Kvapą gniaužiantis Brazauskienės sūnaus pabėgimas su BMW X5 nuo policijos (video interviu)

Galimai girtą vairavusį ir kategoriškai blaivumą tikrintis atsisakiusį vilnietį verslininką Ernestą Butrimą patruliai per Vilniaus centrą vijosi didesniu nei 100 km/val. greičiu, tačiau galingas visureigis dingo iš jiems akiračio.
Legendinis BMW X5 švenčia 10 metų jubiliejų.
Asociatyvinė iliustracija: milijonierius E.Butrimas prisidarė rūpesčių neatsakingai vairuodamas panašų į šį sidabrinės spalvos visureigį BMW. / Organizatorių nuotr.

Du sykius išvengęs bylos nagrinėjimo, ketvirtadienį E.Butrimas pagaliau atvyko į Vilniaus 3-iąjį apylinkės teismą, kur buvo nagrinėjama administracinio teisės pažeidimo byla dėl šiurkščių KET pažeidimų.

Jei tai, ką apie E.Butrimo vairavimą šiandien posėdyje pasakojo policijos pareigūnai, patvirtins teismas, šį nedrausmingą vairuotoją, šio straipsnio autoriaus nuomone, bus galima drąsiai įrašyti įžūliausių ir pavojingiausių kelių erelių sąrašo viršūnėje.

Visai prezidentinei giminei nemaloni istorija prasidėjo kovo 28-ąją, būtent tą naktį iš šeštadienio į sekmadienį, kai šįmet Lietuvoje buvo įvestas vasaros laikas.

Kadenciją baigusio prezidento Algirdo Brazausko žmonos Kristinos sūnaus 38 metų Ernesto vairuojamas apynaujis visureigis BMW X5 policijos patrulių dėmesį patraukė sostinės senamiesčio gilumoje, Bokšto gatvėje. Liudyti tiesą prisiekę pareigūnai Gintas Jankauskas ir Raimundas Mečkovskis teisme pasakojo šiurpinamą istoriją, tuo tarpu E.Butrimas ją neigė ir bandė savaip interpretuoti faktus.

Stabdantį pareigūną apvažiavo šaligatviu

Abu pareigūnai aiškino, jog nebūtų stabdę BMW X5, jei jo vairuotojas, atlikdamas kairį posūkį iš Savičiaus į Bokšto gatvę, „nenupjautų“ kampo ir dviem ratais nepervažiuotų šaligatvio.

G.Jankauskas stovėjo važiuojamojoje dalyje šalia tarnybinio automobilio ir skrituliu parodė, kad E.Butrimas yra stabdomas. Jokių kitų transporto priemonių tuo metu ten nebuvo.

„Supratau policininko gestą ne kaip stabdymą, o kaip parodymą pravažiuoti pro kitą automobilį, kuris buvo sustabdytas vidury kelio ir tikrinamas“, – teisme pareiškė E.Butrimas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ernestas Butrimas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ernestas Butrimas

Policininkas G.Jankauskas savo ruožtu pasidžiaugė, kad visureigio vairuotojas jo nesuvažinėjo, o nutarė pareigūną apvažiuoti, vienu ratu vėl užlipdamas ant šaligatvio.

„Nei mane kas vijosi, nei kas gaudė“, – savo nekaltumu tikino K.Brazauskienės sūnus. Jis netgi siūlė teismui pasamdyti specialistus, kurie atliktų ekspertizę ir nustatytu, kokiu greičiu jis vyko iš miesto centro į sostinės pakraštį: „Jei važiavau 40-50 km/val. greičiu, nemanau, kad tai buvo pabėgimas.“Pastebėjome, kad vairuotojas buvo gana smarkiai išgėręs. Iš burnos sklido alkoholio kvapas, judesiai buvo nekoordinuoti, kalba nerišli, – teisme aiškino policininkas G.Jankauskas.

Tuo tarpu policininkai toliau pasakojo, kad šoko į tarnybinį „VW Bora“ automobilį, pranešė Operatyvaus valdymo skyriaus budėtojui apie nestojusį ir persekiojamą BMW X5.

Šiurpino kitus vairuotojus

Patruliai su sirenomis ir švyturėliais pasivijo E.Butrimą jau netoli Užupio tilto. Mat savaitgalio naktį Maironio gatve judėjo šioks toks mašinų srautas ir BMW vairuotojas negalėjo iš karto pasukti į kairę.

Policininkai per garsiakalbį reikalavo, kad E.Butrimas sustotų, tačiau šis to reikalavimo nepaisė. Kurį laiką patruliai sėkmingai sekė visureigį, kitoje Maironio gatvės vietoje dar kartą pabandyta per garsiakalbį priversti bėglį sustoti.

E.Butrimas toliau važiavo A.Brazausko inicijuotus Valdovų rūmus ir Katedrą juosiančiomis gatvėmis: Barboros Radvilaitės, T.Vrublevskio, T.Kosciuškos. Pareigūnai sąvotiškai pagyrė E.Butrimą, kad senamiesčio širdyje jis nelėkė kaip akis išdegęs – ties sankryžomis ir raudonais šviesoforais kiek pristabdydavo. Tačiau už sankryžų E.Butrimas taip spusteldavo savojo visureigio akseleratorių, jog staigiai nutoldavo nuo patrulių – šie suprato, gal naudoti garsiakalbį jau beprasmiška.

Kita vertus, patruliai minėjo, jog E.Butrimas vieną po kitos lenkė mašinas, pavojingai manevruodamas ir vis išvažiuodamas į priešpriešinio eismo juostą. „Kiti vairuotojai traukėsi į šoną ir netgi beveik sustodavo“, – minėjo vienas liudytojų iš policijos.

Prašvilpė pro fotoradarą

Policinkai pasakojo, kad patys važiavo didesniu nei 100 km/val. greičiu, tačiau Antakalnio gatvėje BMW X5 taip įsibėgėjo, jog dingo patruliams iš akiračio. Laimei, tuo metu bėglį jau sekė kitas patrulių ekipažas, kuris per raciją pranešė, jog E.Butrimą ką tik nufotografavo stacionarus greičio matuoklis.

Alvydo Opulskio/15min.lt nuotr./Greičio matuoklis
Greičio matuoklis

Jis blykstelėjo ir tada, kai pro jį pagaliau pravažiavo „VW Bora“ ekipažas.

„Tas BMW X5, turbūt, galingas, o koks ten pas jus variklis?“, – pareigūnų teiravosi bylą nagrinėjantis teismo pirmininkas Pavelas Borkovskis.

Sužinojęs, kad policininkai vyko su 1,9 litro darbinio tūrio dyzelinio variklio automobiliu, Temidės tarnas pasiūlė pasvarstyti: „Jei jūs būtumėte su X5, o jis – su „Bora“, turbūt viskas būtų atvirkščiai?“ Vienas patrulių patvirtino, jog tikrai taip.

Beje, patyręs teisėjas P.Borkovskis dar prieš policininkų apklausą tiesiai šviesiai E.Butrimo paklausė, ar šios lemtingos kelionės metu kur nors mieste jo nenufotografavo fotoradaras. BMW X5 vairuotojas tai kategoriškai neigė.

Sulaikė tik netoli Turniškių

Kaip gaudynės tęsėsi toliau? BMW išvažiavo į Nemenčinės plento pradžią, tačiau netrukus apsisuko ir vėl tęsė kelionę miesto link. Beje, tokiu maršrutu tenka vingiuoti keliaujant į Turniškes, kur įsikūrusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, ir kadenciją baigusio šalies vadovo A.Brazausko šeima.

Patruliai su „VW Bora“ sustojo skersai Nemenčinės plento, norėdami užkirsti kelią BMW, jei šis pro juos važiuotų. Tačiau kaip tik tuo metu kiti du į gaudynes įsitraukę ekipažai sustabdė E.Butrimą Pasakų gatvės prieigose.

„Prie Pasakų gatvės pastebėjau pareigūnų švyturėlius ir pats sustojau“, – patikslino vairuotojas.

Beje, po posėdžio paklaustas, ar teismui liudiję pareigūnai melavo, E.Butrimas atsakė, jog „pareigūnai tik fiksuoja pažeidimus ir perduoda teismui, o teismas sprendžia.“

Primygtinai raginamas paaiškinti, kodėl jo ir policininkų pasakojimai radikaliai priešingi, E.Butrimas priekaištavo dėl klausimų formuluočių ir atsakymo vengė. Pastaba, kad jei policininkai nemeluoja, E.Butrimas gali prisipažinti sakęs netiesą, milijonieriaus advokatui sukėlė juoko protrūkį. Filmuotą medžiagą galite pamatyti čia.

VIDEO: Nerišlus E.Butrimo interviu, kurį nutraukė advokato juokas


Pasirodė visiškai girtas

Pareigūnai aiškino, jog vairuotojas kurį laiką sėdėjo užsirakinęs ir atsisakė išlipti. Vėliau išlipo, tačiau nepateikė dokumentų. Kai atvyko dar vienas ekipažas, turintis alkoholio matuoklį, E.Butrimas kategoriškai atsisakė pūsti.

„Pastebėjome, kad vairuotojas buvo gana smarkiai išgėręs. Iš burnos sklido alkoholio kvapas, judesiai buvo nekoordinuoti, kalba nerišli“, – teisme aiškino policininkas G.Jankauskas. Lygiai tą patį, tik truputį kitais žodžiais, sakė ir atskirai apklaustas jo kolega R.Mečkovskis.

Vairuotojui buvo paaiškinta, kad tokiu atveju dėl atsisakymo pūsti jam vis tiek bus surašytas pažeidimo protokolas, pareigūnai taip priminė, jog E.Butrimas turi teisę per valandą nuvykti į Priklausomybės ligų centrą ir savarankiškai atlikti tyrimus.

Kodėl tikrinti kraujo E.Butrimo nenuvežė pareigūnai, belieka tik spėlioti.

„Stresas juk neprideda promilių“

Nė menkiausio savo pažeidimo nepripažįstantis ir visus kaltinimus kategoriškai neigiantis vairuotojas teismui aiškino, kad pareigūnų pasiūlymai tikrintis blaivumą jam pasirodė kažkokie neprofesionalūs ir nekonkretūs.

„Pasakiau, kad ne“, – neslėpė E.Butrimas.

E.Butrimui užkliuvo, kad policininkas ne ištiesė jam alkotesterį ir pasiteiravo, ar jis pūs, o paklausė apie tai žodžiu, nelaikydamas rankose prietaiso.

„Nežinau, ar pareigūnai kvalifikuoti užuosti ir nustatyti girtumą“, – apie tai, jog susidūrė su esą neprofesionaliais apsvaigimo tikrintojais, išvedžiojo E.Butrimas.Prie Pasakų gatvės pastebėjau pareigūnų švyturėlius ir pats sustojau, – jokių gaudynių šioje byloje neįžvelgia milijonierius vairuotojas.

Bylą nagrinėjantis teisėjas niekaip negalėjo suprasti, kodėl žmogus, kuris, kaip pats teigia, sėdo vairuoti neišgėręs nė lašo alkoholio, negalėjo papūsti į tikrintuvą ir akimirksniu išsklaidyti visas abejones. „Ilgas spaudimo laikas mane sutrikdė... Norėjau grįžti namo“, – teisinosi E.Butrimas.

Teisėjas ir toliau gūžčiojo pečiais, kodėl vairuotojas nepasielgė paprasčiausiai iš visų įmanomų būdų – nepapūtė ir nenuvažiavo namo. „Stresas juk neprideda promilių, sutinkate?“ – P.Borkovskis tempė už liežuvio pašnekovą. „Sutinku...“, – nutęsė verslininkas.

Bandė dangstytis garsia gimine

Posėdžio metu užduoti  klausimus turi teisę ir administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens gynėjas. Advokatas Vidmantas Martyšius nustebino savo kliento kamantinėdamas, dėl ko pareigūnai nutarė siūlyti vairuotojui tikrintis blaivumą: „Ar todėl, kad esate Butrimienės-Brazauskienės sūnus ir jums yra padidintas visuomenės dėmesys, ar todėl, kad užuodė kvapą?“

Ginamasis atsakė, jog esą dėl pirmosios priežasties.

Teisėjas tiesiai šviesiai paklausė: „Ar buvote išgėręs?“

„Ne...“, – vos girdimai, nuleidęs akis ištarė K.Butrimienės-Brazauskienės sūnus.

Teisėjas pareigūnų teiravosi, ar sulaikymo vietoje E.Butrimas jiems nesipriešino, negrasino, neįžeidinėjo. To patruliai pasakyti negalėjo, tačiau neslėpė, jog vairuotojas jiems pasirodė arogantiškas ir netgi bandė juos apkvailinti.

Atvykus autovežimėliui, kuris turėjo išvežti BMW X5 į saugojimo aikštelę, pareigūnai paprašė E.Butrimo raktų, kad galėtų atrakinti vairą ir automatinę pavarų dėžę.

Vairuotojas pareiškė juos kažkur pametęs, demonstratyviai ieškojo raktų aplink savo, patrulių mašinas, kišenėse.

„Jis pradėjo vilkinti laiką, imituoti, kad ieško tų raktų. Bet vėliau pastebėjome, kad išsitraukė juos iš savo kišenės, nors teigė, kad rado mūsų tarnybiniame automobilyje“, – pasakojo G.Jankauskas.

Šis pareigūnas apie prezidentinės šeimos nario elgesį dar sakė taip: „Nebuvo piktybinis, bet savo padėtimi visuomenėje bandė pasinaudoti, paveikti mus iš tos pusės.“

Tikino nesąs našlaitis

Pretenzijų pareigūnams po nemalonaus pasimatymo Pasakų gatvėje turi ir E.Butrimas bei jo atdvokatas. „Jis liko apsirengęs ir tik su protokolu rankose. Naktį, vidury miško!“, – piktinosi teisininkas V.Martyšius.

E.Butrimas guodėsi, kad automobilyje liko jo raktai nuo namų, o sugyventinė su mažamečiu vaiku buvo ilgam išvykusi, todėl tėtis buvo priverstas savaitę gyventi viešbutyje.

„Ne sugyventinė! Faktinė žmona!“– terminus pagražino advokatas V.Martyšius.

Pareigūnus tokie priekaištai nustebino. Jie tikino kaip tik siūlę pavežti E.Butrimą iki stotelės ar degalinės. „Aš – ne našlaitis! Turiu telefoną ir išsikviesiu taksi“, – vienam iš patrulių atmintin įsirėžė tokie milijonieriaus žodžiai.

Teisėjo prašymas: nesusirgti 

Kitą teismo posėdį numatoma surengti birželio 30-ąją. Į jį liudyti bus kviečiamas dar vienas policininkas – iš to ekipažo, kuris sustabdė BMW Pasakų gatvėje.

Pačioje posėdžio pabaigoje teismo šeimininkas P.Borkovskis kreipėsi į E.Butrimą bei jo gynėją: „Labai prašytume nepavesti teismo ir užbaigti procesą iki visų tų atostogų. Gal ir keistai pasakysiu, bet babai prašytume nesusirgti, neišvykti. Advokate, būsite?“Jei tai, ką apie E.Butrimo vairavimą pasakojo policijos pareigūnai, patvirtins teismas, šį nedrausmingą vairuotoją bus galima drąsiai įrašyti pavojingiausių kelių erelių sąrašo viršūnėje.

Abu vyrai tikino ir po mėnesio dalyvausiantys posėdyje.

Du posėdžiai žlugo, nenorėjo ir trečiojo

Kaip žinoma, lankyti šį procesą nėra mėgstamiausias E.Butrimo užsiėmimas. Teismui surengus pirmąjį posėdį, advokatas V.Martyšius buvo pateikęs pažymą, kad jo klientas išvykęs į užsienį.

Antrasis bandymas surengti posėdį taip pat žlugo, nes teismui perduoda pažyma apie E.Butrimo ligą.

Beje, ir šio ketvirtadienio posėdis prasidėjo tuo, jog V.Martyšius pareikalavo stabdyti šios bylos nagrinėjimą iki tol, kol vieną svarbų sprendimą E.Butrimo atžvilgiu priims Vilniaus 1-asis apylinkės teismas.

Reikalas tas, kad į naktinius nuotykius su greituoju BMW X5 E.Butrimas įsivėlė po to, kai iš jo jau buvo atimtos teisės dėl avarijos sukėlimo ir pabėgimo iš įvykio vietos.

Toje istorijoje galutinį ir neskundžiamą verdiktą yra priėmęs aukščiausios instancijos administracinis teismas, tačiau verslininko gynėjas kreipėsi į pirmos instancijos teismą, kad būtų atnaujintas tos bylos nagrinėjimas. „Ten motyvai ne formalūs, o rimti“, – porino teisininkas.

Jei teismas patenkintų tokį drąsų prašymą, P.Borkovskio byla būtų nagrinėjama kiek kitokiame kontekste.

Teisėjas pažadėjo nepriimti nutarimo šioje byloje tol, kol nesužinos, ką nutarė jo kolegos.

Kibo į atlapus žurnalistams

Savotišką spektaklį E.Butrimas su advokatu surengė ir prieš posėdį teismo koridoriuje.

Nors stovėjo prie salės durų, E.Butrimas jo nepažįstančiam fotografui ėmė aiškintis, jog nėra tas asmuo, kurio byla netrukus bus nagrinėjama. Savo ruožtu advokatas šaukė esąs privatus asmuo, kurį draudžiama fotografuoti, blykstė trikdo jo pasiruošimą posėdžiui.

Baimindamasis, kad teisininkas viešoje vietoje nesigriebtų smurto, šių eilučių autorius pradėjo filmuoti mobiliuoju (žr. video apačioje), todėl taip pat sulaukė V.Martyšiaus atakos. Advokatas pareikalavo pateikti pažymėjimą, liepė jį parodyti ne „netrukus“, o „greitai!“ (nors filmuoti ir fotografuoti viešoje vietoje turi teisę kiekvienas, ne tik žiniasklaidos atstovai). Žurnalistui iš piniginės traukiant dokumentą, V.Martyšius prisiartino prie fotografo ir suvaidino, kad smogs, taip tarsi provokuodamas muštynes.

Net teisėjui pradėjus posėdį, blizgančių žurnalų puslapiuose puikuotis įpratęs E.Butrimas liko nusisukęs stovėti koridoriuje ir nesirodė salėje, kad nepakliūtų į kadrą nestilingame kontekste.

VIDEO: Butrimo advokato išpuolis prieš žurnalistus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius