Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Įtariamųjų akistata 4-mečio nužudymo byloje: ar vaiką mušė tik G.Kontenis?

Ketvirtadienį Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate surengta keturmečio nužudymu Kėdainiuose įtariamų 27-erių metų Gedimino Kontenio ir jo sugyventinės akistata. Manoma, jog po šio tyrimo veiksmo paaiškės, kokį vaidmenį, įvykdant visuomenę sukrėtusį nusikaltimą, atliko nužudyto berniuko mama 23-ejų metų Monika Kaziukaitytė.
Įtariamųjų Gedimino Kontenio ir Monikos Kaziukaitytės akistata
Įtariamųjų Gedimino Kontenio ir Monikos Kaziukaitytės akistata / Aliaus Koroliovo nuotr.

Ketvirtadienio popietę abu įtariamieji po ilgo laiko tarpo susitiko akis į akį. Kadangi artėja Monikai Kaziukaitytės pritaikytos kardomosios priemonės – suėmimo – termino pabaiga, akistata siekta išsiaiškinti, ar lemtingąją sausio 25-ąją dieną jauna moteris prisidėjo prie kraupios savo sūnaus egzekucijos. Jei pasitvirtins, kad smurtavo ir motina, antradienį prokurorai kreipsis į teismą dėl suėmimo jai pratęsimo.

Ekspertai nustatė, kad berniukui sausio 25-ąją buvo suduoda apie 130 smūgių, iš kurių į galvą – apie dešimt.

Kadangi tyrimo metu sugyventinių parodymai keitėsi, tikimasi, jog po šio veiksmo bus sudėti visi taškai ant i. Iškart po nusikaltimo įvykdymo moteris buvo prisiėmusi kaltę, vėliau tikino, jog smūgius atliko tik G.Kontenis. Ji vaiką, neva tai, tik stumtelėjusi.

G.Kontenis prisipažįsta, kad kelis kartus yra smurtavęs prieš vaiką, tačiau, prokurorų žiniomis, kategoriškai neigia jį mušęs praėjusių metų lapkričio 23 d., kai vaikas į darželį atėjo su guzu galvoje ir sumuštu keliu. Jis tikina, jog mažametį mušė ir sugyventinė.

Ekspertai nustatė, kad berniukui sausio 25-ąją buvo suduoda apie 130 smūgių, iš kurių į galvą – apie dešimt.

Vasario 13 d. teisėsauga atskleidė, jog abu įtariamieji nusikaltimo padarymo metu buvo apsvaigę nuo narkotinių medžiagų – metamfetamino. G.Kontenis anksčiau yra teistas už neteisėtą narkotikų disponavimą.

Nuo ikiteisminio tyrimo pradžios policija jau yra apklaususi daugiau nei 150 asmenų – kaimynus, Kėdainių rajono vaiko teisių apsaugos tarnybos, darželio, kurį lankė nužudytas berniukas, darbuotojus, vaiko artimuosius. Dar iki nužudymo G.Kontenis yra naudojęs fizinį smurtą prieš savo sugyventinę – dėl to pradėtas atskiras ikiteisminis tyrimas. Abiem įtariamiesiems bus atliekamas ir psichiatrinis tyrimas.

Ketvirtadienį atvesdinti į komisariatą, abu įtariamieji bandė dangstytis veidus. Jie atvesti vienas po kito. Akistata užtruko apie 3,5 val. Pirmasis, pusvalandžiu anksčiau, išvestas G.Kontenis.

Vis dėlto, jei kaltu būtų pripažintas tik nužudyto berniuko patėvis, motina neišvengtų atsakomybės dėl mažamečio palikimo nesaugioje jam aplinkoje.

Įvykis, išjudinęs vaikų apsaugos sritį

Kaip skelbta anksčiau, sausio 25 d. vakarą Kėdainiuose itin sunkiai sužalotas buvo ketverių metų vaikas.

„Sužalojimai ypač sunkūs, sumušimai su pakraujavimu visame kūne, nugaros srityje, beveik visas kūnas nusėtas mėlynėmis. Stipriausiai sužalota galva, po kietaisiais galvos dangalais dešinėje pusėje išsiliejęs kraujas, smegenys patinę. Skubiai operuotas. Neurochirurgų komanda pašalino kraujo krešulius, atliko kitus reikalingus chirurginius veiksmus“, – yra pasakojęs Kauno klinikų vaikų reanimatologas Vaidotas Gurskis.

Po dviejų parų, praleistų Kauno klinikose, berniukas mirė. Vaikų ligų klinikos gydytojai tuomet tikino, kad iš sužalojimų akivaizdu, jog berniukas buvo mušamas ne pirmąkart, smurtui naudoti kieti ir buki daiktai.

Per tyrimą įtariamieji aiškino, kad smurtas šeimoje kilo dėl to, kad mažametis nemokėjo ištarti skaičių pavadinimų. Vaiko egzekucija tęsėsi ne vieną valandą. Merdinčiam vaikui motina dar sugirdė vaistų, manė, kad pavyks pagydyti pačiai. Medikai iškviesti, kai mažametis realiai buvo miręs.

Šeima nebuvo įtraukta į socialinės rizikos sąrašą, socialiniai darbuotojai teigia neturėję pagrįstų duomenų apie galimą ankstesnį smurtą. Mažametis socialiniams darbuotojams buvo užsiminęs, kad jį mušė patėvis, tačiau teisėsauga, nesurinkusi pakankamai įrodymų, ikiteisminį tyrimą nutraukė. Nuvilnijus šiam skandalui, dėl nutarimo nutrauktų ikiteisminį tyrimą pradėtas tarnybinis patikrinimas. Dėl tyrėjo veiksmų atskirą tyrimą atlieka Policijos departamentas.

Be šio kontroversiško sprendimo, taip pat nuspręsta patikrinti visus nutrauktus ikiteisminius tyrimus, susijusius su galimai nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiais nepilnamečiais, praneša prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius