Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 06

K.Strupas Santaros korupcijos skandale „išreklamuotas“ per klaidą: teismo laukia 14 kitų įtariamųjų

Kai vienas garsiausių ir labiausiai mokslui bei savo pacientams nusipelniusių Lietuvos medikų Kęstutis Strupas stojo prieš teismą – jausmas buvo dvejopas. Garsus medikas teisiamas dėl 100 eurų kyšio, bet kurgi dingo įtarimai dalyvavus didžiajame Santaros klinikų korupcijos skandale dėl viešųjų pirkimų?
Didžiojoje korupcijos byloje įtarimai piktnaudžiavimu K.Strupui, kuriam sulaikymų bei kratų įkarštyje teko pabūti ir suimtam, yra visiškai panaikinti.
Didžiojoje korupcijos byloje įtarimai piktnaudžiavimu K.Strupui, kuriam sulaikymų bei kratų įkarštyje teko pabūti ir suimtam, yra visiškai panaikinti. / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Ar 100 eurų kyšis buvo, ar nebuvo, Temidės tarnai atsakys ateityje, bet dabar įdomus kitas klausimas: nejaugi teisėsauga sukėlė korupcijos skandalą, kurio įkarštyje iškart buvo paminėtos kelių sulaikytų asmenų pavardės, neturėdama jokio realaus pagrindo?

Bendrauti nenorėjo, bet esmė išsprūdo

Palyginti su baisiaisiais korupciniais įtarimais, bylelė dėl pacientės kyšio profesoriui tikriausiai yra smulkmena, tačiau vis vien nemaloni – iš teismo rūmų buvęs Santaros klinikų vadovas garsus chirurgas K.Strupas stengėsi pasišalinti kuo greičiau, nesiaiškindamas žurnalistams.

Vis dėlto pasiteiravimas apie pagrindinę bylą ir didžiuosius kaltinimus K.Strupą privertė stabtelėti ir suklusti.

Tai kur jūs buvot, kai jie buvo nutraukti? – klausimu į klausimą apie didžiuosius korupcinius įtarimus atsakė medikas.

„Va, šitas klausimas tai buvo geras. Tai kur jūs buvot, kai jie buvo nutraukti?“ – apmaudo neslėpė teisiamas profesorius. Nors ir toliau skubėjo atsisveikinti, medikas dar pridūrė: „Šių metų gegužės 7-ąją ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Pilnai nutrauktas.“

VIDEO: Dėl 100 eurų teisiamas K.Strupas pasigenda baisiųjų korupcinių įtarimų: „Kur jūs buvot, kai jie buvo nutraukti?“

Kur kas kitoks vaizdas buvo piešiamas 2018 m. vasario 21 d. popietę, kai Generalinėje prokuratūroje dėl Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų (VULSK) korupcijos skandalo buvo sušaukta speciali spaudos konferencija. Joje dalyvavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Nėrijus Puškorius ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos Ikiteisminio skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius.

Kalbėjo skambiai, bet apsidrausdami

Prieš pusantrų metų teisėsauga visuomenei skambiai pranešė, kad STT tiria stambią korupciją Santaros klinikose: iškart buvo minimas ligoninės vadovas K.Strupas, pranešta ir apie ilgamečio ligoninės Informatikos ir plėtros centro direktoriaus Romualdo Kizlaičio sulaikymą, kalbėta apie kyšius dėl viešųjų pirkimų (aktualių pirkimų suma viršijo net 2 milijonus eurų). Pareigūnai tuomet tvirtino, kad stambūs kyšiai vadovybei buvo maskuojami paramos forma, neva tai labdara klinikoms.

Tiesa, tyrimui vadovaujantis prokuroras N.Puškorius spaudos konferencijos metu apie Santaros klinikų vadovo vaidmenį kalbėjo apsidrausdamas.

Tiesiai šviesiai paklaustas, ar nusikalstamoje korupcinėje veikloje K.Strupas galėjo dalyvauti asmeniškai, ar per tarpininkus, prokuroras atsakė taip: „Šiandieną mes to pakomentuoti iš tikrųjų negalėtume, kad nepakenktume tyrimo sėkmei.“

BNS žurnalisto tuomet paklaustas, ar tiek K.Strupas, tiek R.Kizlaitis yra įtariami ir piktnaudžiavimu, ir kyšininkavimu, neaiškiai atsakė ir STT atstovas R.Lukošius: „Dėl paties kvalifikavimo pateiksime jums informaciją detaliau. Bet jie yra laikinai sulaikyti. Kaip procesas numato, jie nuo sulaikymo momento tampa įtariamaisiais. O paskui jau seka įtarimų pareiškimas, apklausos jų ir taip toliau.“

VIDEO: Spaudos konferencija Generalinėje prokuratūroje

Visgi apie K.Strupą R.Lukošius pasakė ganėtinai konkrečiai: „Laikinas sulaikymas generalinio direktoriaus yra siejamas su veika, kuri yra numatyta Baudžiamojo kodekso 228-ojo straipsnio 2-ojoje dalyje, tai piktnaudžiavimas.“

Minėtas BK straipsnis numato, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, kuris siekė turtinės ar kitokios asmeninės naudos (jeigu nebuvo kyšininkavimo požymių), piktnaudžiavo tarnybine padėtimi arba viršijo įgaliojimus ir dėl to didelės žalos patyrė valstybė, Europos Sąjunga, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki 7 metų.

Skandalo svoris pasikeitė

Dabar jau aišku, kad šie įtarimai K.Strupui subliuško. Tai visuomenei tapo žinoma tik tuomet, kai Generalinė prokuratūra pranešė buvusiam Santaros klinikų vadovui kaltinimus perkvalifikavusi.

Nors K.Strupas tapo kaltinamas kyšininkavimu (tai laikoma dar sunkesne nusikalstama veika nei piktnaudžiavimas, už kyšininkavimą gresia net iki 8 metų nelaisvės) ir dėl to stojo prieš teismą, posėdžio metu paaiškėjo, kad iš viso skandalingo konteksto liko tik kuklios nuotrupos.

Susidarė įspūdis, kad tyrėjai, narplioję stambios korupcijos reikalus, galbūt visai netyčia aptiko duomenų, kad K.Strupas per keletą sykių galėjo gauti 100 eurų kyšių. Didžiojo skandalo kontekste, kai kalbėta apie nešvarius 2 milijonų eurų vertės viešuosius pirkimus, ši suma atrodo kaip lašelis jūroje.

Tačiau prokurorai į 100 eurų epizodą nusprendė pažiūrėti principingai, tad K.Strupą kartu su jo papirkimu kaltinama paciente pastatė prieš teismą. Abu teisiamieji jiems pareikštus kaltinimus kategoriškai neigia, o ar surinktų duomenų pakaks jų kaltei pagrįsti arba nekaltumui konstatuoti, paaiškės tik teismui skelbiant nuosprendį.

Bendras įtariamųjų skaičius perkopęs net velnio tuziną.

Visgi visa Santarų korupcijos skandalo byla, bent jau teisėsaugininkų teigimu, toli gražu nėra subliuškusi. Atvirkščiai – esą tyrimo įkarštyje visuomenei net nebuvo atskleisti įspūdingi jos mastai.

Dabar Generalinė prokuratūra portalui 15min atskleidė, kad šiame rezonansiniame ikiteisminiame tyrime narpliojama iki dešimties epizodų, o bendras įtariamųjų skaičius perkopęs velnio tuziną.

Tarp šių keliolikos asmenų K.Strupo pavardės nėra, buvęs Santaros klinikų direktorius jokiame kitame tyrime šiuo metu nėra niekuo įtariamas.

Pirkimai už 2 370 000 eurų

15min pasidomėjo, kokie dideli įtarimai maždaug 15 mėnesių oficialiai buvo prislėgę Santaros klinikoms vadovavusio mediko pečius.

Įstaigos vadovas buvo įtariamas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba siekiant „kitokios asmeninės naudos.“

Buvo įtariama, kad K.Strupas per jam pavaldų asmenį reikalavo iš juridinių asmenų paramos Santaros klinikoms dėl ne mažiau kaip penkių viešųjų pirkimų informacinių technologijų srityje.

Kalbant konkrečiau, buvo įtariama, kad K.Strupas per vieną sau pavaldų asmenį reikalavo iš juridinių asmenų paramos VULSK dėl laimėtų ir vykdomų ne mažiau kaip penkių viešųjų pirkimų informacinių technologijų srityje, kuri buvo skaičiuojama procentine išraiška nuo viešojo pirkimo sumos.

Prokuratūros ir STT duomenimis, šie penki pirkimai buvo vykdomi ne mažiau kaip už 2 370 000 Eur sumą.

Vadovaujantis Baudžiamojo proceso kodekso 212 str. 2 punktu, K.Strupo atžvilgiu nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba, nesurinkus pakankamai duomenų dėl šios nusikalstamos veikos padarymo.

Apie tokį priimtą prokuroro sprendimą Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba visuomenę buvo informavusi viešai.

Kitų bylų K.Strupo atžvilgiu nėra

„Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad atliekant minėtą ikiteisminį tyrimą buvo gauta duomenų apie tai, kad K.Strupas galimai priėmė kyšį. Ši nusikalstama veika nesusijusi su tiriamomis nusikalstamomis veikomis, susijusiomis su viešaisiais pirkimais, todėl buvo atskirta į atskirą procesą ir šiuo metu nagrinėjama teisme“, – 15min informavo Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros (GP) Komunikacijos skyriaus atstovai.

GP atstovai taip pat užtikrino, kad STT neatlieka daugiau jokių ikiteisminių tyrimų K.Strupo atžvilgiu.

Savo ruožtu Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai irgi neturi duomenų apie jokius kitus ikiteisminius tyrimus šio asmens atžvilgiu.

Tuo pačiu Generalinė prokuratūra 15min informavo, kad didysis ikiteisminis tyrimas dėl Santaros klinikų tebevyksta intensyviai. Pasirodo, yra tiriami net 9 nusikalstamos veikos epizodai, o įtarimai pareikšti jau 14 asmenų.

Apie šio ikiteisminio tyrimo baigimą prokuratūra ir STT planuoja skelbti 2019 m. pabaigoje arba kitų metų pirmajame ketvirtyje.

Patyręs ir pagerbtas specialistas

Korupcijos skandale minimas biomedicinos mokslų daktaras, akademikas, profesorius K.Strupas yra vienas garsiausių šalies medikų, žinomas pilvo chirurgas, atlikęs daugybę unikalių ir itin sudėtingų operacijų.

Suprasti akimirksniu

  • K.Strupas Vilniaus universiteto Medicinos fakultete studentams skaito paskaitas apie pilvo chirurgiją, transplantologiją, endokrininę chirurgiją, vadovauja studentų moksliniams darbams.
  • K.Strupas yra ir Lietuvos mokslų tarybos ekspertas.
  • Profesorius yra pelnęs daug apdovanojimų. Be kitų, 2012 m. jis paskelbtas „Profesijos riteriu“ už nuopelnus tobulinant pilvo organų chirurgiją, pasiekimus ir inovacijas onkologinėje chirurgijoje, kepenų, kasos ir inkstų transplantacijas, ilgametį ir pasišventusį darbą.
  • 2007 m. jis Lietuvos prezidento apdovanotas Karininko Kryžiaus ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“.

Jis Santaros klinikoms vadovavo nuo 2013 m., o 2018 m. rugsėjo 20 dieną jo paties prašymu iš Santaros klinikų vadovo pareigų K.Strupas buvo atleistas. Šiuo metu klinikose jis yra Pilvo chirurgijos centro vadovas ir operuojantis chirurgas.

Beje, pernai vasarį skandalo įkarštyje profesoriaus žmona viešai pareiškė neabejojanti savo sutuoktinio nekaltumu.

„Kaip gyvenome kukliai, taip ir gyvename. Man skauda širdį – prieš žmogų apipilant purvu pirmiausia reikia viską gerai išsiaiškinti, o ne trimituoti visam pasauliui“, – viename interviu yra pasiguodusi K.Strupo žmona.

„Man skaudu, kad teršiamas mano vyro vardas, esą jis turėjo savanaudiškų tikslų. Bet nėra jokio savanaudiškumo – kaip gyvenome kukliai, taip ir toliau gyvename. Man skauda širdį, taip neturėtų būti – prieš žmogų apipilant purvu pirmiausia reikia viską gerai išsiaiškinti, o ne trimituoti visam pasauliui“, – interviu „Lietuvos rytui“ yra sakiusi Silvija Strupienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius