Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 02 /10:53

Kruviną susišaudymą Kaune surengę broliai išgirdo teismo verdiktą: vienam ilgi belangės metai, kitam – laisvė

Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis didžiulio visuomenės dėmesio sulaukusioje dviejų brolių – Ryčio Gudyno ir Deivido Ščesnavičiaus, 2015 m. gegužę Kaune surengusių kruvinas šaudynes, – byloje. Vieno iš nuteistųjų prie parduotuvės paleista šūvių lavina mirtinai kliudė jaunuolį bei sužeidė dar du.
Rytis Gudynas
Rytis Gudynas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teismas, įvertinęs kaltinamųjų ir liudytojų parodymus, apžiūrų protokoluose užfiksuotus duomenis, specialistų išvadas, kitus teisiamajame posėdyje ištirtus įrodymus, padarė išvadą, kad neginčijamai nustatyta, jog 28-erių metų R.Gudynas 2015 metų gegužės pabaigoje viešoje vietoje Kaune dėl chuliganiškų paskatų, kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, pasikėsino nužudyti R.K. ir dėl chuliganiškų paskatų, kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, nužudė M.K.

Nustatyta, kad kiemo įvažiavime R.Gudynas šovė mažiausiai du šūvius į automobilio „Honda Civic“ priekinėje keleivio pusės sėdynėje sėdintį R.K. bei vairuotojo vietoje sėdintį 1995 metais gimusį M.K.

Taip pat neginčijamai nustatyta, kad R.Gudynas aplinkiniams pavojingu būdu pasikėsino nužudyti du ir daugiau žmonių ir sužalojo D.K. ir T.S.

2015 m. gegužės 27 d. apie 21.33 val., netrukus po to, kai dėl chuliganiškų paskatų kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu pasikėsino nužudyti R.K. bei nužudė M.K., viešoje vietoje, t. y. prie Kaune esančios parduotuvės „IKI Cento“ įėjimo, kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, siekdamas nužudyti du ar daugiau žmonių, kurie bandė sulaikyti jo brolį D.Ščesnavičių (šis buvo kartu įvykio vietoje), tyrimo metu nenustatytu šaunamuoju ginklu tyčia šovė mažiausiai vieną kartą į T.S., D.K., E.U., R.B. ir D.B., tuo nesunkiai sutrikdydamas D.K. sveikatą.

Be šūvių, jis dar tyčia mažiausiai vieną kartą sudavė nenustatyto šaunamojo ginklo rankena nukentėjusiajam T.S. į galvą, nežymiai sutrikdydamas nukentėjusiojo sveikatą.

Be to, R.Gudynas pripažintas kaltu ir už neteisėtą šaunamojo ginklo pagrobimą ir disponavimą.

2015 m. gegužės mėnesio pabaigoje, tiksliai ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu metu, laikotarpiu nuo 22 val. iki 23 val., Kaune esančios parduotuvės „Aibė“ automobilių stovėjimo aikštelėje tarpusavio konflikto su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu vyriškos lyties asmeniu, panaudodamas fizinį smurtą – parvertęs vyriškį ant nugaros ir kairiu keliu prispaudęs dešiniąją jo ranką, kurioje buvo laikomas šaunamasis ginklas, R.Gudynas pagrobė ikiteisminio tyrimo metu nenustatytą 9 mm kalibro pistoletą – šaunamąjį ginklą su jame buvusiais ne mažiau kaip trimis 9 mm kalibro „Luger 9x19“ šoviniais. 2015 m. gegužės 27 d. apie 21.30 val. būtent šiuo ginklu ir buvo padarytos nusikalstamos veikos.

Atlikęs nusikalstamas veikas, R.Gudynas šaunamąjį ginklą išmetė į Kaune esančiame kieme buvusį šiukšlių konteinerį.

Iki šios bylos nagrinėjimo pradžios praeityje R.Gudynas buvo teistas 5 kartus.

Praeityje dukart teistas jaunesnysis jo brolis – 22-ejų metų D.Ščesnavičius, kuris buvo kaltinamas tik viešosios tvarkos pažeidimu, nuteistas už tai, kad 2015 metų gegužės pabaigoje Kaune esančio kiemo įvažiavime, demonstruodamas aiškų žmogaus ir visuomenės niekinimą, elementarių visuomenės moralės bei elgesio normų niekinimą, siekdamas priešpastatyti save aplinkiniams, pašalinių asmenų akivaizdoje D.K. sukėlė fizinį skausmą – tyčia mažiausiai vieną kartą sudavė kumščiu šiam į veidą.

Po šios žmogžudystės ir kruvino susišaudymo broliai spruko į užsienį, kur sėkmingai slapstėsi keletą metų. 2017 metų balandžio 26 dieną Berlyne buvo sulaikytas multimedijų vagystes iš automobilių vykdęs R.Gudynas, prisistatęs ir pateikęs kito asmens duomenis. Dėl vykdytų nusikaltimų Vokietijoje jis buvo suimtas, vėliau išduotas Lietuvai.

Toliau intensyviai renkant duomenis, kur galėtų būti ir kitas brolis, pastarasis 2017 metų gegužės 5 dieną buvo sulaikytas tame pačiame mieste. Sulaikomas jis nesipriešino, bandė nuslėpti savo tapatybę ir pateikė kito asmens dokumentus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deividas Ščesnavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deividas Ščesnavičius

Skirdamas bausmes kaltinamiesiems, teismas atsižvelgė į padarytų nusikalstamų veikų pavojingumo laipsnį, kaltės formą ir rūšį, kaltininkų asmenybes, padarytų nusikalstamų veikų motyvus ir tikslus, nusikalstama veika padarytą žalą.

R.Gudynui teismas paskyrė subendrintą 17 metų laisvės atėmimo bausmę, kurią jis turės atlikti pataisos namuose.

D.Ščesnavičiui teismas paskyrė 1 metų laisvės apribojimo bausmę – įpareigojo per visą paskirtos bausmės laiką pradėti mokytis arba tęsti mokslą, dirbti ar užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, būti namuose nuo 22 val. iki 6 val., jeigu tai nesusiję su darbu ar mokslu, uždraudė be bausmę vykdančios institucijos žinios keisti savo gyvenamąją vietą.

Gynyba teisme laikėsi būtinosios ginties pozicijos. Neva R.Gudynas jautė grėsmę iš nukentėjusiųjų, pats buvo jų užpultas, todėl gynėsi.

15min žiniomis, kruvinas konfliktas tarp nuteistųjų ir nukentėjusiųjų galėjo įsižiebti dėl praeityje sumuštos vieno iš jų sesers.

Kauno VPK nuotr./Deividas Ščesnavičius ir Rytis Gudynas
Kauno VPK nuotr./Deividas Ščesnavičius ir Rytis Gudynas

Taip pat teismas iš dalies tenkino nužudytojo tėvų civilinius ieškinius, priteisdamas tėvui 2 659,91 Eur turtinės ir 50 000 Eur neturtinės žalos atlyginimo, motinai – 50 000 Eur neturtinės žalos atlyginimo. Tiesa, abu tėvai prašė priteisti kur kas didesnes sumas – po 250 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui, skundą paduodant per Kauno apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius