Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno policijos viršininkas Algirdas Kaminskas: „Viskas galėjo būti kur kas blogiau“

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Algirdo Kaminsko nuomone, lenkų sirgalių surengtą egzaminą vietos policijos pareigūnai išlaikė gerai. Komisaras buvo įsitikinęs, jog iš anksto nesiruošus girtų lenkų siautėjimas būtų virtęs nevaldomais neramumais. Tačiau dabar to pavyko išvengti.
A.Kaminskas
A.Kaminskas / „15 minučių“/Eriko Ovčarenko nuotr.

„Situacijai suvaldyti buvo pasitelkta pakankamai jėgų. Išskyrus stadioną ir jo prieigas, kurioms žala yra padaryta, miestas nenukentėjo. Stadiono žalos atlyginimo klausimą išspręs federacijos (Lietuvos ir Lenkijos futbolo federacijos – aut. past.). Policija savo ruoštu yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl riaušių sukėlimo“, – šeštadienį sakė komisaras A.Kaminskas.

– Mūsų pareigūnams talkinę Lenkijos policininkai pastebėjo, kad Kaunas buvo geriau pasiruošęs Lenkijos futbolo rinktinės sirgalių atvykimui nei Vilnius, kur lenkų aistruoliai siautėjo prieš keletą metų. Pastabas išsakė tik dėl stadiono, kuris esą visiškai netinkamas tokioms varžyboms. Kaip Jūs pats vertinate pavaldinių ir jiems talkinusių kitų tarnybų darbą? – komisaro paklausė 15min.lt

– Manau, pagrindinis dalykas yra tai, kad turėjome pakankamai pajėgų. Tikėjomės panašių dalykų, todėl iš anksto buvo numatyta, kiek pareigūnų reikėtų tam, jog situacija būtų suvaldyta. Pareigūnų darbą vertinu gerai: visos policijos ir viešojo saugumo būrių pajėgos situaciją suvaldė ir neleido išsiplėsti masiniams neramumams.

– Stadiono apgultį numatėte iš anksto. Tačiau ar buvo prognozuota, kad lenkų sirgaliai siautės ir mieste, dieną? Juk pirmieji incidentai – muštynės su apsaugininku, policijos pareigūnais ir pan. užfiksuoti dar prieš varžybas.

– Tų incidentų nelaikyčiau rimtais. Tačiau situacija mieste buvo stebima: patruliai praktiškai vaikščiojo paskui lenkų sirgalių grupes. Tie, kurie akivaizdžiai pažeidė viešąją tvarką arba šlaistėsi girti, buvo iš karto iš viešų vietų pristatyti į policijos įstaigas. Situacija nuo pat pradžių buvo valdoma. Reikėtų padėkoti kolegoms iš Marijampolės, Alytaus apskričių, kurie nuo pat sienų ir pakeliui į Kauną tikrino lenkų sirgalių autobusus, kitas transporto priemones, ieškodami neleistinų daiktų – ginklų ir pan.

Pareigūnų darbą vertinu gerai: visos policijos ir viešojo saugumo būrių pajėgos situaciją suvaldė ir neleido išsiplėsti masiniams neramumams

Tiksliai pasakyti, kiek lenkų nepateko į varžybas, nes buvo anksčiau sulaikyti negaliu. Kai kurie iš komisariatų buvo greit paleisti, kiti, už rimtesnius pažeidimus, pavyzdžiui, pasipriešinimo pareigūnams arba teisėtų reikalavimų nevykdymo, pateko į areštinę.

Reikėtų pabrėžti, kad dalis lenkų delegacijos buvo tie žmonės, kurie tikrai atvažiavo žiūrėti varžybų, palaikyti savo rinktinės. Dalis, apie keletą šimtų žmonių, tokių, kuriems futbolas neįdomus. Jie nuo ryto šlaistėsi prigėrę. Matyt, jų tikslas – atvažiuoti ir sukelti neramumus. Todėl juos mes įvardintume net ne sirgaliais, bet tiesiog chuliganais.

Preliminariais skaičiavimais į Kauną penktadienį galėjo būti atvykę apie 1200-1500 lenkų sirgalių. Didžioji dalis jų dalyvavo varžybose.

– Antradienį Kaune turėtų vykti Lietuvos ir Ispanijos futbolo rinktinių varžybos. Tiesa, dėl prastos stadiono dangos jos gali būti atšauktos. Bet galbūt ir joms policija jau ruošiasi?

– Kaip sakėte, dėl jų dar daug neaiškumų. Ar aikštė tinkama varžyboms, mes sužinosime tik pirmadienį. Bet žinoma, ruošiamės tam scenarijui, kad jos vyks. Tačiau ispanų sirgalius mes vertiname kitaip nei lenkų. Pirmiausia dėl to, kad jie negarsėja kaip chuliganai, antra – jų daug tikriausiai nebus, kadangi atstumas tarp Lietuvos ir Ispanijos kur kas didesnis nei tarp mūsų ir Lenkijos.

– Dėkui už pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius