Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kamuolinių vadeiva – teisėjų ir prokurorų gniaužtuose: įkalino „per ilgai“, bet į laisvę neleidžia

4 metai. Tiek „kamuolinių“ nusikalstamos grupuotės lyderiu vadinamam Giedriui Janoniui (gim. 1975 m.) yra atimta laisvė, nors apkaltinamasis nuosprendis per tą laiką jam nebuvo paskelbtas. Net Apeliacinis teismas dabar pasisakė, kad griežčiausia laikina kardomoji priemonė šiam kaltinamajam taikoma per ilgai. Pastaba sujudino prokurorus – pastarieji jau turi planų, kaip užtikrinti G.Janonio kalinimą tiek, kiek jiems atrodys reikalinga.
Giedrius Janonis teisme
Giedrius Janonis teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

G.Janonį ginantį advokatą Ričardą Girdziušą nudžiugino iš esmės palanki Lietuvos apeliacinio teismo nutartis, tačiau suglumino vienas šiame dokumente aptinkamas teisinis „perliukas“.

Vieno iš svarbiausių šalies teismų teisėjai nurodė, kad to daryti nesiūlo, bet atkreipia dėmesį, jog kitoje (dar rimtesnėje) byloje G.Janoniui iki šiol apskritai nėra taikoma jokia kardomoji priemonė. Tikriausiai, sutapimas: prokuratūra po šios „neužuominos“ suskubo kreiptis į Kauno apygardos teismą, prašydama skirti griežčiausią kardomąją priemonę naujojoje byloje G.Janoniui, pradžiai, bent 3 mėnesiams.

„O jūs tik pamėginkite įsivaizduoti, kad ima ir nepaskiria teismas Giedriui Janoniui suėmimo – žurnalistai tuoj pat parašys, kad išėjo banditai į laisvę! Nes jei bus parašyta, kad taip ir turėjo būti – niekam nebus įdomu“, – blaiviai realybę vertina garsus Kauno teisininkas.

R.Girdziušas dar pridūrė: „Aš, atvirai pasakius, net neabejoju, kad jam paskirs suėmimą. Juolab kitam kaltinamajam toje pačioje penktadienį jau paskyrė suėmimą trims mėnesiams.“

G.Janonis yra sulaikytas ir suimtas nuo 2018 m. balandžio 17 d., pastaruoju metu kartu su dar 16 asmenų jis yra teisiamas Kauno apygardos teismo byloje, apimančioje kaltinimus dėl neteisėto laisvės atėmimo (BK 146 str. 2 d.), nesunkaus sveikatos sutrikdymo (BK 138 str. 2 d. 6 p., 9 p.), neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais (BK 253 str. 1 d.), sunkus sveikatos sutrikdymo (BK 135 str. 2 d. 5 p., 7 p., 9 p.), kontrabandos (BK 199 str. 4 d.), plėšimo (BK 180 str. 3 d.).

Maksimali bausmė, kuri pastarojoje byloje G.Janoniui gresia, yra iki 12 metų.

Tuo metu naujojoje byloje, kurioje „kamuolinių“ vadeiva kartu su dar 58 asmenimis yra kaltinamas dar rimtesnėmis nusikalstamomis veikomis (įskaitant nužudymą, turto prievartavimą), kaltinamiesiems gresia net laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Pastarosios bylos Kauno apygardos teismas nagrinėti dar nėra pradėjęs, bet šį pirmadienį nuo ankstaus ryto šaukiamas specialus posėdis, kurio metu bus svarstomas prokuratūros prašymas dėl griežčiausios kardomosios priemonės skyrimo būtent šioje, naujesnėje ir rimtesnėje, baudžiamojoje byloje.

„Bus prašoma paskirti griežčiausią kardomąją priemonę – 3 mėnesius suėmimo“, – 15min patvirtino Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Tautvilė Merkevičiūtė.

Teisme prašymą planuojama išnagrinėti per vieną dieną, tą pačią gegužės 16-ąją galėtų būti paskelta ir atitinkama nutartis. Jei naujas suėmimas G.Janoniui būtų paskirtas, jis sklandžiai „persidengtų“ su senojoje byloje tebetaikoma nelaisve.

Pirmojoje byloje Kauno teismas buvo leidęs laikyti G.Janonį suimtą iki vasaros vidurio, tačiau Apeliacinis teismas sostinėje, konstatavęs per ilgą bendrą suėmimo taikymą, yra nurodęs išspręsti šį klausimą per mėnesį, skaičiuojant nuo 2022 m. balandžio 17 d.

„Aukštesniojo teismo teisėjų kolegija sprendžia, kad jau ilgiau negu ketverius metus taikomos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo terminas šiuo metu jau tampa neproporcingu tiems kaltinimams, kurie pareikšti G.Janoniui šioje baudžiamojoje byloje, ir tai jau iš esmės pažeidžia šio kaltinamojo teises.

Suėmimo terminas šiuo metu jau tampa neproporcingu, pripažino sostinės teisėjai.

Todėl skundžiama teismo nutartimi G.Janoniui pratęstas suėmimo terminas trumpinamas iki tokio, kurio pakaktų išspręsti atitinkamus ne tik šios, bet ir dar vienos (pagrindinės) baudžiamosios bylos, kuriose kaltinamas G.Janonis, organizacinius klausimus, išspręsti klausimą dėl komplekso švelnesnių kardomųjų priemonių, tačiau pakankamų BPK 119 straipsnyje numatytų tikslų užtikrinimui, paskyrimo, taip pat klausimo dėl kardomosios priemonės ar priemonių paskyrimo kitoje jau teismui perduotoje baudžiamojoje byloje išsprendimui“, – nurodė 3 Apeliacinio teismo teisėjai.

Sostinės Temidės tarnų kolegija ir išsamiau pasisakė, kodėl šiame kontekste svarbi kita, naujesnė teismui perduota G.Janonio baudžiamoji byla.

„Teisėjų kolegija atkreipia dėmesį ir į tai, kad ir ankstesnėse teismo nutartyse, kuriomis būdavo pratęsiamas ne tik G.Janonio, bet ir kitų kaltinamų asmenų šioje byloje suėmimo terminas, būdavo minimas kitas ikiteisminis tyrimas dar didesnės apimties baudžiamojoje byloje, kurioje G.Janonis ir kiti asmenys įtariami dar sunkesniais nusikaltimais, už kuriuos jiems gresia netgi laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

G.Janonis ir kiti asmenys įtariami dar sunkesniais nusikaltimais, už kuriuos jiems gresia netgi laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

Svarbu pažymėti, kad šis ikiteisminis tyrimas šiuo metu jau užbaigtas ir byla su kaltinamuoju aktu perduota Kauno apygardos teismui. Lietuvos apeliacinis teismas 2022 m. balandžio 29 d. nutartimi panaikino Kauno apygardos teismo 2022 m. balandžio 5 d. nutartį perduoti šią bylą prokurorui kaltinamojo akto trūkumams pašalinti ir perdavė bylą nagrinėti pirmosios instancijos teismui.

Taigi ši byla, kurioje G.Janoniui pareikšti dar sunkesni kaltinimai, šiuo metu yra Kauno apygardos teismo žinioje. Dar kartą pažymėtina, kad šioje, vadinamoje pagrindine, baudžiamojoje byloje G.Janoniui nepaskirta iš viso jokia kardomoji priemonė. Teisėjų kolegija šiuo atveju nedėsto jokios nuomonės dėl kardomųjų priemonių taikymo kitoje byloje.

Teisėjų kolegija šiuo atveju nedėsto jokios nuomonės dėl kardomųjų priemonių taikymo kitoje byloje.

Kita vertus, kolegija pažymi, kad griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo taikymas, ir ypač tokį ilgą laiką, išskirtoje byloje, tuo siekiant užtikrinti BPK 119 straipsnyje nustatytus tikslus kitoje byloje, kurioje tie patys asmenys kaltinami sunkesnių nusikaltimų padarymu, negali būti pateisinamas“, – rašoma iškart įsiteisėjusioje, galutinėje ir neskundžiamoje Lietuvos apeliacinio teismo nutartyje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ričardas Girdziušas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ričardas Girdziušas

„Aš sunkiai galėčiau įsivaizduoti, kad nepažeidžiamos žmogaus teisės, žmogaus, kuris kalinamas ilgiau nei ketverius metus ir be apkaltinamojo nuosprendžio“, – sakė advokatas R.Girdziušas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius