-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kastujevo įmonės byla dėl sukčiavimo pasiekė Vilniaus teismą

Verslininkai kaltinami nelegaliai supirkinėję metalo laužą ir klastoję dokumentus.
Įmonę „Varalda“ bei jos vadovą ginantis advokatas Ž.Ambrizas (rašo) ir firmos direktorius G.Zabulis kaltinimus pripažįsta tik iš dalies.
Įmonę „Varalda“ bei jos vadovą ginantis advokatas Ž.Ambrizas (rašo) ir firmos direktorius G.Zabulis kaltinimus pripažįsta tik iš dalies. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Antradienį Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinamas vilnietis Gediminas Zabulis bei, kaip juridinis asmuo, jo vadovaujama įmonė „Varalda“.

Teismo posėdyje paaiškėjo, kad įmonės direktoriumi G.Zabulį yra paskyrę jos akcininkai: tai prieštaringai vertinami milijonieriai Veronika Kastujeva ir Maskvos kalėjime tebesėdintis jos vyras Vadimas.

Prokurorai įmonei „Varalda“ bei jos vadovui pareiškė kaltinimus pagal keturis baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo, apgaulingo buhalterinės apskaitos vykdymo, nusikalstamos veikos bendininkų grupėje.

Fiktyvios operacijos

L.T archyvo nuotr./Neaišku, kiek dar užsitęs Veronikos Kastujevos vyro Vadimo kalinimas.
Įmonės „Varalda“ savininkai: Veronika ir Vadimas Kastujevai. 

Kaltinamasis 32 metų G.Zabulis teisme pasakojo, kad bendrovė masiškai supirkinėdavo elektronikos laužą bei automobilinius katalizatorius, tačiau neturėjo dokumentų, nes privatūs pirkėjai esą nenorėdavo forminti jokių popierių.

Pagalbos ranką G.Zabuliui ištiesė veikėjas Sergejus, kurį direktorius pažinojo kaip Kastujevų artimą bičiulį.

Sergejaus pasiūlyta schema buvo elementari: „Varalda“ surašydavo fiktyvius dokumentus, neva perka katalizatorius iš įmonių „Reklamos tiltas“ bei „Solna“.

Pernai pavasarį bei vasarą pinigus šioms realios veiklos nevykdančioms firmoms „Varanda“ pervedinėdavo per banką, o atgal gaudavo grynaisiais. Sergejus pasilikdavo 22,5 proc. lėšų. Iš jų 18 proc. neva būdavo skirti mokėti PVM valstybei, o 4,5 proc. – atlygis Sergejui už „geradarystę“.

Nauda G.Zabuliui ir jo vadovaujamai Kastujevų įmonei – katalizatoriai jau turėdavo dokumentus, tad prekes galima buvo eksportuoti į Vokietiją.2008 metų kovo-rugpjūčio mėnesiais buvo suraityta iš viso 19 suklastotų sąskaitų-faktūrų. Remiantis jomis, katalizatorių buvo nupirkta už 2 052 346 litus.

G.Zabulio teimas teiravosi, kur jis dėdavo grynaisiais atgaunamus pinigus. „Įmonės reikmėms, prekių pirkimui“, – aiškino direktorius.

Bendrovė nekalta, kaltas tik direktorius?

Prokuratūros duomenimis, 2008 metų kovo-rugpjūčio mėnesiais buvo suraityta iš viso 19 suklastotų sąskaitų-faktūrų. Remiantis jomis, katalizatorių buvo nupirkta už 2 052 346 litus.

Apskaičiuota, kad „Varalda“ privalėjo sumokėti į valstybės biudžetą 305 713,08 lito PVM.

„Nesu pasisavinęs iš valstybės biudžeto nė vieno lito“, – teisme sakė G.Zabulis, neigęs kaltinimus dėl sukčiavimo stambiu mastu, o pripažinęs tik, jo žodžiais tariant, aplaidų buhalterijos tvarkymą.

„UAB „Varalda“ nežinojo, tik vienas direktorius žinojo, kaip tos sąskaitos išrašomos“, – ir fizinį, ir juridinį asmenį teisme gynęs advokatas Žydrūnas Ambrizas aiškino, kad baudžiamoji byla „Varaldos“ atžvilgiu apskritai turėtų būti nutraukta.

Advokatas netgi prašė teisėjos Reginos Gudienės kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), prašant išaiškinimo, ar Baudžiamojo proceso kodekso straipsnis dėl juridinio asmens atsakomybės už fizinio asmens padarytas nusikalstamas veikas neprieštarauja Konstitucijai. Padaryti pertrauką šioje byloje, kol KT, jau gavęs kitų teismų užklausas šiuo klausimu, pateiks paaiškinimus, ragino net prokuroras.

Tačiau teisėja R.Gudienė nutarė, kad tokia pertrauka būtų bylos vilkinimas, todėl prašymus atmetė.

Teismas antradienį intensyviai dirbo, jau pirmojo posėdžio metu pavyko apklausti ne tik kaltinamuosius, bet ir įmonėje „Varalda“ dirbusius du vadybininkus bei buhalterę.

Buhalterė darė, kaip mokė G.Zabulis

Finansininkė Viktorija Jonavičienė teismui minėjo, kad Kastujevų įmonėje dirbo nuo 2008-ųjų balandžio 1-osios iki lapkričio 10-osios. „Išėjau dėl to, kad nebuvo pinigų ir nemokėjo atlyginimo“, – sakė ji.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Antradienį teisme liudijo buhalterė V.Jonavičienė bei vadybininkai R.Savanevičius (dešinėje) ir M.Kuosa.
Antradienį teisme liudijo buhalterė V.Jonavičienė bei vadybininkai R.Savanevičius (dešinėje) ir M.Kuosa.

„Ar buvo daromi kokie pažeidimai?“– V.Jonavičienės klausė teisėja. „Ne, nebuvo“, – buhalterė tikino viską darydavusi taip, kaip jai nurodydavęs direktorius. Tuo, kad dokumentai neatinka realios veiklos, buhalterė teigė neturėjusi galimybių pasidomėti, nes sėdėdavo biure Žolyno gatvėje 3, o katalizatoriai būdavo vežami į gamybines patalpas S.Dariaus bei S.Girėno gatvėje sostinėje.

Bendrovėje „Varalda“ vadybininkais dirbę Mindaugas Kuosa bei Romualdas Savanevičius teisme pasakojo supirkinėję iš žmonių katalizatorius už pinigus, kuriuos gaudavo iš direktoriaus. Vadybininkai kartais gaudavo užduotį susitikti su paslaptinguoju V.Kastujevo bičiuliu Sergejumi bei parvežti iš jo pinigus, nuvežti dokumentus, tačiau į šiuos reikalus vyrai teigė nesigilindavę.

„Galvojau, kad viskas vyksta legaliai – pinigai už procentą kažkaip išgryninami“, – aiškino M.Kuosa.

R.Savanevičius pasakojo katalizatorius be jokių dokumentų ir apskaitos supirkinėdavęs užsienyje: „Aš Lenkijoje dirbau... Nupirkau biški... 4 tonas... Apie du šimtus vienetų metalinių ir keturis šimtus keramikinių“, – lėtai rinkdamas žodžius, dėstė R.Savanevičius, Lenkijoje katalizatoriams išleidęs iki 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. litų).

Naujienų portalas 15min.lt jau pasakojo, kad praėjusių metų rudenį V.Kastujevo biure Žolyno gatvėje 3 buvo atlikta krata, agentai bendrovėje „Varalda“ ne tik susirinko svarbius dokumentus, bet net ir išpjovė seifą.

Bendrovei „Varalda“ bei jos vadovui G.Zabuliui iškeltą bylą Vilniaus teismas toliau nagrinės gegužės 20 dieną, numatoma apklausti dar būrį asmenų, dalyvavusių gerai sustyguotose finansinėse machinacijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius