Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įžūli pėsčioji Vievyje policininkams liepė eiti gaudyti banditų ir narkomanų

Vilniaus apskrities policijai kelia susirūpinimą lengvai įžvelgdamos, nemažėjančios tendencijos, kad policijos nustatyti pažeidėjai ne tik atsisako vykdyti teisėtus pareigūnų reikalavimus, bet dažnai imasi „puolimo“ taktikos, be jokio pagrindo mesdami kaltinimus dėl tarnybinių įgaliojimų viršijimo, kitų tarnybinių pažeidimų. Policija įspėja, kad į policijos pareigūnų garbės ir orumo įžeidimą, bandymus išvengti atsakomybės meluojant, metant pramanytus kaltinimus, bus principingai reaguojama.
Elektrėnų policija
Elektrėnų policija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašoma Vilniaus apskrities VPK pranešime, pirmadienį 19.40 val. Vievyje Elektrėnų policijos komisariato patrulių būrio pareigūnai už Kelių eismo taisyklių nesilaikymą sustabdė Vievio gyventoją N.I. (gimusi 1971 m.). Moteris perėjo kelią neleistinoje vietoje.

Į pareigūno reikalavimus sustoti ji nereagavo, bandė pasišalinti šaukdama, kad nestos, mokydama pareigūnus „gaudyti banditus ir narkomanus“, o vėliau įžeisdama vieną pareigūnų nepadoriu žodžiu. Moteris kategoriškai atsisakė pasisakyti savo asmens duomenis ir bandė pasišalinti iš pažeidimo vietos, nors ir buvo įspėta apie atsakomybę už teisėto policijos pareigūno nurodymo ir reikalavimo nevykdymą.

Bendraujant su N.I. privažiavo automobilis, kuriame sėdėjusi kita moteris – L.P. – ėmė šaukti ant pareigūno, kad šis sulaikinėja ne tuos ką reikia ir apkaltino jį esant neblaiviu.

Pareigūnui dar bandant susistabdyti KET pažeidimą padariusią N.I., Elektrėnų PK jau buvo gautas neprisistačiusios moters pranešimas, jog Vievyje policijos pareigūnas vedėsi moterį, kurią užgauliojo, įžeidinėjo, visaip gąsdino ir spardė į kojas. Pranešėja pareiškė įtarianti, kad pareigūnas gali būti neblaivus.

Į įvykio vietą atvykęs Vievio policijos nuovados viršininkas pasiūlė abiem moterims ir kitiems įvykio liudytojams vykti į nuovadą patikrinti patrulio blaivumą. Moterys, iš pradžių griežtai atsisakinėjusios, galop nuvyko į nuovadą. Jų akivaizdoje buvo nustatyta, jog pareigūnas blaivus.

Pažeidėjai N.I. buvo surašytas ir administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 131 str. 1 d. Be to, Elektrėnų policijos komisariate pradėtos administracinių teisės pažeidimų bylų teisenos pagal ATPK 187 str. 2 d.: N.I. už policijos pareigūno teisėto nurodymo ir reikalavimo nevykdymą, jo garbės ir orumo įžeidimą ir L.P. už pareigūno garbės ir orumo įžeidimą, išreikštą įžeidžiančiu elgesiu ir kibimu.

Ne vien keista, bet ir ironiška girdėti teisės normų ir pareigūnų reikalavimų nepaisančių pažeidėjų „skaitomas paskaitas“ apie neva pažeistas piliečių teises ir išsigalvotas pareigūnų pareigas. Nevaldomų emocijų skatinami pažeidėjai dažniausiai semiasi žinias iš pigių amerikietiškų policinių serialų ir to, ką jiems diktuoja įžeista ambicija. Nepaklusnumas ir įžeidimai tikrai nepadės išvengti atsakomybės, veikiau – ją sugriežtins.

Ši nuostata būtina ne vien tik veiksmingam pareigūnų darbui – jos ir ateityje bus griežtai laikomasi pirmiausiai dėl visuomenės vertybių, kurias saugo ir gina pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius