-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 04 /2021 12 05

Sudeginti bandyta Kauno eglė ir vėl žaliuoja

Naktį iš penktadienio į šeštadienį užsiliepsnojo Kauno Rotušės aikštėje papuošta pagrindinė miesto Kalėdų eglė. Policijos departamentas patvirtino, kad 39 metų amžiaus įtariamas padegėjas netrukus po incidento buvo sulaikytas. Sulaikymo metu sužalotas pareigūnas, kuris, suteikus medicininę pagalbą, gydomas ambulatoriškai. Eglės tvarkymo darbai prasidėjo iškart po nelaimės, o šeštadienį vakare miesto savivaldybė pranešė džiugią žinią: „Ji ir vėl visa smaragdiškai žalia!“
Deganti Kauno Kalėdų eglė
Deganti Kauno Kalėdų eglė

Šeštadienį vakare Kauno miesto savivaldybė feisbuke paskelbė, kad eglė ir vėl žaliuoja.

15min primena, kad ugniagesiai į Rotušės aikštę buvo iškviesti 1.45 val. (naktį iš penktadienio į šeštadienį). Apie degančią eglę pranešė praeiviai.

Apie šventinę nuotaiką apnuodijusį įvykį naktį pranešta ir Kauno miesto savivaldybės feisbuko paskyroje: „Sunku surasti deramus žodžius žiniai, kurią tenka pranešti čia ir dabar. Deja, bet kartais net ir patys gražiausi dalykai gali akimirksniu pavirsti liūdnomis grimasomis. Šiąnakt atvira liepsna degė pagrindinė šių dienų Kauno puošmena – Kalėdų eglutė Rotušės aikštėje. Laimė, žmonės nenukentėjo. Ugniagesiai buvo maksimaliai operatyvūs. Ačiū Jiems!“

Ten pat žadama, kad po detalesnės apžiūros, tikimasi, bus surastas sprendimas, kaip Kalėdų simbolį kuo greičiau atkurti.

VIDEO: 15min skaitytojai užfiksavo Kauno Kalėdų eglės gaisrą

Netrukus buvo sulaikytas ir įtariamas padegėjas. „39-erių vyras automobiliu pasišalino iš įvykio vietos, tačiau po 10 minučių buvo sulaikytas A.Juozapavičiaus prospekte. Jis pristatytas į policijos komisariatą“, – portalą kaunodiena.lt informavo policijos atstovas.

Apie tai, kad sulaikytas įtariamasis, skelbiama ir Kauno miesto savivaldybės feisbuko paskyroje: „Kauno policija demonstruoja aukštąjį pilotažą. Kol kas oficialiai nepatvirtintais duomenimis, sulaikytas automobiliu pasišalinęs įtariamasis. Pagarba ir padėka pareigūnams!“

Šeštadienį ryte Policijos departamentas apie įvykį pateikė daugiau detalių: „Gruodžio 4 d. apie 1 val. 40 min. Kaune, Rotušės a., prie stovinčios eglės privažiavo automobilis „Mitsubichi ASX“, iš kurio išlipęs vairuotojas apipylė eglę degiu skysčiu ir ją padegęs pasišalino su automobiliu.“

Policija nurodo, kad įtariamasis netrukus sulaikytas A.Juozapavičiaus prospekte.

Sulaikymo metu sužalotas 21 metų amžiaus pareigūnas, kuris, suteikus medicininę pagalbą, gydomas ambulatoriškai. Pareigūnui sužeista koja ir kairė ranka.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro

Policijos atstovas Ramūnas Matonis LRT radijui sakė, kad iš pradžių įtariamasis nepakluso pareigūnų nurodymui sustoti, tad teko sukelti nedidelį eismo įvykį, kad jis būtų sustabdytas. Per tą įvykį ir buvo sužalotas pareigūnas.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Odeta Vaitkevičienė šeštadienį teigė, jog pareigūnas susižalojo koją ir ranką.

„Šiuo metu jis tarnybos tęsti nebegali, todėl gydosi ambulatoriškai“, – interviu Delfi sakė ji.

Įtariamojo motyvai, pasak R.Matonio, neaiškūs, sulaikymo metu jis buvo blaivus. Rotušės aikštė stebima vaizdo kameromis, todėl pareigūnams greitai pavyko pastebėti įtariamąjį ir jį sulaikyti.

Pasak Kauno apskrities policijos, sulaikytas asmuo buvo pristatytas į gydymo įstaigą dėl sveikatos problemų. Kada bus pradėti procesiniai veiksmai – dar nėra aišku.

1982 metais gimęs įtariamasis sulaikytas, pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 187 str. 2 d.

Už turto sunaikinimą ir sugadinimą visuotinai pavojingu būdu gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų.

„Už turto sunaikinimą ir sugadinimą visuotinai pavojingu būdu gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų“, – pažymėjo O.Vaitkevičienė.

Situaciją sutiko pakomentuoti Kauno miesto mero patarėjas Tomas Jarusevičius, kuris, pokalbio su 15min žurnaliste metu, kaip tik ir buvo prie eglės. Anot jo, piniginius nuostolius kol kas įvardyti yra sudėtinga. Tačiau, ugniagesių teigimu, eglutė nėra sudegusi, o tik apdegusi.

„Eglutė ir Rotušės aikštės papuošimai buvo apdrausti, todėl iš miesto biudžeto šis įvykis neturėtų pareikalauti papildomų lėšų. Geroji žinia ta, kad tiek ugniagesiai, tiek policijos pareigūnai, pademonstravo aukštąjį pilotažą, greitai sureaguodami ir ją užgesindami laiku bei sulaikydami įtariamąjį asmenį“, – 15min pasakojo T.Jarusevičius.

Šiandien, dar nesulaukus vidurdienio, jau turėtų prasidėti eglutės atstatymo darbai.

Kaip toliau tęsė Kauno miesto mero patarėjas, eglutės puošėjai, praėjus vos keletui valandų po inicidento, jau buvo įvykio vietoje, taip pat ir savivaldybės atstovai. Kai bokšteliai buvo paruošti, eglutės kūrėjai nurinko apdegusius eglišakius.

„Dabar visa komanda dirba savo sandėlyje, tvarkydami apdegusias dekoracijas ir ruošdami naujas. Šiandien, dar nesulaukus vidurdienio, jau turėtų prasidėti eglutės atstatymo darbai, todėl labai tikime, kad kauniečiai, atvykę į Rotušės aikštę, galės grožėtis tuo įstabiu reginiu.

Eglutė šiemet yra neeilinė. Net ir dabar aikštėje yra daug žmonių – vieni žiūri su liūdesiu ir atjauta į tą makabrišką vaizdą, o kiti grožisi iš kitos pusės ir džiaugiasi, kad ji apskritai dar yra. Kalėdos Kaune vis tiek bus, bet koku atveju“, – pasakojo T.Jarusevičius.

Pasak savivaldybės atstovo, eglišakiai jau šiandien uždengs eglutę, o kiek laiko prireiks dekoracijoms ir ypač girliandoms, kurias reikės atstatinėti iš pagrindų, šią akimirka įvardyti negalėjo.

Paaiškėjo, kad prie eglės visada dirbo apsaugininkai. Tačiau, kaip mero patarėjas teigė, tenka pripažinti, kad tūkstančiai kauniečių atvyksta pasigrožėti egle ir kai tarp jų atsiranda viena labai apgailėtina išimtis, tai akivaizdu, kad apsaugą gali tekti sustiprinti: „Šios galimybės neatmetame ir labai rimtai ją svarstome.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro

Eglutės kūrėja Jolanta Šmidtienė pripažino, kad vis dar jaučia adrenaliną po praėjusios nelaimingos nakties įvykio.

„Pirmiausiai sukasi mintys, kaip viską sutvarkyti, kad nebūtų kartėlio miestiečiams, nes čia juk ne mano, o miesto eglutė. Norisi, kad matytųsi kuo mažiau blogos emocijos.

Motyvuoju savo darbuotojus nelaukti ir imtis darbų, nors ir savaitgalis. Dabar darom, vėliau pyksim“, – sakė J.Šmidtienė.

Piniginių nuostolių ir eglės kūrėja suskaičiuoti kol kas negali, tačiau atskleidė, kad šiuo metu yra nuimta maždaug trečdalis dekoracijų, o dienos šviesoje, tikėtina, kad pasimatys, jog reikia nuimti dar daugiau. Kalbant skaičiais, būtų apie 60-imt smilgų ir 60-imt drugelių.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius