kruviną veidą.

Jo taip pat netenkina, kaip su tėčiu buvo elgiamasi nuovadoje: „Žmogus buvo sužeistas, bet greitosios nekvietė, atėjo tik vietinė seselė, kuri drėgnomis servetėlėmis pavalė kruviną veidą truputį.“

Anot vilniečio, po kelių valandų (17.15 val.) sulaikytajam buvo atneštas protokolas dėl KET pažeidimo ir 10 eurų baudos kirtus gatvę degant draudžiamam signalui. Vyriškis protokolą pasirašyti atsisakė, tad esą išgirdo, kad dabar bus dar blogiau. „Apie 19 valandą pareigūnas atnešė protokolą dėl pasipriešinimo, tačiau jo tėtis irgi nepasirašė“, – minėjo pašnekovas.

Namo išleido tik vakare – teko vykti pas medikus

Po 20 val. vilnietis iš policijos buvo paleistas ir prieš 21 val. pagaliau parvyko namo. Tą patį vakarą jis buvo nuvežtas į ligoninę, o kitą dieną tėvas su sūnumi kreipėsi į Valstybinę teismo medicinos tarnybą dėl vadinamosios abdukcijos.

„Paaiškėjo, kad ten priima tik iš anksto užsiregistravus, be to, sužalojimų nustatymo procedūra yra mokama, jei žmogus neturi siuntimo iš pačios policijos“, – kalbėjo pašnekovas.

Suprasti akimirksniu

  • Jeigu žmogus yra nebaustas ir gatvę kerta ne per pėsčiųjų perėją, pirmą kartą jam yra skiriama žodinė pastaba. Per metus gali būti skiriamos dvi tokios pastabos. Vėliau gresia nuo 10 iki 12 eurų piniginė bauda.
  • Einant per draudžiamą šviesoforo signalą atsakomybė didėja. Tokiu atveju piniginę teks paploninti 20–40 eurų suma. Jeigu žmogus iki šiol nebuvo baustas, tai pirmą kartą skiriama pusė minimalios baudos sumos – 10 eurų.

Atvejų, kai policijos ir piliečių bendravimas virsta prieštaringomis konfliktinėmis istorijomis, mūsų šalyje pasitaiko labai dažnai. Paprastai gyventojai priekaištauja pareigūnams, kad šie kaltina juos nebūtais dalykais, taip pat be reikalo imasi demonstruoti savo fizinių ar teisinių galių.

Kita vertus, kaip tik praėjusią vasarą 15min skelbė, jog dažniausiai kelyje sužalojami pėstieji – piktybiniai pažeidėjai senjorai. Policija dažnai rengia reidus, nes iš patirties žino, jog vyresni eismo dalyviai dažnai atsainiai žiūri į savo pareigas kelyje: nenešioja atšvaitų, kerta važiuojamąją dalį, nesaugiai trumpindami savuosius maršrutus, nepagrįstai permeta atsakomybę už eismo saugumą vien automobilių vairuotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius