-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pasieniečių vardą kartą suteršęs kinologas grįžo į tarnybą ir įklimpo daug rimčiau?

Savaitgalį girtas prie vairo įkliuvęs pasienietis Mindaugas Mudričenka jį pričiupusiems patruliams bruko kyšį. Už tai M.Mudričenkai gresia kalėjimas, bet iš tarnybos jis bus atleistas ne pirmąkart. Kaip pareigūno mundurą jam pavyko suteršti dukart?
Mindaugas Mudričenka
Mindaugas Mudričenka / Nuotr. iš „Facebook“

VSAT pareigūno darbovietėje, t. y. Pagėgių rinktinėje, pradėtas tarnybinis patikrinimas. Rinktinės vadovų teigimu, šis pasienietis artimiausiu metu turėtų būti atleistas iš tarnybos.

M.Mudričenka savo vadovų nemalonę pirmąkart užsitraukė, kai girtas siautėjo prie Vištyčio ežero. Kinologas leido sau taip „atsipalaiduoti“ ne tarnybos metu.

Užsipuolė poilsiautojus

Vėlai vakare poilsiavietėje buvo grupelė žmonių, o apie 23 val. prie jų atvažiavo „Volkswagen Passat“ markės automobilis. Nauja kompanija poilsiautojams iškart pasirodė įtartina, kai iš mašinos išlipo agresyvus vyras.

Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo M.Mudričenka.

Liudininkų teigimu, pasienietis priėjęs prie žmonių pradėjo prie jų kabinėtis ir pareiškė, kad čia jie „negali švęsti“.

Kad M.Mudričenka perlenkia lazdą, pasirodė ir patiems pasieniečio draugams. Vienas iš jų net išlipo iš automobilio, kad įsodintų savo draugą atgal, kol šis nepridarė daugiau rūpesčių.

Deja, buvo per vėlu.

Įsiutęs M.Mudričenka išspyrė poilsiautųjų automobilio žibintą. Tada ir šoko į automobilį ir kartu su kompanija spruko nuo jį besivijusių poilsiautojų.

Nutraukti bylą prašė nukentėjusysis

Kad ir kaip pasienietis bandė pasprukti, pasislėpti nuo teisingumo jam nepavyko. Tiesa, daugiausia laimingo atsitiktinumo dėka. Vienas iš poilsiautojų suprato, kad socialiniame tinkle „Facebook“ šmėstelėjęs veidas pažįstamas ne iš kur kitur, o iš incidento prie ežero. .

Priremtas daugiau policijos surinktų įrodymų, M.Mudričenka kaltę pripažino, tačiau užantyje turėjo kitą kortą.

Vilkaviškio rajono apylinkės teisme pasienietis pareiškė, kad su poilsiautoju jis susitaikė, o padaryta žala – atlyginta.

O nukentėjusysis ne tik patvirtino, kad M.Mudričenka atlygino žalą, tačiau ir antrino jį prieš tai užsipuolusiam pasieniečiui, prašydamas bylą jo atžvilgiu nutraukti.

To pakako, kad Vilkaviškio rajono apylinkės teismas nutrauktų bylą M.Mudričenkos atžvilgiu. „Yra pagrindo manyti, kad ateityje kaltinamasis nedarys naujų nusikalstamų veikų. Jis yra darbingas, charakterizuojamas daugiau teigiamai, nusikalto pirmą kartą, nėra baustas administracine tvarka“, – savo sprendimą motyvuoja teismas.

Kratėsi kaltės šešėlio

Atleidimo iš vidaus tarnybos faktas turėjo būti siejamas ne su baudžiamosios atsakomybės taikymo pareiškėjui faktu, o su pareiškėjo veiksmais, kurie turėjo būti įvertinti kaip žeminantys pareigūno vardą.

Kaip bebūtų keista, pačiam pasieniečiui nutrauktos bylos nepakako, todėl šį nuosprendį jis apskundė. Tokį sprendimą M.Mudričenka tikriausiai priėmė svarstydamas apie tolesnę karjerą Valstybės sienos apsaugos tarnyboje.

Pasieniečiui rūpesčių sukėlė ne 188 eurai, kuriuos jis prie atlygintos žalos turėjo sumokėti į nukentėjusių nuo nusikaltimų fondą, o faktas, kad jam buvo pritaikytas Baudžiamasis kodeksas.

Kitaip tariant, M.Mudričenka norėjo nusikratyti bet kokio kaltės šešėlio, nors nuo baudžiamosios atsakomybės jis buvo atleistas.

O Kauno apygardos teisme pasienietis kalbėjo visai kitaip nei anksčiau.

M.Mudričenka aiškino, kad jokio konflikto tarp jo ir nukentėjusiojo nebuvo, o spyris į automobilio žibintą turėtų užtraukti tik administracinę atsakomybę.

Teismo prisidirbusio pasieniečio argumentai neįtikino, skundas buvo atmestas, o po keleto savaičių pasienietis buvo atleistas iš tarnybos už pareigūno vardo pažeminimą.

Grąžintas į tarnybą

Tačiau iš pasieniečių gretų išmestas Sargybų skyriaus kinologas neprarado vilties ir vadovų sprendimą apskundė Kauno apygardos administraciniam teismui.

Šįkart teismo verdiktas buvo netikėtas VSAT Lazdijų rinktinės, iš kurios buvo atleistas M.Mudričenka, vadovams – teisėja Jolanta Medvedevienė patenkino kinologo skundą ir įpareigojo grąžinti jį į tarnybą.

Kokie buvo teismo motyvai paremti prasikaltusį pareigūną?

„Atleidimo iš vidaus tarnybos faktas turėjo būti siejamas ne su baudžiamosios atsakomybės taikymo pareiškėjui faktu, o su pareiškėjo veiksmais, kurie turėjo būti įvertinti kaip žeminantys pareigūno vardą“, – aiškino teisėja.

Kitaip tariant, turėjo būti pradėtas tarnybinis patikrinimas, o teismo sprendimo, kad trikdydamas rimtį jis elgėsi kaip chuliganas, o ne pareigūnas, nepakako.

Tiesa, už nedirbtus mėnesius M.Mudričenkai turėjo būti sumokėta kelių tūkstančių eurų kompensacija.

Išsisukti nėra vilties

Praėjus kiek daugiau nei metams, praėjusį penktadienį, M.Mudričenka prasikalto daug rimčiau. Šįkart kinologas įkliuvo taip pat ne tarnybos metu, o paryčiais Vištyčio miestelyje.

Vištytyje įkliuvęs girtas prie vairo, M.Mudričenka pabandė papirkti Vilkaviškio rajono patrulius ir pasiūlė jiems 50 eurų.

Šie sureagavo taip, kad atsisveikinimas su tarnyba kinologui dabar yra, ko gero, užtikrintas. Už bandymą papirkti pareigūnus jo laukia teistumas, o teismas gali rinktis – skirti baudą, areštą arba iki 5 metų kalėjimo.

Šįkart VSAT užtikrina, kad tarnybinis patikrinimas yra pradėtas, todėl žada, kad M.Mudričenka turėtų daugiau nebeteršti pareigūno vardo.

„VSAT pareigūno darbovietėje, t. y. Pagėgių rinktinėje, pradėtas tarnybinis patikrinimas. Rinktinės vadovų teigimu, šis pasienietis artimiausiu metu turėtų būti atleistas iš tarnybos“, – teigia VSAT.

15min primena, kad praėjusiais metais dėl korupcijos atleisti šeši pasieniečiai, dar devyni po prevencinių pokalbių pasieniečių gretas paliko savo noru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius