Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plungiškių šeimos drama: teisiamųjų suole – senelį dėl smulkmenų nužudęs anūkas

„Noriu visų atsiprašyt. Nenorėjau, kad taip būtų. Labai gailiuosi“, – trečiadienį teisme sakė birželį 30-metį švęsiantis plungiškis Mantas Danilevičius. Teisme virė šeimos emocijos, liejosi ašaros ir nuoskaudos. Išgėrinėjęs ir su seneliais pastaruosius dvylika metų gyvenęs jaunas vyras lemtingą dieną lombarde užstatė senelio grąžtą. Konfliktas baigėsi mirtinais smūgiais. Prokuroras jaunuolį paprašė įkalinti vienuolikai metų.
Mantas Danilevičius
Mantas Danilevičius / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Prisipažįstu ir labai gailiuosi“, – teisme kalbėjo M.Danilevičius, prisiminęs lemtingą lapkričio 9 vakarą. Neslėpė buvęs neblaivus, vartojęs degtinę. Konfliktas, pasak jo, kilęs dėl elektrinio grąžto, kurį buvo nugvelbęs ir nunešė į lombardą. Po kelių dienų tikėjosi jį atgauti. Įpykęs senelis parašė pareiškimą policijoje dėl vagystės, o vakare išgėręs alaus laukė, kol šis sugrįš, ir sėdėjo vaikino kambaryje.

„Senelis norėjo, kad išeičiau, nes nedirbu, dėl elektrinio grąžto susipykom, įvyko konfliktas“, – pasakojo Mantas. Konflikto metu jaunas vyras seneliui kelis kartus sudavė į galvą, sako nė nepagalvojęs, kad taip galėtų baigtis ir nenorėjęs jo pražudyti. Pats nuėjo parūkyti, o paskui miegoti. Tikina senelį palikęs sėdintį fotelyje.

Teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad nuo kraujo išsiliejimo į smegenis 73-ejų Alfonsas Danilevičius, neseniai išgyvenęs infarktą, dėl traumos sunkiai valdęs vieną ranką, mirė paryčiais. Jį apžiūrėjęs sūnus sako, jog veidas atrodęs šiurpiai, vienos akies nuo smūgių ir ištinimo buvo nematyti.

Rytą atsikėlęs devynias klases baigęs jaunas vyras niekam nieko nesakęs išlėkė į lauką, močiutės paprašė cigarečių ir dingo.

Sutuoktinio netekusi Eugenija Danilevičienė pasakojo vakare pakilusi į anūko kambarį ir tamsoje pamaniusi, jog vyras miega. Rytą, kai anūkas išlėkė, o vyras nepasirodė, pakilo į kambarį ir aptiko vyrą ant žemės. Netrukus į namus atvyko sūnus, iškvietė policiją ir greitąją.

„Aš policijai sakiau, kad niekas kitas čia negalėjo taip padaryti, tik Mantas“, – teisme sakė dėdė, lombarde lemtingąją dieną išpirkęs senelio ieškotą grąžtą, kuris praverčia ūkyje.

Plungiškė Eugenija Danilevičienė teisme liejo ašaras. „Aš jam dovanoju, aš jam dovanoju“, – kartojo anūką daug metų auginusi močiutė. „Jis buvo kaip mano vaikas“, – tikino ji, prašiusi neįkalinti anūko vienuolikai metų. „Užtektų ir penkerių“, – braukdama ašaras kalbėjo moteris. Ji pasakojo, kad padėdavęs anūkas, nors prikrėsdavęs ir eibių, mėgdavęs išgerti, vogdavęs daiktus, juos nešdavęs į lombardą. Paprastai po vagysčių dingdavęs kelioms dienoms. Seneliai jam atleisdavo ir priimdavo gyventi toliau.

M.Danilevičius jau ne vienerius metus gyveno pas senelius, o pražudytąjį senelį vadino bočiumi. Pas senelius vaikinas įsikūrė išsiskyrus tėvams. Mamai susiradus naują gyvenimo draugą, vaikinui tai nepatiko.

Vadina nelaimingu atsitikimu

Jo mama Vilma Danilevičienė pasakoja pati 18 metų gyvenusi buvusio vyro namuose ir tuos metus vadino pragaru. Anot jos, įvyko tiesiog nelaimingas atsitikimas, kurį pats būdamas neblaivus senelis išprovokavo.

„Įvyko konfliktas, kaip pasakojo sūnus susitikime Šiaulių tardymo izoliatoriuje, senelis trenkė jam pirmas, irgi buvo išgėręs. Mantas nesusivaldė, abu buvo išgėrę, matyt, pataikė ir įvyko nelaimė“, – kalbėjo mama.

Mamos teigimu, Mantas niekada nepasižymėjo blogu elgesiu ir į mokyklą niekada nebuvusi dėl to iškviesta.

„Jis ateidavo pas mane, duodavau jam sriubos, jis nedirbo, nes jis po galvos traumos. Ir močiutė su greitosiomis veždavo. Jis neįgalus dirbti. Tai pinigų, tai cigarečių, tai sriubos ir aš, ir močiutė. Prieš tai jis iki įvykio buvo užėjęs, o ką aš pati išgyvenau santuokoje tuose namuose, gyvenau pragarą, reikia manyti, kad ir mano vaikai tai patyrė. Kasdien buvo tai su broliu, tai su kažkuo išgėrinėjimai. Sakysiu visą tiesą ir nebus jokių „palauk“, „sustok“. Senelis buvo ir man rankas pritrenkęs, kad neleidau gerti, prieš tą pačią močiutę su peiliais puolė. Mano kieme girtas šlaistėsi. Išgėrinėjimai ten vyko tankiai. Mantui tiesiog įgriso smurtas toje aplinkoje“, – kalbėjo mama, pasakojusi, jog sūnus nukentėdavo nuo kitų sugėrovų.

V.Danilevičienė tikino raginusi močiutę kaskart po sūnaus vagystės rašyti pareiškimą, jis būtų turėjęs atsakyti už vagystę, o dabar nelaimė kur kas rimtesnė.

Močiutė Eugenija Danilevičienė sako, jog situacija buvusi itin komplikuota. Kartą, kai anūkas iš namų išnešė medų ir laikomų vištų kiaušinius, ši įpykusi paėmė anūkui už kaklo ir papurčiusi. Anūkas iškart iškvietė pareigūnus, o šie močiutei liepę pūsti į alkotesterį.

Nuosprendį M.Danilevičiui teismas skelbs artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius