Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontrabandos karalių ir visus jo sėbrus prokurorai siekia nubausti griežčiau

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintaras Jasaitis Lietuvos apeliaciniam teismui pateikė skundą cigarečių kontrabandos byloje, kurioje kaltinimai buvo pareikšti 26 nusikalstamo susivienijimo nariams, praneša prokuratūra.
Vilius Karalius
Vilius Karalius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prokuratūra iš dalies nesutinka su Vilniaus apygardos teismo spalio 14 d. priimtu nuosprendžiu šioje didžiausioje cigarečių kontrabandos byloje, prašo dalį jo pakeisti.

Daliai nuteistųjų prašoma skirti griežtesnes laisvės atėmimo bausmes ir baudas. Nusikalstamo susivienijimo lyderiui Viliui Karaliui prašoma skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę ir 432 MGL dydžio baudą, kitam šio susivienijimo lyderiui Svajūnui Čebatoriui – 15 metų laisvės atėmimą ir 250 MGL dydžio baudą. Nuteistajam Broniui Kažukauskui prašoma skirti 13 metų laisvės atėmimo bausmę ir 300 MGL dydžio baudą.

Prokuratūros manymu, šiame teismo nuosprendyje yra netinkamai pritaikytas baudžiamasis įstatymas bei bausmių skyrimo tvarką reglamentuojančios nuostatos, dėl ko dalis kaltinamų asmenų yra nepagrįstai išteisinti dėl jiems inkriminuotų nusikalstamų veikų, o nuteistiesiems paskirtos bausmės neatitinka tiek padarytų nusikalstamų veikų, tiek asmenų pavojingumo. Vilniaus apygardos teismo nuosprendis taip pat neatitinka jam keliamų, nuosprendžio struktūros, turinio reikalavimų, numatytų Baudžiamojo proceso kodekse.

VIDEO: Kontrabandos karaliumi tituluojamas buvęs policininkas ilgam siunčiamas už grotų, kaltas ir Seimo nario sūnus

Lietuvos apeliacinio teismo prašoma papildomai atlikti proceso veiksmus siekiant išsiaiškinti kai kurių nuteistųjų asmenų areštuoto turto kilmę.

Nusikalstamo susivienijimo veikloje dalyvavo ne tik kontrabandininkai, bet ir jiems už kyšius talkinę muitininkai. Pirmoji kontrabandos byla Vilniaus apygardos teismą pasiekė 2012 metų rudenį. Joje dešimt asmenų, tarp jų buvęs policijos pareigūnas V.Karalius, kaltinami sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę bendros daugiau nei 7 mln. litų (2 mln. Eur) vertės cigarečių kontrabandą.

Bylos duomenimis, cigaretės 2009-2010 metais buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją. Prokurorai nustatė, kad kyšiams muitinės pareigūnams buvo skirta 80 tūkst. eurų.

Kol teisme buvo nagrinėjama ši kontrabandos byla, buvo baigta tirti dar viena su V.Karaliaus grupuote susijusi byla ir 2014 metų sausio pabaigoje buvo perduota teismui. Per šį tyrimą nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršija 35 milijonus litų (apie 10 mln. Eur). Vėliau šios bylos buvo sujungtos į vieną bylą ir teisme nagrinėjamos kartu.

Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų. Nustatyta, kad neteisėtai pergabenti rūkalus padėjo muitinės pareigūnai – bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija milijoną litų.

Ikiteisminį tyrimą atliko Muitinės kriminalinės tarnybos Nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, tyrimą organizavo ir kontroliavo, valstybinį kaltinimą teisme palaikė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius