Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karolis Šimkus gali ilgam sėsti už grotų, kriminalistai apklausė 630 žmonių

Socialiniuose tinkluose verslo mokymus žadantis 29 metų vilnietis Karolis Šimkus giliai įklimpo į savo biznius. Jam pareikšti įtarimai apgaule įgijus didelės vertės svetimą turtą. Prokurorai sako, kad per artimiausius mėnesius itin didelės apimties byla bus perduota teismui. Vyrui gresia iki 8 metų nelaisvės. Mokesčių inspektoriai pradėjo griežčiausias kontrolės procedūras.
Karolis Šimkus
Karolis Šimkus / „YouTube“ nuotr.

Praėjusią savaitę paskelbtas 15min tyrimas apie bendrovės „Verslas nuo nulio“ direktorių K.Šimkų sulaukė didelio susidomėjimo.

Tekstas buvo perskaitytas apie 100 tūkst. kartų, socialiniuose tinkluose juo dalinosi keli tūkstančiai vartotojų, redakcija gavo pusšimtį laiškų ir žinučių, kuriose skaitytojai dalinosi savo istorijomis.

Aiškėja, kad K.Šimkaus apgautų žmonių išties buvo šimtai. Juos visus surado ir apklausė teisėsaugos pareigūnai. Kai kurie iš nukentėjusiųjų prarado ne kelis šimtus eurų, bet dešimtis tūkstančių.

Bendrovės „Verslas nuo nulio“ direktoriaus laukia rimti nemalonumai.

Ikiteisminis tyrimas dėl Karolio Šimkaus veiklos

Ieškinyje – 164 tūkst. eurų

2014 metų pabaigoje Vilniaus apylinkės prokuratūra pradėjo kuruoti ikiteisminį tyrimą dėl K.Šimkaus ir jo valdomų bendrovių veiklos.

Į vieną bylą buvo sujungta daugybė skundų iš visos Lietuvos. Žmonės skirtingose šalies vietose pranešdavo, kad K.Šimkaus bendrovės „Vebis“ arba „Afiliatus“ paimdavo pinigus už biokurą, tačiau nepristatydavo produkto.

„Pradžioje situacija buvo neaiški, nebuvo matyti viso galimo nusikaltimo masto. Skirtinguose komisariatuose kai kurie žmonių skundai buvo traktuojami kaip civiliniai, nežinant, kad panašių pranešimų yra ir kitose Lietuvos vietose“, – 15min pasakojo prokuroras Paulius Paukštys, kuruojantis šį ikiteisminį tyrimą.

Pradėjus narplioti K.Šimkaus verslus paaiškėjo, kad apgautųjų yra ne dešimtys, bet šimtai.

„Turėjo praeiti šiek tiek laiko, kad žmonės kreiptųsi į policiją, nes kai kurie laukė kelis mėnesius, tikėjosi gauti produktus“, – kalbėjo prokuroras.

VIDEO: Nuo verslo iki nulio: kas yra Karolis Šimkus, feisbuke siūlantis verslo mokymus?

Šiuo metu K.Šimkaus byloje yra apklausta apie 630 žmonių. Iš jų 426 buvo pripažinti nukentėjusiais.

„Tie skaičiai gali keistis, nes po straipsnių atsiranda naujų skundų. Juos taip pat jungiame prie tyrimo“, – sakė P.Paukštys.

Aiškėja, kad K.Šimkus iš savo klientų imdavo ne tik po kelis šimtus ar tūkstantį eurų – kai kurie sumokėjo dešimtis tūkstančių ir negaudavo žadėto produkto.

Įtariama, kad bankrutavusių bendrovių vadovas neteisėtai įgijo svetimo turto mažiausiai už 164 tūkst. eurų. O tai – didelio masto sukčiavimas.

„YouTube“ nuotr./Karolis Šimkus
„YouTube“ nuotr./Karolis Šimkus

Reguliariai registruojasi policijoje

Prokuroras P.Paukštys sako, kad ikiteisminis tyrimas jau baigiamas ir per artimiausius mėnesius turėtų būti perduotas teismui.

„Tai nebuvo tokia jau paprasta byla. Visgi, galimų nusikalstamų veikų mastas itin didelis, – aiškino P.Paukštys. – Šiuo metu sudėtinga tiksliai įvardinti, bet bylą sudarys maždaug apie 90–110 tomų. Mano praktikoje tai yra labai didelės apimties byla.“

Jau aišku, kad vyriškis veikė ne vienas, tačiau prokuroras neįvardino kitų asmenų. Jų vaidmuo buvo antraeilis, nusikaltimų organizavimu įtariamas būtent K.Šimkus.

Jam pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo. Pagal šią nusikalstamą veiką jam gresia iki 8 metų nelaisvės be galimybės skirti alternatyvią bausmę.

Šiuo metu K.Šimkus privalo reguliariai registruotis Vilniaus policijoje. Jis yra pasirašęs pasižadėjimą neišvykti iš šalies.

„Mano žiniomis, įsipareigojimų jis nėra pažeidęs“, – sakė prokuroras.

„YouTube“ nuotr./Karolis Šimkus
„YouTube“ nuotr./Karolis Šimkus

VMI pradėjo griežčiausias procedūras

Teisėsaugininkai žino, kad įtariamasis K.Šimkus toliau kuria verslus, rengia mokymus ir aktyviai reklamuojasi socialiniuose tinkluose.

„Kol kas dėl šitos jo veiklos skundų negavome. Jei gausime – tirsime, – sakė prokuroras. – Šitoje vietoje labai svarbus dalykas yra visuomenės švietimas. Žmonės turėtų ir patys jausti atsakomybę už savo pinigus. Juk įvedus internete to konkretaus asmens vardą ir pavardę nesunkiai galima rasti daugybę skundų. Vien tai turėtų sukelti abejonių. Internetas nėra tokia saugi erdvė, kad galėtume elgtis visiškai negalvodamas.“

Nors teisėsaugininkai kol kas negavo skundų dėl bendrovės „Verslas nuo nulio“, tačiau Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informavo 15min, kad pradėjo „griežčiausias kontrolės procedūras“. Jau anksčiau VMI komunikacijos vadovas Darius Buta pasakojo, kad ruošiamasi K.Šimkui pritaikyti priverstinį atvesdinimą į instituciją.

Vilniečio valdomos bendrovės jau kelerius metus neteikia deklaracijų VMI ir Registrų centrui, tačiau vykdo finansines operacijas. Jis privalės pateikti paaiškinimus mokesčių inspektoriams.

Karolio Šimkaus verslai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius