Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kaunas pride“ atgarsiai: dalyvius įžeidinėjusi moteris vos neužsidirbo teistumo, turėjo sumokėti Seimo nariui

Po pernai rugsėjį pirmą kartą surengtų „Kaunas Pride“ eitynių policija sulaikė 22 žmones, surašė 16 administracinių nusižengimų protokolų ir pradėjo 5 ikiteisminius tyrimus. Teistumas grėsė ir 41-erių kaunietei Erikai Š., kuri į eisenos dalyvius kreipėsi nepagarbių žodžių tirada, siūlė juos naikinti. Vis dėlto, nuo baudžiamosios atsakomybės moteris išsisuko – už ją laidavo mama.
Eisenos finišas Vienybės aikštėje
Eisenos finišas Vienybės aikštėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rugsėjo 8 dieną Kauno apylinkės teismas baigė nagrinėti bylą, kurioje 1980 metais gimusi, vidurinio išsilavinimo, netekėjusi, niekur nedirbanti, 2010 metais kartą jau teista (bausmę atlikusi, teistumas išnykęs) Erika Š. buvo kaltinama kurstymu prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę – iš viso padarytos 7 nusikalstamos veikos.

Už tai grėsė bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba net laisvės atėmimas iki trejų metų.

Remiantis bylos medžiaga, Erika Š. viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą, kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl seksualinės orientacijos.

Eitynių metu ji aršiai skandavo šūkius, vartodama žargoną, svetimybes, nevartotinus žodžius, vulgarią leksiką, keiksmažodžius. Kartu dalyvaujantiesiems iš solidarumo kaltinamoji pasiūlė kiaušinių, jeigu kas užsinorėtų pamėtyti, vėliau ragino minią nepraleisti vieno vyro, siūlant galimai prieš jį panaudoti jėgą. Eisenos dalyvius Erika Š. ragino apmėtyti akmenimis, išmatomis. Anot jos, sovietiniais laikais tokie asmenys neturėjo teisės išeiti į viešumą.

Ragino žeminti ir smurtauti

Socialiniuose tinkluose vykdytų vaizdo transliacijų metu užfiksuota, kaip 2021 metų rugsėjo 4 dieną vykusio „Kaunas Pride 2021“ metu kaltinamoji koneveikia eitynių dalyvius (kalba neredaguota): „Jeigu reikia kiaušinių, tai norėtų kas nors pamėtyt, tai prašau“, „Tą vyrą mes trankom na**ui ir nepraleidžiam, tegul valina iš kur atėjo“, „Pyderai, pyderai, vun na**ui“, „Pis*it pas Armonaitę į kiemą, ar kokia ten valkatą“, „Gėjai, namo, namo, namo, gėjai, namo“, „Važiuokit į savo Vilnių ir taškykitės ten“, „Plaukit į negyvenamą salą ir užsipi**it negyvai“, „Spjaukit, k**va, ant tų galvų jiems“, „Kas nešokinės, kas nešokinės – tas pyderas“, „Visi, k**va, iškrypėliai, akmenų reikėjo pasiimt“, „Kur tu, k**va, visur valkata, jeigu ne mentai, tai sutrypta būtum, net neitum na**ui“, „Eik na**ui, nes paleisiu iš savo plakato, duš tau bl*t“, „Spjaukit na**ui ten iš viršaus ant tų galvų, pyderai na**ui vun“ ir t.t.

Tokiais pasisakymais kaltinamoji akivaizdžiai viešai žemino, niekino LGBTQ+ bendruomenei priklausančius asmenis, propagavo viešo pažeminimo idėją, nukreiptą prieš LGBTQ+. Be to, ji viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausantį asmenį dėl seksualinės orientacijos, blogo palinkėjimu viešai propagavo asmenų naikinimo idėją.

Kitame teismui pateiktame vaizdo įraše užfiksuota, kaip ji šaukia (kalba neredaguota): „K**va, jūs, iškrypėliai, aš šiandien vaiką turėjau atsivest čia į kavinę, nes vaikų šventė, o per jus, pyderai, ką pasakyt vaikui, kaip mesčiau, tai negaliu, jūs tik į šikną mokat dulkintis, nei jūs vaikų turėsit, nei jūs giminę pratęsit, urodai“, „Kaunas yra ne šūdų bačka, burna valgymui, šikna šikimui, k**va“, „pyderai, jūs, išnyksit“, „Mes su sovietais augom, k**va, nė vienas čia neslankiotumėt, k**va, na**ui“, „Aš tai iš viršaus tenais, tai va, būčiau jau vandeniu ir šūdais, būčiau, nupylus iš to balkono“, „Pis*it šūdų iš viršaus, na**ui, ant tų velnių, bl*t“, „Bl*t, reikėjo iš to viešbučio išsinuomot kambarį, būčiau kaip pis**s, na**ui, atravų, tai būtų mažai nepasirodę“, „Pis*it šūdų iš viršaus iš to balkono ant galvos“.

Iš byloje pateikto eitynių metu dirbusių pareigūnų tarnybinio pranešimo aišku, kad buvo gautas pranešimas, jog vienoje Laisvės alėjos kavinių trys asmenys trikdo viešąją tvarką. Nuvykus į vietą ir nustatinėjant vyrų tapatybes, su jais buvo moteris, į kurią aplinkiniai kreipėsi Erikos vardu.

Vėliau gauta informacija dėl dedamų ant sienos plakatų, kurie yra įžeidžiamojo pobūdžio: „Vištgaidžių teisės NĖRA ŽMOGAUS TEISĖS!“, „KAUNAS NE GAIDYNAS“, „KAUNE iškrypimai NEBUS toleruojami!“, „IŠKRYPĖLIUS REIKIA GYDYTI!“, „“Iškrypėliams NE!„, Tikra meilė egzistuoja TIK TARP VYRO IR MOTERS!“, „Kaunui užtenka ir vieno zoologijos sodo!“, „ATVAŽIAVAU PAŽIŪRĖTI PEDERASTŲ GYVAI NESU MATĘS“.

Kaip teigia eitynių metu dirbę policijos pareigūnai, Erika Š. buvo pastebima įvairiose Laisvės alėjos vietose.

Niekino Seimo narį

LGBTQ+ bendruomene ji piktinosi ir anksčiau. Byloje fiksuoti dar prieš eitynes viešoje vietoje išsakyti nepagarbūs komentarai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

Štai 2021 metų birželį internete kaltinamoji pakomentavo vieną straipsnį, kuriuo viešai žemino, niekino pagrindinėje nuotraukoje matomą Laisvės frakcijos narį Tomą Vytautą Raskevičių (jis šioje byloje pripažintas vienu iš nukentėjusiųjų, kalba neredaguota): „Papultuman i rankas pedryla dolbanas aš tau parodyčiau toki ŠEŠĖLIŲ ŠOU, kad atšoktu fantazija kada nors daugiau aukštakulnius apsiauti. Suprastum greitai, kad ŠIKNA šikimui skirta!“.

Kitam nukentėjusiajam šioje byloje – Lietuvos gėjų lygos pirmininkui – buvo skirtas toks internete patalpintas Erikos Š. komentaras (kalba neredaguota): „By***galvi, tavo galva minkšta, neatlaikytum net vaiko pliūchos! Dėl to ir neatvažiuosi į KAUNA, nes apsišikai vien nuo minties, kad gaidžiai bus suplėšyti. Kad jūs sukos išdvėstumėt nuo aids, išpūtumėt gyvi!“.

Pernai liepą, žurnalistams paskelbus, kad Kauno miesto savivaldybė neišdavė leidimo eitynėms Laisvės alėjoje, kaltinamoji internete parašė ir tokį komentarą (kalba neredaguota): „Dujų kamerą o ne leidimą! Kaunui nei jūs nei jūsų paradas nx nereikalingas! Eikit pas juodašiknius pabėgėlius, ten galit savo šūdinais kiaušais mojuoti!“.

Tokiu komentaru kaltinamoji viešai niekino, žemino ir pabėgėlius, t. y. asmenis, pabėgusius, palikusius savo gyvenamąjį kraštą dėl rasės, religijos, pilietybės, priklausymo tam tikrai socialinei grupei, politinių įsitikinimų.

Labai gailisi

Kaltinamoji Erika Š. teisiamojo posėdžio metu kalta prisipažino visiškai, teigė pasakiusi daug visokių necenzūrinių ir įžeidžiančių žodžių „Kaunas Pride 2021“ renginio metu LGBT bendruomenės narių atžvilgiu ir socialiniuose tinkluose komentaruose po straipsniais. Tikino tyčia rašiusi įžeidžiančius ir žeminančius LGBT bendruomenės narius komentarus, nes tuo metu tokį tikslą ir turėjo.

Kaltinamoji paaiškino, kad tuo metu jos tikslas buvo pažeminti LGBT bendruomenės narius ir tai darė tyčia. Dabar dėl savo tokių neapgalvotų veiksmų labai gailisi ir niekada daugiau taip nesielgs.

Teismas, remdamasis specialisto išvada, konstatavo, kad visi kaltinamosios šūkiai bei komentarai įvertinti kaip raginimas smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl seksualinės orientacijos, taip pat kaip viešas tyčiojimasis, niekinimas, neapykantos skatinimas ir diskriminacijos kurstymas atitinkamos žmonių grupės, skiriamos pagal seksualinę orientaciją.

Seimo nariui sumokėjo 200 eurų

Kaltinamoji teisminio nagrinėjimo metu prašė atleisti ją nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Nurodė, kad neturi galiojančių teistumų, savo kaltę pripažįsta pilnai ir nuoširdžiai gailisi, padarė išvadas ir ateityje pasižada daugiau nedaryti jokių teises pažeidimų, ji yra trijų vaikų motina (du vaikai nepilnamečiai), šiuo metu nedirba, tačiau pradės mokytis.

Kaltinamoji teigė labai besigailinti ir niekada daugiau taip nesielgsianti.

Vienas iš labiausiai jai artimų ir didžiausią autoritetą bei įtaką turinčių asmenų neva yra motina, kuri byloje pateikė rašytinį prašymą perduoti dukrą jos atsakomybėn pagal laidavimą.

Prašyme Erikos Š. mama nurodė, kad jai yra žinomos veikos, kuriomis kaltinama jos dukra. Ji laiduoja už dukrą, garantuoja, jog ši įstatymų nepažeidinės, nedarys nusikalstamų veikų.

Pasak kaltinamosios motinos, po šių įvykių dukra stipriai pergyveno, gailėjosi, daug apie tai su ja kalbėjosi, dukra jos klauso.

Priimdamas sprendimą teismas įvertino ir tai, kad pagal civilinį ieškinį pareikštą žalą Erika Š. atlygino geranoriškai (Seimo nariui T.V.Raskevičiui sumokėtas 200 eurų neturtinės žalos atlyginimas), atsiprašė nukentėjusiųjų teismo posėdžio metu, gailėjosi dėl savo veiksmų, už panašaus pobūdžio neteisėtas veikas nėra bausta ar teista.

Kauno apylinkės teismas nusprendė, kad byloje nėra aplinkybių, kliudančių atleisti Eriką Š. nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą (be užstato) ir baudžiamąją bylą jai nutraukti. Numatytas vienerių metų laidavimo terminas.

Tam, teismo įsitikinimu, yra visos įstatyme numatytos sąlygos, nes kaltinamoji pirmą kartą padarė nesunkius nusikaltimus, visiškai pripažino savo kaltę ir gailisi, atlygino žalą, inkriminuotos veikos yra atsitiktinio pobūdžio, kaltinamoji laikoma neteista, nebausta administracine tvarka, taigi nėra linkusi pažeidinėti įstatymų.

Atleisdamas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, teismas kaltinamajai skyrė baudžiamojo poveikio priemonę – Erika Š. per 3 mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos turės sumokėti 750 eurų į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Erikai Š. laidavimo metu padarius naują baudžiamąjį nusižengimą ar neatsargų nusikaltimą, teismas gali panaikinti sprendimą dėl jos atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės ir spręsti dėl jos baudžiamosios atsakomybės už visas padarytas nusikalstamas veikas, o jai padarius naują tyčinį nusikaltimą, ankstesnis sprendimas atleisti ją nuo baudžiamosios atsakomybės nustos galioti ir bus sprendžiama dėl jos baudžiamosios atsakomybės už visas padarytas nusikalstamas veikas.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius