Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kyšio klasika – eurai voke: teisme atskleidė „Raseinių vandenų“ vadovo papirkimo siužetą

Šiaulių apygardos teisme tęsiama baudžiamoji byla, kurioje UAB „Raseinių vandenys“ dabar jau buvęs direktorius Stanislovas Bartkus kaltinamas piktnaudžiavimu, svetimo turto pasisavinimu ir iššvaistymu, šiuo metu šioje bendrovėje tebedirbantis Povilas Vežbavičius – padėjimu pasisavinti ir iššvaistyti kito asmens žinioje buvusį svetimą turtą, vienos privačios bendrovės direktorius Arvydas Lukminas – dokumentų klastojimu.
Iš čiaupo lašantis vanduo
Asociatyvi iliustracija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Toliau nagrinėjama galimos korupcijos Raseinių vandenų bendrovėje baudžiamoji byla, trečiadienį praneša Šiaulių apygardos teismas.

Kitos privačios bendrovės technikos direktoriui Kostui Š., kuris šioje byloje buvo kaltinamas padėjimu pasisavinti ir iššvaistyti kito asmens žinioje buvusį svetimą turtą, byla nutraukta, kaltinamajam mirus.

Visi keturi kaltinamieji anksčiau neteisti. Pradėta kaltinamųjų apklausa.

Kaltinamasis patvirtino, kad direktoriui pinigus padavė juos įdėjęs į voką.

Teisiamajame posėdyje teisėjas perskaitė kaltinamojo, dabar jau mirusiojo K. Š. parodymus, kurie buvo duoti atliekant ikiteisminį tyrimą šioje byloje, išklausyti kriminalinės žvalgybos tarnybos pateikti garso įrašai, peržiūrėti ir vaizdo įrašai.

Kaltinamasis P.Vežbavičius teismui pakartojo, kad savo kaltę pripažįsta ir sutiko duoti parodymus. Vyras teismui papasakojo apie nusikaltimo aplinkybes – viešojo pirkimo derinimą, jame dalyvavusius asmenis, apie tai, kada, kokiu laiku ir iš kokio asmens paimtus pinigus jis vežė ir perdavė tuometiniam bendrovės „Raseinių vandenys“ direktoriui S.Bartkui.

Atsakydamas į proceso dalyvių klausimus kaltinamasis patvirtino, kad direktoriui pinigus padavė juos įdėjęs į voką.

P.Vežbavičius sakė, jog tada direktorius tų pinigų neskaičiavęs. P.Vežbavičius patvirtino, jog vietoje rangovo nuotekų tinklų tvarkymo darbus savo darbuotojų ir technikos pajėgomis atliko patys „Raseinių vandenys“. Į dalį pateiktų klausimų šis kaltinamasis neatsakė teigdamas, kad apie viską išsamiai papasakojęs jau anksčiau, per ikiteisminį tyrimą.

Artimiausiame teisiamajame posėdyje teismas numato apklausti kaltinamąjį S.Bartkų, vyras savo kaltę neigia. Kaltinamasis A.Lukminas pageidavo, kad teismas jį apklaustų tik po to, kai bus išklausyti kiti kaltinamieji, liudytojai, jis savo kaltę neigia.

Pirmasis paskirtas teisiamasis posėdis turėjo įvykti gerokai anksčiau, tačiau iki teisiamojo posėdžio likus maždaug valandai, Šiaulių apygardos teismas gavo kaltinamojo S.Bartkaus pranešimą, kad į posėdį jis neatvyks.

Susirinkusiems teismo proceso dalyviams šią bylą nagrinėjantis teisėjas perskaitė kalinamojo raštą, kuriame nurodoma, kad S.Bartkus savaitgalį pajuto COVID-19 simptomus ir šiandien jam bus atliekamas tyrimas. Kaltinamasis atsiprašė teismo, proceso dalyvių, kad negali dalyvauti teismo posėdyje.

Bylos nagrinėjimą teismui teko atidėti. Vėliau ne vieną teisiamąjį posėdį teismui teko atidėti dėl vieno iš kaltinamųjų ligos.

Bylos duomenimis, nusikaltimas galėjo būti padarytas 2017 metų lapkritį UAB „Raseinių vandenys“, kurios steigėja yra Raseinių rajono savivaldybės taryba, vykdant viešuosius pirkimus dėl buitinių nuotekų tinklų rangos darbų. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad kelių bendrovių grupei laimėjus UAB „Raseinių vandenys“ viešuosius pirkimus, realiai ne visos bendrovės atliko sutartyje numatytus darbus.

Kaip nurodoma kaltinamajame akte, kai kuriuos rangovo turėtus atlikti darbus, tuometinio bendrovės direktoriaus S.Bartkaus nurodymu, vietoje rangovo tuos darbus savo darbuotojų ir technikos pajėgomis atliko patys „Raseinių vandenys“.

Tokiu būdu realiai darbus mažesnėmis nei rangovų kainomis, kitomis sąnaudomis atlikus pačiai viešųjų pirkimų organizatorei, dalis įmonės lėšų tokiu būdu galėjo būti iššvaistytos. Įtariama, kad kaltinamasis S.Bartkus piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi iššvaistė bendrovei „Raseinių vandenys“ priklausantį turtą – daugiau kaip 9 tūkstančius eurų.

Byloje taip pat pateikta duomenų, kad vienos privačios bendrovės vadovas susitarė su dabar jau buvusiu bendrovės „Raseinių vandenys“ direktoriumi S.Bartkumi dėl dalyvavimo Nuotekų perpumpavimo stoties įrangos viešajame pirkime, kurio pasiūlymo kaina galėjo būti nepagrįstai dirbtinai padidinta 4 tūkstančiais eurų.

Pagal tokį susitarimą viešojo pirkimo organizatorė sudarė minėtai įmonei palankias sąlygas tokį pirkimą laimėti. Už tokį palankumą buvusiam bendrovės direktoriui S.Bartkui ir šios bendrovės nuotekų tvarkymo inžinieriui P.Vežbavičius buvo finansiškai atlyginta.

Byloje yra pareikštas bendrovės „Raseinių vandenys“ 13427,02 euro ieškinys.

Paskirtų teismo posėdžių datos ir laikas: birželio 2 d. 13.00 val., birželio 21 d. 9.15 val., spalio 7, 18 lapkričio 11 dienomis 9.15 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius