Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pareigūnai apie Airijoje sulaikytą vieną ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių: jis gyveno svetima pavarde

Airijos teismas pirmadienį spręs, ar perduoti Lietuvai 13 metų užsienyje besislapsčiusio, vieno ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių, įtariamąjį nužudymu Marių Civinską. Tapatybes keitęs ir su amžiumi sustambėjęs bei pasikeitęs vyras sulaikytas Airijos mieste Korke. Pareigūnai teigia, jog šio asmens paieška būsimiems kriminalistams taps išskirtiniu pavyzdžiu.
Prokuroras A.Saunorius ir Klaipėdos VPK viršininkas A.Motuzas
Prokuroras Arūnas Saunorius ir Klaipėdos VPK viršininkas Alfonsas Motuzas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

36-erių palangiškis M.Civinskas įtariamas prieš 13 metų nužudęs 1978 metais gimusį, taip pat palangiškį. Jaunuoliams aiškinantis santykius konfliktas baigėsi šūviu. Ginklas, anot pareigūnų, nebuvo rastas. Iškart po galimai įvykdyto nužudymo, įtariamasis sėkmingai pasislėpė nuo teisėsaugos pareigūnų, vėliau išvyko į užsienį, kur nuolat keisdamas gyvenamąją vietą, bei laikydamasis konspiracijos, slapstėsi trylika metų. Konspiracinių priemonių, anot pareigūnų, laikėsi ir šeimos nariai.

Nusikaltimo detalių kol kas nenorima atskleisti, mat M.Civinskas dar nebuvo apklaustas.

„Smulkiau nenoriu komentuoti, ne dėl to, kad kažką slėpti, bet jis nėra apklaustas apie nusikaltimo padarymo aplinkybes, motyvus. Pirma norime išgirsti jo poziciją“, – sakė prokuroras Arūnas Saunorius.

Airijoje vyras buvo sukūręs šeimą, turi atžalų, svetur jis gyveno svetima pavarde, jas keitė.

VIDEO: Klaipėdos policija apie sulaikytą vieną ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių: turėjo ne vieną tapatybę

Ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, kad būtent M.Civinskas įvykdė nusikaltimą ir po jo spruko į užsienį. Vyras pripažintas įtariamuoju, kreiptasi į teismą, kuris paskyrė suėmimą už akių nenustatant termino, buvo paskelbta tarptautinė paieška. Airijos teismas pirmadienį turi priimti sprendimą, išduoti įtariamąjį Lietuvai, ar ne. Kada vyras gali būti parvežtas, kol kas neaišku.

Lietuvos policijos nuotr./Marius Civinskas
Lietuvos policijos nuotr./Marius Civinskas

Įtariamasis 2016 metais Europolo ir Europos besislapstančių asmenų tinklo „ENFAST“ buvo įtrauktas į Europos labiausiai ieškomų asmenų sąrašą „MOST WANTED“. Jo paieška skelbta per socialinius tinklus.

Socialiniai tinklai padėjo vyrą susekti ir pareigūnams. Kaip sakė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas, šio įtariamojo paieška taps pavyzdžiu būsimiems kriminalistams, kurie buvo pasitelkę daugybę priemonių, glaudžiai dirbo tarpusavyje, kontaktuodami tiek su Anglijos, kur anksčiau M.Civinskas gyveno, tiek su Airijos pareigūnais.

„Jis tikrai neprarado budrumo. Buvimo vieta nustatyta atliekant veiksmus“, – pridūrė prokuroras, pabrėždamas, jog nors atrodo, kad senos bylos dulka stalčiuose, taip nėra, tai įrodo ir šis pavyzdys, ir keletas pastarųjų suėmimų, kai įtariamieji aptikti po 10 bei 16 metų.

Pasak prokuroro A.Saunoriaus, M.Civinskas bus teisiamas pagal Baudžiamąjį kodeksą, galiojusį 2006 metais. Tuomet už nužudymą buvo taikoma nuo 5 iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Šiuo metu bausmės sugriežtintos – nuo 7 iki 15 metų. Senaties terminas tokiam nusikaltimui siekia 20 metų.

Pareigūnams palangiškis M.Civinskas buvo žinomas ir iki minimo nusikaltimo. Į akiratį jis buvo patekęs dėl chuliganizmo, plėšimo, tačiau teistas nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius