-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkų futbolo chuliganus policija Kaune ramino dujomis ir tarnybiniais šunimis (papildyta 23.40 val.)

Kauną užplūdę Lenkijos futbolo aistruoliai sukėlė tikrą galvos skausmą tvarkos sergėtojams. Visą dieną kilusi įtampa, kulminaciją pasiekė vakare prieš pat draugiškas Lietuvos ir Lenkijos nacionalinių futbolo rinktinių rungtynes.
Neramumai stadione
Mieste patruliuoja sustiprintos pareigūnų pajėgos / 15min.lt/Eriko Ovčarenko nuotr.

Būriais po Laisvės alėją, Senamiestį ir kitas Kauno centro vietas slampinėjantys lenkai aplinkiniams kelia ne pačius maloniausius jausmus. Pliki, treninguoti ir rankose alaus bei stipresnių gėrimų butelius besinešantys sirgaliai kabinėjasi prie praeivių, nesibodi rodyti nepadorius gestus ar net šlapintis viešose vietose. Dalis įkaušusių futbolo fanų akivaizdžiai nesiorientuoja aplinkoje.

Miesto centre budi ir viešąją tvarką prižiūri gausios policijos pajėgos. Kauno centro prieigose stovi ir specialiaisiais ženklais pažymėtas mikroautobusas su Patrulių rinktinės mobiliosios kuopos pareigūnais, kurie paprastai sprendžia rimtesnio pobūdžio konfliktus.

Dalis sirgalių iš Lenkijos nusėdo Laisvės alėjos bei Senamiesčio barus. Kiti parduotuvėse pirktą alkoholį demonstratyviai geria viešumoje.

Pirmasis incidentas, susijęs su svečiais iš Lenkijos, buvo užfiksuotas naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, kuomet neblaivūs futbolo sirgaliai Kauno Senamiestyje susimušė su apsaugos darbuotojais. Kitas įvykis buvo užfiksuotas greta Kauno. Kelyje Suvalkai-Marijampolė-Kaunas, ties Juragių gyvenviete, sirgalių autobusus bei automobilius krėtę policijos pareigūnai susidūrė su netikėtu pasipriešinimu. Į pagalbą pasitelkę pastiprinimą, pareigūnai sulaikė ir į komisariatą išvežė tris aršiausiai nusiteikusius lenkus.

Kauno rajono policijos komisariate vienam iš jų nustatytas 2,53 prom. girtumas, kitam – 1,9 prom., trečiojo – toks pat,  1,9 prom. Jiems gresia administracinė atsakomybė dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams, už ką gali grėsti bauda arba administracinis areštas.

Iš Lenkijos atvažiuojančius autobusus ir automobilius tikrinę policininkai konfiskavo nemažą kiekį pirotechnikos gaminių. Taip pat buvo rasta ir konfiskuota medžiaginė kaukė, beisbolo lazda ir du fakelai.

Kaip skelbia Kauno policija, penktadienio vidurdienį į Centro policijos komisariatą buvo pristatyti trys Lenkijos piliečiai, viešoje vietoje vartoję alkoholinius gėrimus. Jiems nustatytas girtumas nuo 0,2 iki 1,77 promilės.

Papildyta 20.33 val.: Prieš futbolo varžybas prie įėjimo į zoną, skirtą lenkų sirgaliams, kilo rimti susirėmimai. Lenkai išardė prekybininkų palapines, norėdami jų konstrukcijas panaudoti muštynėse. Policija, tramdydama riaušių sukėlėjus, panaudojo ašarines dujas. Situacija Kauno Dariaus ir Girėno stadione įtempta, į aikštelę skrieja akmenys.

Papildyta 20.44 val.: Į stadioną traukiamos papildomos policijos pajėgos. Malšindami įsisiautėjusius lenkų sirgalius tvarkos sergėtojai pristigo ašarinių dujų. Stadione verda tikras mūšis, įsisiautėję lenkų sirgaliai mėto į pareigūnus metalines konstrukcijas. Lietuvių sirgaliai į stadioną kol kas neįleidžiami, kyla pavojus, kad rungtynės dėl riaušių gali neįvykti. Pareigūnai pradėjo operaciją „Vėtra“.

Papildyta 21.20 val.: Medikai išgabeno sunkiai sužeistą saugos firmos „Argus“ darbuotoją. Nepatvirtintais duomenimis, žaizda durtinė. Stadione budintys greitosios medicinos pagalbos medikai sakė, jog jų pagalbos prireikė dar trims asmenims. Kol kas neaišku, ar jie lietuviai, ar svečiai.

Papildyta 21.24 val.: Likus maždaug 15 min. iki rungtynių pradžios prie stadiono atvykus papildomoms policijos pajėgoms, situacija stabilizavosi. Nors už stadiono ribų dar vaikšto gana daug lenkų sirgalių.

Įvykius fiksuojantis 15min.lt fotografas Erikas Ovčarenka pastebi, kad Lenkijos chuliganai yra labai gerai organizuoti.

Į Kauną atvykę Lenkijos policijos pareigūnai teigia, kad Lietuvos policija kol kas susitvarkė su chuliganais. Tačiau lenkų pareigūnai prognozuoja, kad po rungtynių vėl gali kilti rimtų incidentų.

Papildyta 22.20 val.: Vos tik prasidėjus pertraukai tarp kėlinių, lenkų sirgaliai per stadiono garsiakalbius buvo įspėti nesiveržti iš tribūnų. Pasak pranešėjo, jei chuliganai vėl bandys išprovokuoti incidentus, rungtynės bus nutrauktos.

Tuo tarpu greitosios pagalbos medikai jau suskaičiavo nukentėjusius per susirėmimus, įvykusius prieš rungtynes. Pirminiais duomenimis, į Kauno klinikas išvežti penki asmenys. Keturi iš jų - lenkai. Du yra apkandžioti tarnybinių policijos šunų.

Per susirėmimus nukentėjusio apsaugininko būklė yra sunki. Jam diagnozuotos galvos ir krūtinės traumos.

Papildyta 22.43 val.: Ties įėjimu į Lenkijos sirgalių tribūną policija vėl naudoja ašarines dujas. Dalis lenkų sirgalių provokuoja pareigūnus, mėto į policininkus akmenis. Prieš lenkus stovi susirėmimui pasiruošę riaušių malšinimo policijos pareigūnai.

Papildyta 22.47 val.: Į Lietuvą atvykę Lenkijos policijos pareigūnai teigia, kad stadiono Kaune infrastruktūra visiškai netinkama neramumams.

Tuo tarpu dalis sirgalių Lenkijos tribūnoje jau akivaizdžiai nebesidomi įvykiais futbolo aikštėje, o bando išprovokuoti susirėmimą su policija. Pareigūnai kol kas atsišaudo tiesiogine to žodžio prasme dujomis.

Papildyta 22.55 val.: Lenkų chuliganams į policiją toliau mėtant akmenis ir butelius, o į stadioną numetus degantį paketą, policija dujomis apšaudė lenkų sirgalių tribūnos viršų.

15min.lt fotografas Erikas Ovčarenka iš stadiono praneša, kad pavienius lenkus policija išleidžia iš tribūnų, tačiau kelią užkerta agresyviems lenkams, kurie pro policija bando prasiveržti grupelėmis.

VIDEO: Lietuvos ir Lenkijos futbolo rinktinių susitikimas. Tribūnos

Papildyta 23.01 val.:  Kauno policijos atstovės spaudai Ramunės Tarandės teigimu, iki 21 val., dar prieš prasidedant varžyboms, policijos pareigūnai sulaikė maždaug 20 neblaivių lenkų sirgalių. 15 jų pristatyti į Centro policijos komisariatą, likusieji – į kitus miesto policijos komisariatus. Grupė lenkų uždaryti į areštinę, kai prie įėjimo į stadioną pradėjo lupti grindinio plyteles ir mėtyti jas į pareigūnus. Varžybų jiems taip ir neteko pamatyti – iš stadiono prieigų pateko tiesiai į policijos areštinę.

Areštinėje  nuo pavakarės jau buvo kiti lenkų futbolo sirgaliai. Vienas jų sulaikytas apie 16.15 val., kai K.Donelaičio gatvėje esančiame banko „Snoras“ padalinyje pradėjo kabinėtis prie aplinkinių. O nuraminti jį bandžiusį apsaugininką bandė sumušti.

Dar du lenkai suimti senamiestyje, kai sukėlė incidentą prie Vilniaus gatvėje esančios požeminės perėjos. Pasak liudininkų, akivaizdžiai neblaivus lenkas kabinėjosi prie gėles pardavinėjusios moters. O atvykus policijos pareigūnams kartu su draugu puolė juos, taip pat apspardė tarnybinę mašiną. Abu jie nuvežti tiesiai į policijos areštinę.

Papildyta 23.17 val.: Rungtynėms einant į pabaigą, riaušių malšinimo policijos padaliniai stiprina savo pozicijas. Prie lenkų tribūnų vėl pasirodė pareigūnai su tarnybiniais šunimis.

Tuo tarpu dalis lenkų jau paliko stadioną. Kai kurie jų sakė apgailestaujantys dėl savo tautiečių chuliganiškų išpuolių.

Papildyta 23.24 val.: Rungtynės baigėsi. Lenkų sirgalių paprašyta dar  15-20 min. pasilikti savo vietose, tačiau jie nelabai klauso ir nedidelėmis grupelėmis išeina iš stadiono. Policija lenkus nukreipinėja per Dainų slėnį, kad jie nesusidurtų su Lietuvos rinktinės gerbėjais.

Papildyta 23.36 val.: Visi lenkų futbolo sirgaliai jau paliko stadioną. Pasak 15min.lt fotografo Eriko Ovčarenkos, išsisiautėję per rungtynes, po varžybų lenkai išsiskirstė ramiai.

Papildyta 23.40 val.: Dalis lenkų sirgalių apėjo ratą aplink stadioną ir nemaža grupe traukia miesto centro link.

VIDEO: Lenkijos sirgaliai Kaune

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius