Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 29 /15:54

Itin žiaurūs verslininko D.Vaisėtos žudikai išvengė įkalinimo iki gyvos galvos

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paskelbė, jog verslininko Dariaus Vaisėtos žudikai už grotų praleis ilgus metus, tačiau ne visą gyvenimą. Tiesa, su žmogžudžiais susijęs vagišius Dovydas Našlėnas nuo teisėsaugos slapstosi iki šiol.
Dariaus Vaisėtos nužudymo vieta Nemenčinės miške
Dariaus Vaisėtos nužudymo vieta Nemenčinės miške

Teismas jauno vyro suplanuotą nužudymą įvertino kaip itin žiaurių, tačiau bausmės nei pailgėjo, nei sutrumpėjo – jos liko tokios pačios, kaip buvo skyręs Vilniaus apygardos teismas.

Mantas Adomavičius kalės 19 metų, Romanas Mironiukas – 18 metų, Monika Elenbergaitė – 17 metų, Laurynas Drūteika – 16 metų.

Nužudyto verslininko tėvas nuteistiesiems prašė ne tik kvalifikuoti nužudymą kaip itin žiaurų, bet ir skirti įkalinimą iki gyvos galvos. Teismas patenkino nukentėjusiojo prašymą tik dėl nužudymo kvalifikavimo.

„Nors pirmos instancijos nuosprendis turėjo trūkumų, jie pripažinti kaltais pagrįstai“, – sakė teisėjas Linas Šiukšta.

Nuteistieji tikino, kad jiems skirtos per griežtos bausmės.

Dviem nukentėjusiais pripažintiems verslininko šeimos nariams nuteistieji turės sumokėti po 30 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Nuosprendį šioje byloje Vilniaus apygardos teismas paskelbė prieš ketverius metus – 2012 metų gruodžio viduryje. Apeliaciniam teisme bylos nagrinėjimas pagal proceso dalyvių skundus užtruko trejus metus.

Bylos duomenimis, 2009-ųjų balandį M.Adomavičius sumanė apvogti turtingą verslininką – vienos sostinės bendrovės direktorių 40-metį D.Vaisėtą. Įgyvendinti šią užmačią be R.Mironiuko padėjo L.Drūteika ir M.Elenbergaitė.

Ypatingas vaidmuo teko M. Elenbergaitei, dirbusiai toje pačioje bendrovėje marketingo administratore ir anksčiau su verslininku palaikiusiai artimus ryšius.

Merginai buvo pavesta surinkti informaciją apie D.Vaisėtos name esantį turtą, išsiaiškinti verslininko atvykimo ir išvykimo laiką. Patekti į D.Vaisėtos namą nebuvo sunku – raktą sutartoje vietoje šeimininkas palikdavo namus ir jo aplinką tvarkantiems žmonėms. Iš verslininko namo pavogta turto daugiau kaip už 110 tūkst. litų – laikrodžių, brangių papuošalų, dujinių ir pneumatinių pistoletų.

Pasak prokuratūros, siekdamas pagrobti daugiau verslininko turto – pinigus, esančius asmeninėse bei jo bendrovės bankų sąskaitose, – M.Adomavičius suplanavo D.Vaisėtą nužudyti. Surinkti reikalingą informaciją vėl patikėjo M.Elenbergaitei.

2009 metų birželio 10-osios vakarą ši mergina įviliojo verslininką į spąstus – iš anksto numatytą apleistą fermą Vilniaus rajone. Į D.Vaisėtą paleisti keturi šūviai. Įtariamiesiems nusikaltimu atiteko prabangus laikrodis, mobilusis telefonas, žiedas.

Pasinaudojant pagrobtomis bankų kortelėmis, Vilniuje bei Rygoje buvo atsiskaitinėjama už parduotuvėse įgytas prekes, taip pat pinigų buvo paimta iš bankomatų.

M.Adomavičiaus vadovaujama organizuota grupė siekė iki galo ištuštinti D.Vaisėtos asmenines bei jo bendrovės banko sąskaitas, kuriose pinigų buvo daugiau. Tam tikėtasi pasinaudoti nužudyto verslininko asmens tapatybės kortele bei R.Mironiuko panašumu į D.Vaisėtą.

Dariaus Vaisėtos nužudymo vieta Nemenčinės miške
Dariaus Vaisėtos nužudymo vieta Nemenčinės miške

Nusikaltėliai mėgino sudaryti su banku naują sutartį, gauti identifikavimo kodų generatorių ir iš trijų sąskaitų į savąją pervesti didelę sumą pinigų. Tačiau su banku sudaryti elektroninių paslaugų sutarties verslininku apsimetusiam R.Mironiukui nepavyko.

Pareigūnai nustatė, kad jaunuolių taikiklyje buvo atsiradusi nauja auka – dar vienos bendrovės direktorius, D.Vaisėtos draugas M.Č. Jį taip pat siekta nužudyti ir pagrobti jo turtą.

15min primena, kad po žmogžudystės į teisiamųjų suolą sėdo šeši jaunuoliai. Be anksčiau minėtų M.Adomavičiaus, R.Mironiuko, M. Elenbergaitės ir L.Drūteikos, tarp jų buvo Lukas Blinovas bei Dovydas Našlėnas.

Pastarieji buvo nuteisti kalėti kalėti po 3 metus ir 3 mėnesius už vagystę iš D.Vaisėtos namų, tačiau D.Našlėnas vėliau pasislėpė nuo teisėsaugos ir slapstosi iki šiol. 15min su partneriais atliktas tyrimas rodo, kad vaikino pėdsakai veda į Bulgariją, kur jis valdo įmonę su labai įdomia istorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius