Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 12 04 /2021 12 05

Šventės Kaune bus – apdegusi eglė tvarkoma, kūrėja sulaukė palaikymo: „Tai tikroji Kalėdų dvasia“

Naktį iš penktadienio į šeštadienį užsiliepsnojo Kauno Rotušės aikštėje papuošta pagrindinė miesto Kalėdų eglė. Policijos departamentas patvirtino, kad 39 metų amžiaus įtariamas padegėjas netrukus po incidento buvo sulaikytas. Kauno miesto mero patarėjas Tomas Jarusevičius ir eglės kūrėja Jolanta Šmidtienė papasakojo daugiau detalių apie šį incidentą.
Tomas Jarusevičius ir Jolanta Šmidtienė
Tomas Jarusevičius ir Jolanta Šmidtienė / Eriko Ovčarenko nuotr.

Šeštadienį vakare Kauno miesto savivaldybė feisbuke paskelbė: "Tai – dar tikrai ne pabaiga, bet ji ir vėl visa smaragdiškai žalia!"

„Gerumas kauniečius suvienija: praeiviai vaišina darbininkus karšta arbata, o keletas atvykusių geradarių patys pasiprašė būti priimti į talką. Menininkė Jolanta Šmidtienė tikisi, kad jau kitą savaitę eglutė sužibės naujai“, – feisbuke anksčiau rašė Kauno miesto savivaldybė.

„Manau, kad sutvarkius, eglė atrodys lygiai taip pat, kaip buvo prieš tai. Dabar elektrikai aiškinasi situaciją, kiek dar reikės nuimti nesudegusių detalių, kad atstatytume elektros instaliaciją ir visą apšvietimą. Kitą savaitę tikriausiai vėl turėsime įžiebtą eglutę. Darbuotojai čia sukasi jau nuo 3 val. nakties. Kai tik gavau žinutę, jog dega eglė, iškart persiunčiau ją kolegoms ir netrukus visa komanda suvažiavome čia. Buvo tik ką užgesinta“, – teigė eglę puošusi J.Šmidtienė.

Anot jos, taisyti išvežta apie 60 vienetų apdegusių šviečiančių smilgų.

„Komanda dirba kaip vienas kumštis, tad neabejoju, kad per parą šį darbą padarys. Drugelius teks užsakinėti, kad gamintų papildomai. Didžiausias iššūkis bus su girliandomis – jos visos tarpusavyje persipynusios. Ugnies apimtoje vietoje likęs „randas“, kuriame visiškai sudegė lemputės, bet reikės dar aplink ieškoti, kurios yra sugadintos ir visa tai teks keisti. Naujos girliandos jau pakeliui į Kauną. Turėsime jų pakankamai, kiek tik prireiks“, – sakė ji.

Situaciją kiek anksčiau 15min pakomentavo Kauno miesto mero patarėjas Tomas Jarusevičius. Anot jo, piniginius nuostolius kol kas įvardyti yra sudėtinga. Tačiau, ugniagesių teigimu, eglutė nėra sudegusi, o tik apdegusi.

„Eglutė ir Rotušės aikštės papuošimai buvo apdrausti, todėl iš miesto biudžeto šis įvykis neturėtų pareikalauti papildomų lėšų. Geroji žinia ta, kad tiek ugniagesiai, tiek policijos pareigūnai, pademonstravo aukštąjį pilotažą, greitai sureaguodami ir ją užgesindami laiku bei sulaikydami įtariamąjį asmenį“, – 15min pasakojo T.Jarusevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro

Pasak Kauno apskrities policijos, sulaikytas asmuo buvo pristatytas į gydymo įstaigą dėl sveikatos problemų. Kada bus pradėti procesiniai veiksmai – dar nėra aišku.

Kaip toliau tęsė Kauno miesto mero patarėjas, eglutės puošėjai, praėjus vos keletui valandų po incidento, jau buvo įvykio vietoje, taip pat ir savivaldybės atstovai. Kai bokšteliai buvo paruošti, eglutės kūrėjai nurinko apdegusius eglišakius.

„Dabar visa komanda dirba savo sandėlyje, tvarkydami apdegusias dekoracijas ir ruošdami naujas. Šiandien, dar nesulaukus vidurdienio, jau turėtų prasidėti eglutės atstatymo darbai, todėl labai tikime, kad kauniečiai, atvykę į Rotušės aikštę, galės grožėtis tuo įstabiu reginiu.

Eglutė šiemet yra neeilinė. Net ir dabar aikštėje yra daug žmonių – vieni žiūri su liūdesiu ir atjauta į tą makabrišką vaizdą, o kiti grožisi iš kitos pusės ir džiaugiasi, kad ji apskritai dar yra. Kalėdos Kaune vis tiek bus, bet kokiu atveju“, – pasakojo T.Jarusevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro

Pasak savivaldybės atstovo, eglišakiai jau šiandien uždengs eglutę ir ji taps visa žalia, o kiek laiko prireiks dekoracijoms ir ypač girliandoms, kurias reikės atstatinėti iš pagrindų, nes jos apjuostos aplink eglutę, šią akimirka įvardyti negalėjo.

Paaiškėjo, kad prie eglės visada dirbo apsaugininkai. Tačiau, kaip mero patarėjas teigė, tenka pripažinti, kad tūkstančiai kauniečių atvyksta pasigrožėti egle ir kai tarp jų atsiranda viena labai apgailėtina išimtis, tai akivaizdu, kad apsaugą gali tekti sustiprinti: „Šios galimybės neatmetame ir labai rimtai ją svarstome.“

VIDEO: 15min skaitytojai užfiksavo Kauno Kalėdų eglės gaisrą

15min anksčiau kalbinta eglės kūrėja J.Šmidtienė pripažino, kad vis dar jaučia adrenaliną po praėjusios nelaimingos nakties įvykio.

„Pirmiausiai sukasi mintys, kaip viską sutvarkyti, kad nebūtų kartėlio miestiečiams, nes čia juk ne mano, o miesto eglutė. Norisi, kad matytųsi kuo mažiau blogos emocijos.

Motyvuoju savo darbuotojus nelaukti ir imtis darbų, nors ir savaitgalis. Dabar darom, vėliau pyksim“, – sakė J.Šmidtienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro

Piniginių nuostolių ir eglės kūrėja suskaičiuoti kol kas negali, tačiau atskleidė, kad šiuo metu yra nuimta maždaug trečdalis dekoracijų, o dienos šviesoje, tikėtina, kad pasimatys, jog reikia nuimti dar daugiau. Kalbant skaičiais, būtų apie 60-imt smilgų ir 60-imt drugelių.

Jolanta pasirodė prie eglutės dar tada, kai ji degė, o jai į pagalbą atskubėjo visi jos „nykštukai“.

„Eglė yra kaip savas kūdikis. Mes juk žinome, kokia yra ugnis, ji gali sunaikinti viską, tad ieškojome, kokius laidus atjungti, kad neužtrumpintų“, – tęsė Kauno eglės kūrėja.

Eglę atstatyti, Jolanta teigė, kad bus nelengva: „Sunku atsirinkti visus elektros laidus visame tame tinkle. Daug lengviau būtų daryti iš naujo, nei dabar restauruoti. Dekoracijas mes sutvarkysime, tačiau su šakomis ir lemputėmis bus tikrai iššūkis. Kokią parą bus stipriai dirbama.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius