-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 24 /10:59

K.Strupo operacijos galbūt už kyšį norėjusi pacientė atsikratė visuomenės dėmesio: jos sveikata – ne mūsų reikalas

Buvęs Santaros klinikų vadovas Kęstutis Strupas ir jo pacientė Marija Nedvecka stojo prieš teismą dėl mažiausiai 100 eurų kyšio. Praėjusį kartą baudžiamasis procesas prasidėjo viešai, esant galimybei juo domėtis ne tik žurnalistams, bet ir kiekvienam norinčiam. Vis dėlto šįkart teisėjas paskelbė, kad byla bus slapta, atsižvelgiant į teisiamos K.Strupo pacientės nenorą matyti salėje žiniasklaidos atstovų. 
Marija Nedvecka ir Kęstutis Strupas
Marija Nedvecka ir Kęstutis Strupas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip skelbta anksčiau, buvęs Santaros klinikų vadovas K.Strupas vietoje piktnaudžiavimo dabar įtariamas tik kyšininkavimu. Būtent dėl šio kaltinimo K.Strupas šį ketvirtadienį stojo prieš teismą.

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad teisme yra gautas rašytinis kaltinamosios M.Nedveckos prašymas nagrinėti šią bylą už uždarų durų, nes kalbant jos galimai duotus kyšius bus aptariami ir klausimai, susiję su sveikata.

Visi proceso dalyviai tokį teisiamosios prašymą palaikė.

Nuo šiol bylos svarstymas ir jos medžiaga tapo nevieša, prieštarauti tokiam teismo uždarumui nėra jokių galimybių.

Ketvirtadienį už uždarų durų apklaustas kol kas vienintelis bylos liudytojas – kitas su šia paciente susidūręs medikas.

„Todėl, kad aš konsultavau pacientę. Ir suplanavau jos guldymą“, – tik tokį ryšį su byla ir joje kaltinamais asmenimis žurnalistams atskleidė Andrius Montvila, kuris Santarų klinikose yra atsakingas už ambulatorinę pagalbą, konsultuoja pacientus, sergančius chirurginėmis ligomis. Pasak mediko, apie galbūt K.Strupui duotą ar imtą kyšį jis nieko nežino, o jam pačiam kaip gydytojui pinigų pacientai nesiūlo, tiesa, yra atsilyginę, atsidėkoję gėlėmis.

Liudytojas A.Montvila interviu pažėrė užuominų apie tai, kodėl medikai, ypač jauni, gali susigundyti neteisėtu atlygiu.

Liudytojas A.Montvila interviu pažėrė užuominų: esą jaunų medikų darbas Lietuvoje vertinamas nepakankamai, tad egzistuoja tikimybė, jog jie gali susigundyti neteisėtu atlygiu.

VIDEO: Mįslingas gydytojo A.Montvilos interviu po bylos dėl kyšio: dėl ko trečdalis jaunų medikų emigruoja

Kaltinamojo akto duomenimis, 2018 m. sausio mėnesį per du kartus M.Nedvecka davė ne mažiau kaip 100 eurų kyšį K.Strupui. Suma nekonkreti, nes kyšis esą buvo duotas per du kartus, tik pirmojo atvejo suma tiksliai nežinoma.

Ketvirtadienį neviešame posėdyje buvo perklausyti slapta daryti garso įrašai, kaip K.Strupas ir pacientė M.Nedvecka derindavo susitikimus ir gydymo planus telefonu.

15min primena, kad korupcijos skandalas medikų bendruomenę ir visą Lietuvą sudrebino 2018-ųjų žiemą. Vasario mėnesį teisėsauga visuomenei pranešė, kad STT tiria stambią korupciją Santaros klinikose: iškart buvo minimas ligoninės vadovas Kęstutis Strupas ir kalbėta apie stambius kyšius dėl viešųjų pirkimų.

Iš viso skandalo K.Strupui likusi bylelė dėl šio galbūt paimto 100 eurų kyšio toliau bus nagrinėjama lapkritį. Abu kaltinamieji kaltę neigia, o šiandieną po uždaro posėdžio pateikti komentarų žiniasklaidai nesutiko nei K.Strupas, nei abiejų teisiamųjų advokatai, nei prokurorė.

VIDEO: Po uždaro bylos nagrinėjimo žurnalistai nesulaukė nei teisiamųjų, nei jų advokatų komentarų

Neseniai 15min skelbė, kad didžiajame Santaros korupcijos skandale asmeniškai K.Strupas „išreklamuotas“ per klaidą: ikiteisminis tyrimas tebeatliekamas 14 kitų įtariamųjų atžvilgiu, tarp kurių šio buvusio įstaigos vadovo nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius