Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antisanitarinėmis sąlygomis laikoma lenkiška paukštiena dešimtmetį plaukė į Lietuvos turgavietes

Lietuvos turgavietėse daugybę tonų lenkiškos paukštienos pardavusiam šešėliniam verslui atėjo galas. Ketvirtadienį teisėsaugos atstovai pranešė apie vieną didžiausių šešėlinės paukštienos prekybos tyrimų Lietuvoje.

Policijos departamentas pranešė apie intriguojantį Lietuvos teisėsaugos pareigūnų ilgalaikį tyrimą, kurio metu buvo atlikta daugiau nei 200 kratų, atskleisti milijonai nuslėptų mokesčių ir sulaikytos dešimtys šešėlinio verslo atstovų. 

„Bendra Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Valstybinės mokesčių inspekcijos ir prokuratūros operacija sudavė skaudų smūgį šešėliniam mėsos perdirbimo verslui“, – sakė kriminalinės policijos vadovas Rolandas Kiškis.

Mėsos perdirbimo mafija

Vartotojai turi imtis budrumo priemonių ir mėsą pirkti  tik iš legaliai veikiančių prekybos vietų.

Vilniaus, Klaipėdos ir Alytaus apskrityse septyniolika mėsos perdirbimo įmonių buvo pasiskirsčiusios vaidmenimis ir bendrai organizavo daugybės tonų paukštienos įvežimą iš Lenkijos, jų paskirstymą visoje Lietuvoje ir nelegalius prekybos taškus turgavietėse.

„Iš organizuotos grupės sulaikyta 10 įtariamųjų, 36 asmenims yra pareikšti įtarimai, kelios dešimtys yra apklausiami“, – sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Slapšinskas.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2015-aisiais metais buvo nesumokėta daugiau nei 2 milijonai eurų mokesčių.

„Matome tendenciją, kad kai mėsos perdirbimo įmonės yra pradedamos stebėti, jų legali apyvarta išauga 20-30 procentų, todėl norėtume išsiųsti žinią, kad šio sektoriaus įmonės bus ir toliau nuolat tikrinamos“, – žmogaus sveikatai pavojingo šešėlinio verslo atstovus perspėjo Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos direktorius Marius Žemgulis.

Pavojus sveikatai

Per naujausią specialiųjų tarnybų operaciją taip pat buvo sulaikyta 11 tonų antisanitarinemis sąlygomis laikomos neapskaitytos mėsos, kuri buvo paruošta keliauti į prekybvietes, kurių nepasiekė tik bendrų Lietuvos kriminalinės policijos biuro, VMI ir Generalinės prokuratūros dėka.

„Šiuo metu grėsmė yra minimali, nes visa paruošta realizacijai produkcija buvo išimta kratų metu“, – naujausią operaciją komentavo Generalinės prokuratūros atstovas.

Dalis kratų metu sulaikytos produkcijos buvo pasenusi, todėl teisėsaugos atstovai akcentavo, kad užkirstas kelias ne tik mokesčių slėpimui, bet ir žmogaus sveikatai pavojingai veiklai.

„Vartotojai turi imtis budrumo priemonių ir mėsą pirkti  tik iš legaliai veikiančių prekybos vietų“, – sakė prokuroras, kuris negalėjo plačiau pakomentuoti, kaip vartotojui apsisaugoti nuo sveikatai žalingos produkcijos.

Kur žiūrėjo veterinarijos tarnyba?

Kai mėsos perdirbimo įmonės yra pradedamos stebėti, jų legali apyvarta išauga 20-30 procentų.


Toliau specialiosios tarnybos įvertins Valstybinės veterinarijos tarnybos veiklą. Kitaip tariant, ar už tai atsakinga valstybinė institucija galėjo žinoti, apie tokio masto žmonių sveikatai pavojingą veiklą ir tinkamai neužkirto tam kelio?

Pasak tyrimą organizuojančių pareigūnų, jokie įtarimai kol kas nėra pareikšti Valstybinės veterinarijos tarnybos darbuotojams.

Reaguodama į informaciją apie išaiškintą nelegalios paukštienos platintojų tinklą, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad aktyviai bendradarbiavo su pareigūnais visuose šio tyrimo etapuose.

„Į finansinius nusikaltimus tiriančias institucijas kreipėmės dar prieš porą metų, atkreipdami dėmesį į maisto produktų apskaitos ir siuntų atsekamumo problemas, kurias pastebi mūsų inspektoriai patikrinimų turgavietėse metu. Tai finansiniai nusikaltimai, dokumentų ir prekių klastojimo atvejai. Jų ištirti vien tik VMVT pajėgomis neįmanoma, nes neturime tam būtinų įgaliojimų. Tad šis tyrimas labai svarbus ir reikalingas, tačiau norint sudrausminti pažeidėjus, tokie tyrimai turėtų būti vykdomi nuolat, o mūsų Tarnyba visuomet yra pasiruošusi bendradarbiauti“, – pabrėžė VMVT direktorius Jonas Milius.

Teisėsaugos atstovai neatsakė, ar tarp įtariamųjų yra užsienio valstybėse veikiančių įmonių, ir kol kas plačiau nekomentavo apie šešėlinį mėsos perdirbimo verslą organizavusias įmones, veikusias didžiausių Lietuvos miestų apskrityse.

VIDEO: Šešėliniam paukštienos perdirbimo verslui - didžiulis smūgis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius